Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που προβλέπει την προσαρμογή της Ελλάδας στην κοινοτική νομοθεσία για την εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων.
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι. Καταψήφισαν ΝΔ και ΚΚΕ, ενώ η Ένωση Κεντρώων δήλωσε «παρών». Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση, διέψευσε κατηγορηματικά ότι δίνεται παράταση για την ανάρτηση δασικών χαρτών για περιοχές που η προθεσμία είχε λήξει στις 25 Σεπτέμβρη.
Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η παράταση ενός μήνα που δίνεται με την τροπολογία, αφορά τις διοικητικές μόνο υπηρεσίες για την εξέταση πρόδηλων σφαλμάτων, ώστε να αξιολογήσουν τις αιτήσεις για να είναι πλήρεις μέχρι τέλη Δεκεμβρίου. «Αν δώσουμε παράταση στις αναρτήσεις που έχουν κλείσει στις 25 Σεπτεμβρίου δεν θα ξεκινήσει η διαδικασία δόμησης και δεν θα ξεκολλήσει η αναπτυξιακή διαδικασία. Και οι 120 δήμοι έχουν στείλει τα στοιχεία για τις αναρτήσεις. Ήδη ξεκινήσαμε την ανάρτηση δασικών χαρτών νέων περιοχών και εκεί πλέον δίνουμε προτεραιότητα», ανέφερε ο Σ. Φάμελλος.
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος χαρακτήρισε μονόδρομο την εναλλακτική διαχείριση σκουπιδιών και αποβλήτων και πρόσθεσε ότι «η οδός της ανακύκλωσης είναι πλέον κυρίαρχο μοντέλο, οικονομικά, περιβαλλοντικά, κοινωνικά και πολιτικά». Όπως ανέφερε ο Σ. Φάμελλος, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν ενταχθεί στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων 20.000 από αυτούς που τα διαχειρίζονται, όταν -όπως είπε- πριν αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ήταν μόλις 2.000. «Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο με κίνητρα και αντικίνητρα για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Θα πληρώνουμε με βάση όσα πετάμε. Όποιος πετάει λιγότερα, θα πληρώνει και λιγότερα», επισήμανε. Ακόμα, υποστήριξε ότι οι ΟΤΑ ενισχύονται και θεσμικά και χρηματοδοτικά με περίπου 10 εκατ. ευρώ από το ειδικό πρόγραμμα επενδύσεων, ώστε να επικαιροποιήσουν τα σχέδια τους για τη διαχείριση της ανακύκλωσης.
Αναφερόμενος στην επιβολή τέλους για τη χρήση πλαστικής σακούλας, ο Σ. Φάμελλος εκτίμησε ότι τα έσοδα θα είναι περίπου 40 με 50 εκατ. ευρώ και πρόσθεσε ότι το πού θα πηγαίνουν, διευκρινίζεται στο ΦΕΚ που έχει δημοσιευτεί.
«Αναγκαίο σχέδιο επιβίωσης»
Για αναγκαίο σχέδιο επιβίωσης έκανε λόγο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Δημαράς, τονίζοντας ότι η χώρα μας έμεινε πίσω σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρώπης. «Στόχος του νομοσχεδίου είναι η ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας. Να μην πετάμε τίποτα. Να υπάρξει συλλογική οργάνωση της κοινωνίας με βασικούς φορείς την Τοπική Αυτοδιοίκηση», τόνισε ο κ. Δημαράς. Ακόμα, μίλησε για σχέδιο επιβίωσης επισημαίνοντας ότι «στην Ελλάδα ανακυκλώνεται μόλις το 16% όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι στο 27%».
«Παρά το ότι η ΝΔ στην Επιτροπή ψήφισε “ναι” επί της αρχής γιατί είναι υπέρ της βελτίωσης της ανακύκλωσης, είμαστε αναγκασμένοι να καταψηφίσουμε γιατί δεν μας καλύπτουν οι αλλαγές στις οποίες προχώρησε ο υπουργός», υποστήριξε ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτεσης, Χρήστος Μπουκώρος, κάνοντας λόγο για νομοσχέδιο υπέρμετρα γραφειοκρατικό.
Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιώργος Αρβανιτίδης, τάχθηκε υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου που, όπως είπε, είναι συνέχεια του προηγούμενου νόμου του 2001 της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και συμπλήρωσε ότι μετά από 16 χρόνια βεβαίως και χρειάζονται βελτιωτικές αλλαγές.
«Επενδυτικές επιδιώξεις του κεφαλαίου και των επιχειρηματικών ομίλων»
Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε το ΚΚΕ, με τον ειδικό αγορητή του Μανώλη Συντυχάκη να υποστηρίζει ότι υπηρετεί μόνο τις επενδυτικές επιδιώξεις του κεφαλαίου και των επιχειρηματικών ομίλων.
Για νομοσχέδιο που εξορθολογίζει το κόστος λειτουργίας της ανακύκλωσης και στηρίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δίνοντας τον καθοριστικό ρόλο στους δήμους, μίλησε ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ, Γιώργος Λαζαρίδης.
Ο Γιάννης Σαρίδης, ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, δήλωσε «παρών», υποστηρίζοντας ότι η τροποποίηση του προηγούμενου νόμου που ήταν μνημείο κακής νομοθέτησης και απέτυχε είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, ωστόσο εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς την αποτελεσματικότητά της.
Θετικό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο Γιώργος Αμυράς, ειδικός αγορητής του Ποταμιού, σημειώνοντας ότι υπάρχουν επιμέρους ενστάσεις ως προς τον εξορθολογισμό των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης και πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη.
Σημειώνεται ότι από την αρχή της συζήτησης του νομοσχεδίου είχε αποχωρήσει η Χρυσή Αυγή, διαμαρτυρόμενη για την απόρριψη από όλα τα κόμματα, του αιτήματος της να τηρήσει η Βουλή ενός λεπτού σιγή, «για τα δύο θύματα της δολοφονικής τρομοκρατικής επίθεσης στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης», όπως είπε ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Σαχινίδης.