Ο ΠΟΥ είπε ότι το εμβόλιο βρέθηκε ότι είναι περίπου 78% αποτελεσματικό στην πρόληψη της σοβαρής μορφής Covid-19 και είναι «εξαιρετικά κατάλληλο» για φτωχές χώρες λόγω των πολύ ευκολότερων απαιτήσεων αποθήκευσης.

Η συμβουλευτική επιτροπή του ΠΟΥ αναμενόταν να λάβει απόφαση για το εμβόλιο Covaxin την περασμένη εβδομάδα, αλλά ζήτησε επιπλέον διευκρινίσεις από την Bharat Biotech προτού διεξαγάγει μια τελική αξιολόγηση κινδύνου-οφέλους για την παγκόσμια χρήση του εμβολίου.

Το Covaxin εξετάστηκε επίσης από τη Στρατηγική Συμβουλευτική Ομάδα Ειδικών για την Ανοσοποίηση του ΠΟΥ, η οποία συνέστησε τη χρήση του σε δύο δόσεις, με ένα διάστημα τεσσάρων εβδομάδων μεταξύ των δόσεων, για όλες τις ηλικιακές ομάδες από 18 ετών και άνω.

Πρόκειται για το έβδομο εμβόλιο που εγκρίνεται από τον ΠΟΥ, έπειτα από τα δύο εμβόλια mRNA των Pfizer/BioNTech και Moderna, των εμβολίων με φορέα αδενοϊού που παρασκευάστηκαν από την AstraZeneca και την Johnson & Johnson και τα κινεζικά εμβόλια με αδρανοποιημένο ιό από τις Sinovac Biotech και Sinopharm.

Η έγκριση του Covaxin ανοίγει τον δρόμο ώστε το τοπικά παρασκευαζόμενο εμβόλιο να γίνει δεκτό σε πολλές φτωχές χώρες και παράλληλα σημαίνει ότι μπορεί να γίνει δεκτό ως έγκυρο εμβόλιο για εκατομμύρια Ινδούς που το έχουν λάβει και θέλουν να ταξιδέψουν εκτός της χώρας.

Το Ομάν την περασμένη εβδομάδα και η Αυστραλία προχθές Δευτέρα δήλωσαν ότι θα αναγνωρίσουν το Covaxin ως έγκυρο εμβόλιο για τους ταξιδιώτες.

Η Bharat Biotech είπε ότι πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, των Φιλιππίνων, του Ιράν και του Μεξικού, είχαν επίσης εγκρίνει το εμβόλιο της κατά της COVID-19. Προτού η Ινδία σταματήσει τις εξαγωγές, εμβόλια της Bharat Biotech εστάλησαν στη Μιανμάρ, στην Παραγουάη και στη Ζιμπάμπουε ως δωρεές και στον Μαυρίκιο και το Ιράν ως μέρος εμπορικών συμφωνιών, σύμφωνα με στοιχεία από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας.

Η Bharat Biotech έχει αντιμετωπίσει προβλήματα με την αύξηση της παραγωγής. Τον Ιούλιο, το υπουργείο Υγείας της Ινδίας δήλωσε ότι η εταιρεία παράγει 25 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά μέσο όρο κάθε μήνα και αναμένεται να αυξήσει τη μηνιαία παραγωγή σε 58 εκατομμύρια δόσεις.

Η εταιρεία λέει ότι σκοπεύει να φτάσει σε ετήσια δυναμικότητα 1 δισεκατομμυρίου δόσεων μέχρι το τέλος του 2021, ή πάνω από 80 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κάθε μήνα, αλλά δεν έχει απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την τρέχουσα δυναμική της.