Μετά από επιδρομή που πραγματοποίησε η Αστυνομία της Τουρκίας σε καταστήματα της Σμύρνης εντόπισε παράνομη μονάδα κατασκευής σωστικών μέσων τα οποία έφεραν σήματα γνωστών εταιριών ωστόσο ήταν γεμισμένα με υλικά ακραία επικίνδυνα σε περίπτωση ανάγκης που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να διασώσουν ανθρώπινη ζωή.

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 1.263 γιλέκα και σωσίβια με το λογότυπο γνωστής μάρκας τα οποία ήταν φτιαγμένα από κοινά τεντόπανα και αντί για το προβλεπόμενο από τους διεθνείς κανονισμούς υλικό, περιείχαν κοινά σφουγγάρια και κουρέλια χωρίς καμία πλευστότητα που απαιτείται για να κρατήσει τα πιθανά θύματα στην επιφάνεια του νερού.

Σύμφωνα με τον «Guardian», οι έρευνες της τουρκικής αστυνομίας ξεκίνησαν μετά από εντοπισμό πολλών πνιγμένων προσφύγων που φορούσαν σωσίβια γιλέκα που ήταν εμφανώς επικίνδυνα και απομιμήσεις επωνύμων αντιστοίχων.   

Εκτός όμως από τον εντοπισμό των επικίνδυνων σωστικών μέσων, στο ίδιο εργοστάσιο η Αστυνομία εντόπισε και δυο νεαρά κορίτσια από τη Συρία τα οποία εργάζονταν παράνομα.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τα ψεύτικα σωσίβια πωλούνται για λιγότερες από 30 τουρκικές λίρες, δηλαδή 10 δολάρια, ενώ στις 75 τ.λ. (25 δολάρια) πωλούνται τα κανονικά σωσίβια και γιλέκα, που θα μπορούσαν να περιορίσουν σημαντικά τον κίνδυνο πνιγμού σε συνθήκες ναυαγίου.