Χθες, δικαστήριο του Λονδίνου εξέδωσε επίσημα την εντολή να εκδοθεί στις ΗΠΑ ο Ασάνζ – ο οποίος είναι Αυστραλός υπήκοος – προκειμένου να δικαστεί για τη δημοσιοποίηση σειράς εμπιστευτικών και απορρήτων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων για τις αμερικανικές δραστηριότητες κυρίως στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Σε περίπτωση καταδίκης του, ο Ασάνζ διατρέχει κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 175 ετών. Παραμένει ακόμη φυλακισμένος στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς.

«Έχουμε εμπιστοσύνη στην ανεξαρτησία και την ακεραιότητα του βρετανικού συστήματος δικαιοσύνης», είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ο υπουργός της κυβέρνησης του δεξιού πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον. Η αυστραλιανή κυβέρνηση δεν θα προβάλει ένσταση στην έκδοση, πρόσθεσε.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αν δεν υποβληθεί έφεση – οι συνήγοροί του έχουν προθεσμία για την υποβολή της ως τη 18η Μαΐου –, ο Τζούλιαν Ασάνζ θα εκδοθεί εντός 28 ημερών αφού το αποφασίσει η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Πρίτι Πατέλ.

Ο Σάιμον Μπέρμιγχαμ είπε εξάλλου ότι η Αυστραλία παρέχει προξενική συνδρομή στον υπήκοό της.

Στο μεταξύ, 25 οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – ανάμεσά τους η Reporters sans Frontières και η Human Rights Watch – στηλίτευσαν την απόφαση έκδοσης, στην οποία βλέπουν «πολύ σοβαρή απειλή για την ελευθεροτυπία στις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο κόσμο».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ασάνζ προσπαθεί να αποφύγει την έκδοση για πάνω από δέκα χρόνια. Πέρασε επτά από αυτά στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου τον βάραιναν κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση, οι οποίες στο μεταξύ τέθηκαν στο αρχείο. Υποστήριζε πως οι κατηγορίες αυτές είχαν στην πραγματικότητα στόχο να εκδοθεί από τις σουηδικές αρχές στις ΗΠΑ.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία τον Απρίλιο του 2019, αφού η τότε κυβέρνηση του Ισημερινού ανακάλεσε το πολιτικό άσυλο που του είχε δώσει, και φυλακίστηκε.