Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα μετά από συνεδρίαση πολλών ωρών οπου ολοκληρώθηκε στις 4 τα ξημερώματα, ενώ σύμφωνα με τη voria.gr, παρεμβάσεις υπέρ της απόσπασης έκαναν τόσο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, όσο και ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας. Οι δύο άνδρες εστίασαν κυρίως στο γεγονός ότι με τη συγκεκριμένη μέθοδο το έργο θα ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος, έως τον Απρίλιο του 2023 και πως, σε διαφορετική περίπτωση, η ολοκλήρωσή του καθίσταται υπό αμφισβήτηση.

Στην αρχή της συνεδρίασης τρία σωματεία και συγκεκριμένα ο Σύλλογος Αρχαιολόγων, η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων και ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, μέσω της πληρεξούσιας δικηγόρου τους Έφης Μουγγαράκη υπέβαλλαν αίτημα για αναβολή της συζήτησης του θέματος έως ότου εκδοθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας η απόφαση επί των τριών προσφυγών που έχουν κατατεθεί σε βάρος της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη με την οποία εγκρίθηκε η κατασκευή του σταθμού με τη μέθοδο της προσωρινής απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων.

Oι αντιδράσεις στο σχέδιο απόσπασης και επανατοποθέτησεις είναι μαζικές, καθώς όπως υποστηρίζεται, θα καθυστερήσει ακόμα περισσότερο τη λειοτουργία του έργου, επαναφέροντας μια πρόταση για τα αρχαία στον σταθμό Βενιζέλου που είχε απορριφθεί. Εκφράζονται επίσης βάσιμοι φόβοι ότι θα ανοίξουν παράθυρα για διεκδικήσεις αποζημιώσεων από τους εργολάβους. Αντιδράσεις περιλαμβάνουν διεθνείς πολιτιστικές οργανώσεις, σύσσωμη τη διεθνή κοινότητα των Βυζαντινολόγων, τους Αρχαιολόγους, ψήφισμα από πολίτες της πόλης ενάντια στις εξαγγελίες Μητσοτάκη, καταγγελίες από ΣΥΡΙΖΑ και δημοτικές παρατάξεις.

«Οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, για την απόσπαση και επανατοποθέτηση, ουσιαστικά δηλαδη για την καταστροφή, των αρχαιοτήτων στη Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης, συνεχίζονται και επιταχύνονται. Το Κεντρικό Αρχαιλογικό Συμβούλιο καλείται να εξετάσει εσπευσμένα μια προβληματική μελέτη, μέσα από μια ντροπιαστική διαδικασία, που εκθέτει τους πάντες και τα πάντα. Εξευτελίζουν τον αρχαιολογικό νόμο, κάθε έννοια δεοντολογίας και χρηστής διοίκησης, κάθε έννοια δημόσιου συμφέροντος. Κι όλα αυτά για να επικυρώσουν μια πολιτική απόφαση που ελήφθη με γνώμονα ούτε την ολοκλήρωση του Μετρό ούτε την εξυπηρέτηση των πολιτών της Θεσσαλονίκης ούτε την προστασία και ανάδειξη του εξαιρετικού και σπάνιου αρχαιολογικού ευρήματος, αλλά μόνο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εμπλεκόμενων εταιρειών. Θα μας βρουν απέναντί τους. Μαζί με την επιστημονική κοινότητα και την πλειονότητα των κατοίκων της πόλης. Το έγκλημα δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ. Τα αρχαία της Βενιζέλου θα μείνουν στη θέση τους!» είχε δηλώσει στο TPP o γενικός γραμματέας του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, Στάθης Γκότσης.

10 ερωτήσεις – 10 απαντήσεις (και 2 κινητοποιήσεις) για τα αρχαία της Βενιζέλου

Για «τρία ψέματα της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για τα αρχαία στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρο Θεσσαλονίκης» κάνει λόγο ο βουλευτής Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης μετά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής που κατέθεσε για το θεμα.

«Τρία ψέματα της Μενδώνη για τα Αρχαία της Βενιζέλου»