«Υπό το πρίσμα των προβλημάτων στην παγκόσμια αγορά τροφίμων που έχουν προκύψει ως αποτέλεσμα των κοντόφθαλμων χρηματοοικονομικών και οικονομικών πολιτικών των δυτικών κρατών, επιβεβαιώθηκε ότι η Ρωσία μπορεί να εξάγει σημαντικούς όγκους λιπασμάτων και γεωργικών προϊόντων, εάν οι σχετικές αντιρωσικές κυρώσεις και περιορισμοί αρθούν» αναφέρει η ανακοίνωση.

Επιπλέον, πρόσθεσε το Κρεμλίνο, ο Πούτιν και ο Ερντογάν συζήτησαν την κατάσταση στην Ουκρανία με έμφαση στη διασφάλιση της ασφαλούς ναυσιπλοΐας στη Μαύρη και την Αζοφική Θάλασσα, εξαλείφοντας την απειλή ναρκών στα ύδατά τους. «Ο Βλαντιμίρ Πούτιν σημείωσε την ετοιμότητα της ρωσικής πλευράς να διευκολύνει την απρόσκοπτη θαλάσσια διαμετακόμιση εμπορευμάτων σε συντονισμό με τους Τούρκους εταίρους. Αυτό ισχύει και για την εξαγωγή σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας για την τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Πούτιν υπογραμμίστηκε πως ο Ερντογάν δήλωσε στον Πούτιν ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να αναλάβει ρόλο σε έναν «μηχανισμό παρατηρητή» μεταξύ Μόσχας, Κιέβου και Ηνωμένων Εθνών, εάν επιτευχθεί συμφωνία ως προς αυτό.

Ο Τούρκος πρόεδρος παράλληλα αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη Συρία, τονίζοντας οι περιοχές κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων που «απελευθερώθηκαν από τρομοκράτες» πρέπει να παραμείνουν ασφαλείς, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Από την αρχή του έτους οι τιμές στο σιτάρι και το καλαμπόκι έχουν αυξηθεί σημαντικά. Τα αποθέματα σιταριού, όπως σημειώθηκε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 21 Μαΐου, στον κόσμο θα διαρκέσουν μόνο 10 εβδομάδες και η κατάσταση είναι χειρότερη από την κρίση του 2007-2008.

Το θέμα βρίσκεται πλέον στην κορυφή της διεθνούς ατζέντας. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το Σάββατο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς προσπάθησαν να πείσουν τον Πούτιν να άρει τον αποκλεισμό, χωρίς επιτυχία.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ απευθύνθηκε εκ νέου πριν από μερικές ημέρες στην παγκόσμια κοινότητα σε δραματικούς τόνους προειδοποιώντας ότι η επισιτιστική κρίση μπορεί να οδηγήσει τα επόμενα χρόνια σε συνθήκες πείνας και λιμού αρκετές περιοχές του πλανήτη.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τη Ρωσία να άρει το μπλόκο στη Μαύρη Θάλασσα προκειμένου τα πλοία που μεταφέρουν σιτηρά από την Ουκρανία να φθάσουν σε ξένες αγορές, ωστόσο δεν είπε κουβέντα για τα αποτελέσματα των δυτικών κυρώσεων.

Ρωσία και Ουκρανία είναι δύο από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον πλανήτη, ενώ η προσφορά των δύο κρατών στην παγκόσμια επισιτιστική αλυσίδα δεν σταματά εκεί. Χαρακτηριστικό είναι πως τα δύο κράτη παράγουν περίπου το 30% της παγκόσμιας κατανάλωσης σιτηρών, ενώ υπολογίζεται ότι υπάρχει ήδη αύξηση στις τιμές των τροφίμων κατά 30% από την έναρξη του πολέμου.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι: Δεν υπάρχει αποτελεσματική λύση στην επισιτιστική κρίση χωρίς την επανένταξη της Ουκρανίας στην αλυσίδα παραγωγής» είπε ο γ.γ. του ΟΗΕ.