Μεγάλες εταιρείες και τράπεζες προσέλαβαν ιδιωτικές εταιρείες πληροφοριών, οι οποίες κατασκοπεύουν τα κινήματα και «προειδοποιούν» για τα επόμενα βήματά τους, σύμφωνα με στοιχεία που διέρρευσαν στον βρετανικό Guardian και στο ανεξάρτητο Γραφείο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (Bureau for Investigative Journalism). Μεταξύ των εταιρειών, η αεροπορική British Airways, η Τράπεζα της Σκοτίας, η κατασκευαστική Caterpillar και η αυτοκινητοβιομηχανία Porsche.
Alexandros Michailidis / SOOC
Έγγραφα και στοιχεία που διέρρευσαν στον Guardian και στο ανεξάρτητο Γραφείο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (Bureau for Investigative Journalism), υποστηρίζουν ότι μεγάλες εταιρείες και τράπεζες προσέλαβαν ιδιωτικές εταιρείες πληροφοριών, οι οποίες κατασκοπεύουν πολιτικά και κοινωνικά κινήματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλούνται η αεροπορική British Airways, η Τράπεζα της Σκοτίας, η κατασκευαστική Caterpillar και η αυτοκινητοβιομηχανία Porsche είναι μεταξύ των τουλάχιστον πέντε εταιρειών που έχουν προσλάβει ιδιωτικούς πράκτορες ώστε να ενημερώνονται για τις μελλοντικές δράσεις των κοινωνικών και πολιτικών κινημάτων.
Η αποκάλυψη έγινε μετά τη διαρροή εγγράφων από δύο εταιρείες πληροφοριών την C2i και την Inkerman Group, σύμφωνα με τα οποία οι εταιρείες αυτές βάζουν πράκτορές τους μέσα στα κινήματα ώστε να παρακολουθούν τις κινήσεις τους.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι μεταξύ των κινημάτων που παρακολουθούσε η C2i ήταν οι Greenpeace, η οργάνωση «Friends of the Earth», τοπικά περιβαλλοντικά κινήματα στην Οξφόρδη και άλλα.
«Πιο μπροστά» οι εταιρείες παρακολούθησης από την αστυνομία
Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα, υπάρχουν ανησυχίες για τη ραγδαία εξάπλωση του φαινομένου, καθώς οι ιδιωτικές εταιρείες πληροφοριών έχουν κατορθώσει να διεισδύσουν στα κινήματα πολύ περισσότερο από ό,τι οι μυστικοί αστυνομικοί –γιατί, όπως αναφέρεται, και αυτοί ακολουθούν ανάλογη τακτική.
Μεταξύ των στόχων παρακολούθησης των εταιρειών ήταν και η οικογένεια της Ρέιτσελ Κόρι, της νεαρής διαδηλώτριας που σκοτώθηκε όταν τη συνέτριψε μπουλντόζα στα παλαιστινιακά κατεχόμενα εδάφη, στη διάρκεια διαμαρτυρίας ενάντια στην κατεδάφιση κατοικιών Παλαιστινίων, το 2003.
Η εταιρεία Caterpillar, μία από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές του πλανήτη και η οποία φέρεται ότι κατασκεύασε και πούλησε στο Ισραήλ την μπουλντόζα που σκότωσε την Κόρι, προσέλαβε την C2i, για να συγκεντρώσει πληροφορίες για την οικογένειά της, η οποία κινήθηκε νομικά εναντίον της εταιρείας.
Η οικογένεια κατηγορούσε την Caterpillar ως συνεργό στη δολοφονία της Ρέιτσελ και ως συνένοχο σε εγκλήματα πολέμου καθώς υποστήριζε ότι η εταιρεία γνώριζε πως όταν πουλάει βαρέα οχήματα στο Ισραήλ γνωρίζει ότι θα χρησιμοποιηθούν στις κατεδαφίσεις κατοικιών Παλαιστινίων. Η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο το 2007, καθώς το δικαστήριο που την εξέταζε δήλωσε αναρμόδιο να λάβει απόφαση.
Ωστόσο, εννέα μέρες μετά, η μητέρα της Ρέιτσελ Κόρι, Σίντι, είχε τηλεδιάσκεψη με 70 μέλη του κινήματος που υποστήριζε την αγωγή της οικογένειας και η C2i απέκτησε όλες τις σημειώσεις της συζήτησης. Στο έγγραφο που διέρρευσε περιγράφει με λεπτομέρειες τι συζητήθηκε, τι ακριβώς είπε η Σίντι Κόρι, αλλά και τα υπόλοιπα βήματα της εκστρατείας, όπως αυτά συζητήθηκαν στην τηλεδιάσκεψη.
Μεταξύ των ατόμων που συμμετείχαν, μέσω ενός αριθμού τηλεφώνου εύκολα προσβάσιμου σε οποιονδήποτε ενδιαφερόταν να τον μάθει, υπήρξαν και κάποιοι που δρούσαν για λογαριασμό της C2i.
Επικείμενες «απειλητικές» διαδηλώσεις
Όπως προκύπτει από το δημοσίευμα, η Caterpillar εμφανίζεται και σε άλλα έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία το 2005 πλήρωνε την εταιρεία Inkerman Group για να συγκεντρώνει πληροφορίες για επικείμενες διαδηλώσεις οι οποίες χαρακτηρίστηκαν «απειλή» για την «οικονομική ευμάρεια» των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τον Guardian, η Caterpillar αρνήθηκε να απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις λέγοντας ότι «δεν δίνει στοιχεία για τις σχέσεις της με τους προμηθευτές και εξωτερικούς συνεργάτες της» και όταν συνεργάζονται «οφείλουν αυτές οι συνεργαζόμενες εταιρείες να δρουν με νόμιμο τρόπο και σύμφωνα με τις αξίες μας».