Ημέρα του Ναυτικού της Ρωσίας σήμερα και ο Ρώσος πρόεδρος λίγο πριν από την καθιερωμένη του ομιλία στην Αγία Πετρούπολη, όπου επαίνεσε τον Τσάρο Πέτρο που έκανε τη Ρωσία μεγάλη θαλάσσια δύναμη και αύξησε την παγκόσμια θέση του ρωσικού κράτους. υπέγραψε ένα νέο ναυτικό δόγμα 55 σελίδων.

Το νέο δόγμα καθορίζει τους γενικούς στρατηγικούς στόχους του ρωσικού ναυτικού, συμπεριλαμβανομένων των φιλοδοξιών του ως «μεγάλης θαλάσσιας δύναμης» που εκτείνεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η κύρια απειλή για τη Ρωσία, λέει το δόγμα, είναι «η στρατηγική πολιτική των ΗΠΑ να κυριαρχούν στους ωκεανούς του κόσμου» και η μετακίνηση της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας.

Η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική της δύναμη κατάλληλα για να ελέγξει την κατάσταση στους ωκεανούς του κόσμου, εάν εξαντληθούν άλλες ήπιες δυνάμεις, όπως τα διπλωματικά και οικονομικά εργαλεία, λέει το δόγμα.

Ο Πούτιν δεν ανέφερε τη σύγκρουση στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, αλλά το στρατιωτικό δόγμα προβλέπει μια «συνολική ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της Ρωσίας» στη Μαύρη και την Αζοφική Θάλασσα.