X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Πράσινο φως από το ΚΑΣ για τoν διαμελισμό και απόσπαση των αρχαίων διεθνούς εμβέλειας της Βενιζέλου

Πράσινο φως άναψε το διορισμένο από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβουλιο, στα σχέδια για τον διαμελισμό και την επανατοποθέτηση των μνημείων της βυζαντινής εποχής που έχουν βρεθεί στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, παρά τις μαζικές αντιδράσεις, την εκφρασμένη αντίθεση των περισσότερων ειδικών επιστημόνων, της διεθνούς κοινότητας και τις προειδοποιήσεις των αρχαιολόγων. Ωστόσο, οι διαδικασίες δεν θα ξεκινήσουν πριν εκδικαστούν οι τρεις προσφυγές που έχουν κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κάτι που αναμένεται να συμβεί στις 6 Νοεμβρίου
|

Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα μετά από συνεδρίαση πολλών ωρών οπου ολοκληρώθηκε στις 4 τα ξημερώματα, ενώ σύμφωνα με τη voria.gr, παρεμβάσεις υπέρ της απόσπασης έκαναν τόσο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, όσο και ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας. Οι δύο άνδρες εστίασαν κυρίως στο γεγονός ότι με τη συγκεκριμένη μέθοδο το έργο θα ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος, έως τον Απρίλιο του 2023 και πως, σε διαφορετική περίπτωση, η ολοκλήρωσή του καθίσταται υπό αμφισβήτηση.

Στην αρχή της συνεδρίασης τρία σωματεία και συγκεκριμένα ο Σύλλογος Αρχαιολόγων, η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων και ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, μέσω της πληρεξούσιας δικηγόρου τους Έφης Μουγγαράκη υπέβαλλαν αίτημα για αναβολή της συζήτησης του θέματος έως ότου εκδοθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας η απόφαση επί των τριών προσφυγών που έχουν κατατεθεί σε βάρος της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη με την οποία εγκρίθηκε η κατασκευή του σταθμού με τη μέθοδο της προσωρινής απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων.

Oι αντιδράσεις στο σχέδιο απόσπασης και επανατοποθέτησεις είναι μαζικές, καθώς όπως υποστηρίζεται, θα καθυστερήσει ακόμα περισσότερο τη λειοτουργία του έργου, επαναφέροντας μια πρόταση για τα αρχαία στον σταθμό Βενιζέλου που είχε απορριφθεί. Εκφράζονται επίσης βάσιμοι φόβοι ότι θα ανοίξουν παράθυρα για διεκδικήσεις αποζημιώσεων από τους εργολάβους. Αντιδράσεις περιλαμβάνουν διεθνείς πολιτιστικές οργανώσεις, σύσσωμη τη διεθνή κοινότητα των Βυζαντινολόγων, τους Αρχαιολόγους, ψήφισμα από πολίτες της πόλης ενάντια στις εξαγγελίες Μητσοτάκη, καταγγελίες από ΣΥΡΙΖΑ και δημοτικές παρατάξεις.

«Οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, για την απόσπαση και επανατοποθέτηση, ουσιαστικά δηλαδη για την καταστροφή, των αρχαιοτήτων στη Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης, συνεχίζονται και επιταχύνονται. Το Κεντρικό Αρχαιλογικό Συμβούλιο καλείται να εξετάσει εσπευσμένα μια προβληματική μελέτη, μέσα από μια ντροπιαστική διαδικασία, που εκθέτει τους πάντες και τα πάντα. Εξευτελίζουν τον αρχαιολογικό νόμο, κάθε έννοια δεοντολογίας και χρηστής διοίκησης, κάθε έννοια δημόσιου συμφέροντος. Κι όλα αυτά για να επικυρώσουν μια πολιτική απόφαση που ελήφθη με γνώμονα ούτε την ολοκλήρωση του Μετρό ούτε την εξυπηρέτηση των πολιτών της Θεσσαλονίκης ούτε την προστασία και ανάδειξη του εξαιρετικού και σπάνιου αρχαιολογικού ευρήματος, αλλά μόνο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εμπλεκόμενων εταιρειών. Θα μας βρουν απέναντί τους. Μαζί με την επιστημονική κοινότητα και την πλειονότητα των κατοίκων της πόλης. Το έγκλημα δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ. Τα αρχαία της Βενιζέλου θα μείνουν στη θέση τους!» είχε δηλώσει στο TPP o γενικός γραμματέας του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, Στάθης Γκότσης.

10 ερωτήσεις – 10 απαντήσεις (και 2 κινητοποιήσεις) για τα αρχαία της Βενιζέλου

Για «τρία ψέματα της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για τα αρχαία στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρο Θεσσαλονίκης» κάνει λόγο ο βουλευτής Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης μετά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής που κατέθεσε για το θεμα.

«Τρία ψέματα της Μενδώνη για τα Αρχαία της Βενιζέλου»


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις