Ο Πούτιν απευθύνθηκε στους Ρώσους στεκόμενος δίπλα στον στρατό και όχι με φόντο το Κρεμλίνο όπως συνήθως. Όπως εξήγησε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, η ομιλία καταγράφηκε στο αρχηγείο της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας.

«Ήταν μια χρονιά με δύσκολες, αναγκαίες αποφάσεις, μεγάλα βήματα προς την απόκτηση της πλήρους κυριαρχίας της Ρωσίας και την ισχυρή εδραίωση της κοινωνίας μας», τόνισε

Τα «πραγματικά κομβικά, μοιραία γεγονότα» του 2022 έχουν γίνει ορόσημο που θέτει τα θεμέλια για το κοινό μέλλον των Ρώσων και την πραγματική τους ανεξαρτησία: «Για αυτό παλεύουμε σήμερα», σημείωσε.

Επιτιθέμενος στη Δύση τόνισε ότι η Δύση λέει ψέματα για την ειρήνη εδώ και χρόνια, ενώ στην πραγματικότητα προετοιμαζόταν για επιθετικότητα: «Και σήμερα το παραδέχεται ανοιχτά, χωρίς να ντρέπεται πια. Χρησιμοποιούν κυνικά την Ουκρανία και τον λαό της για να αποδυναμώσουν και να διασπάσουν τη Ρωσία».

Οι δυτικές ελίτ διαβεβαίωσαν υποκριτικά για τις ειρηνικές προθέσεις τους, υποστήριξε, συμπεριλαμβανομένης της διευθέτησης της σύγκρουσης στο Ντονμπάς, αλλά στην πραγματικότητα «ενθάρρυναν με κάθε δυνατό τρόπο τους νεοναζί».

Αφού έπλεξε το εγκώμιο του στρατού, κατέληξε λέγοντας ότι ο αγώνας της Ρωσίας για τα συμφέροντά της και το μέλλον της θα γίνει «ένα εμπνευσμένο παράδειγμα για άλλα κράτη στην προσπάθειά τους για μια δίκαιη πολυπολική παγκόσμια τάξη».

 

Τουλάχιστον ένας νεκρός σε νέες ρωσικές επιθέσεις, λέει ο δήμαρχος του Κιέβου

 

Την ίδια στιγμή, εκρήξεις ακούστηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας της Ουκρανίας καθώς οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν σε όλη τη χώρα.

Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε ότι τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε και 20 τραυματίστηκαν μετά από μια σειρά εκρήξεων στην πρωτεύουσα. όπως μεταδίδει το Al Jazeera.

Ο δήμαρχος είπε ότι ένας από τους τραυματίες ήταν ένας Ιάπωνας δημοσιογράφος που έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Ένα ξενοδοχείο ακριβώς νότια του κέντρου της πόλης του Κιέβου χτυπήθηκε και ένα κτίριο κατοικιών σε άλλη συνοικία υπέστη ζημιές, σύμφωνα με τη διοίκηση της πόλης.

Ο κυβερνήτης της γύρω περιοχής του Κιέβου, Oleksiy Kuleba, είχε προειδοποιήσει λίγο νωρίτερα για μια πιθανή επερχόμενη επίθεση με πυραύλους

«Η τρομοκρατική χώρα εκτόξευσε πολλά κύματα πυραύλων. Μας εύχονται καλή χρονιά. Αλλά θα επιμείνουμε», έγραψε ο Κουλέμπα στο Telegram.