Ο Πούτιν έχει επανειλημμένα εκφράσει  απειλές ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, αναζωογονώντας τους φόβους της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.

Είπε επίσης ότι θα αναπτύξει πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου εάν το Κίεβο λάμβανε τέτοια πυρομαχικά από τη Δύση μετά από βρετανική πρόταση ότι θα μπορούσε να προμηθεύσει την Ουκρανία, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δεν υπάρχει τίποτα ασυνήθιστο εδώ: οι Ηνωμένες Πολιτείες το κάνουν αυτό εδώ και δεκαετίες. Έχουν τοποθετήσει από καιρό τα τακτικά πυρηνικά τους όπλα στο έδαφος των συμμάχων τους», είπε ο Πούτιν.

Ο Πούτιν είπε ότι μίλησε με τον Λευκορώσο ηγέτη Αλεξάντερ Λουκασένκο και «συμφωνήσαμε να κάνουμε το ίδιο».

Στο ερώτημα πώς θα απαντούσε η Μόσχα εάν η Δύση προμήθευε την Ουκρανία με οβίδες απεμπλουτισμένου ουρανίου, μετά από πρόταση της Βρετανίας ότι θα μπορούσε να προμηθεύσει το Κίεβο με τα πυρομαχικά, ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία έχει τεράστιες ποσότητες όπλων.

Η Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN) έχει προειδοποιήσει ότι οι πυρηνικές απειλές δημιουργούν μια επικίνδυνη αίσθηση αβεβαιότητας σχετικά με την πιθανή χρήση τους.

Όσο περισσότερο συνεχίζεται η επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος πυρηνικής επίθεσης, προειδοποίησε η ICAN τον περασμένο μήνα πριν από την πρώτη επέτειο της επίθεσης.