Την έκδοση του ιδρυτή των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ ενέκρινε επισήμως το δικαστήριο του Γουέστμινστερ. Η τελική απόφαση ανήκει τώρα στη υπουργό Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Πρίτι Πατέλ. Ο συνιδρυτής του Wikileaks, ο οποίος έχει δικαίωμα έφεσης, εμφανίστηκε μέσω βίντεο από τη φυλακή Belmarsh στο νοτιοανατολικό Λονδίνο. Ένας από τους δικηγόρους του περιέγραψε την στιγμή ως «σύντομη αλλά σημαντική για την υπόθεση». Το διάταγμα έκδοσης εκδόθηκε από τον γενικό δικαστή Paul Goldspring κατά τη διάρκεια επτάλεπτης ακρόασης στο δικαστήριο σήμερα, Τετάρτη (20/4).

«Με απλούς όρους, είμαι υποχρεωμένος να στείλω την υπόθεσή σας στον Υπουργό Εξωτερικών για απόφαση», είπε ο γενικός δικαστής, όπως μεταδίδει το news.sky.com.

Οι Αρχές των ΗΠΑ ζητούν την έκδοσή του ώστε να δικαστεί για τη δημοσιοποίηση τεράστιου όγκου εμπιστευτικών και απόρρητων αμερικανικών εγγράφων, κυρίως για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ειδικότερα, ο Ασάνζ καταζητείται στις ΗΠΑ για υποτιθέμενη συνωμοσία για την απόκτηση και αποκάλυψη πληροφοριών εθνικής άμυνας, μετά τη δημοσίευση εκατοντάδων χιλιάδων εγγράφων που διέρρευσαν από το WikiLeaks κυρίως σχετικά με τους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Ο ίδιος πάντα αρνούνταν οποιαδήποτε αδικοπραγία. Ο ίδιος απορρίπτει τις κατηγορίες και από το 2019 παραμένει έγκλειστος σε φυλακή της Βρετανίας, έχοντας ελάχιστες ελευθερίες. Επί επτά συναπτά έτη ήταν αποκλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο – η χώρα του παρείχε άσυλο – αλλά τελικώς «έσπασε» η διπλωματική ασυλία του και συνελήφθη.