Οι χώρες αυτές, σύμφωνα με την Κομισιόν, έχουν εισάγει συνοριακούς ελέγχους για να αντιμετωπίσουν την απειλή στη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια που μπορεί να προκύψουν από τις δευτερογενείς μετακινήσεις παράτυπων μεταναστών. 
 
Η Επιτροπή τονίζει, ότι η πρότασή της για εξάμηνη παράταση των συνοριακών ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα, βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τον Κώδικα Συνόρων Σένγκεν. 
 
Επιπλέον, επισημαίνει ότι παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, όσον αφορά τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, δεν κατέστη δυνατό να αντιμετωπιστούν κατάλληλα όλες οι «ελλείψεις» που είχαν εντοπιστεί μέσα στο «περιορισμένο διάστημα των τριών μηνών».
 
Για τη διατήρηση των εσωτερικών ελέγχων, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς επισήμανε ότι εξακολουθεί να υπάρχει «σημαντική μεταναστευτική πίεση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ» και ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων μέσα στην Ελλάδα. Γι' αυτό το λόγο, είπε ο Ολλανδός Επίτροπος, κρίθηκε αναγκαία η διατήρηση των ελέγχων σε ορισμένα εσωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν. Ωστόσο, τόνισε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας είχε ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των αφίξεων μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα. 
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ελληνικές αρχές κατέβαλαν «τεράστιες προσπάθειες» και έχει σημειωθεί «πραγματική πρόοδος». Όπως είπε, η Επιτροπή έχει θέσει ως στόχο την επιστροφή της Ζώνης Σένγκεν σε πλήρη κανονικότητα έως το Νοέμβριο.

Μιλώντας για την πρόταση της Κομισιόν για την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, είπε ότι αν για οποιαδήποτε λόγο ένα κράτος-μέλος δεν επιθυμεί να δεχθεί το ποσοστό των αιτούντων άσυλο που του αναλογεί, η Επιτροπή προτείνει να προβλέπεται οικονομική ενίσχυση του κράτους-μέλους στην χώρα που θα αναλάβει την υποδοχή.

 
Από την πλευρά του, ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος ξεκαθάρισε πως δεν προτείνεται να επιβληθούν εσωτερικοί έλεγχοι στα σύνορα Σένγκεν της Ελλάδας. Σημειώνεται ότι η πρόταση της Επιτροπής αναμένεται να λάβει την έγκριση του Συμβουλίου της ΕΕ πριν από τις 12 Μαΐου.
Με αφορμή την παρουσίαση των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, εξέφρασε την άποψη ότι το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, ως έχει, δεν αποτελεί λύση, και ότι «έχει έρθει η ώρα να μεταρρυθμίσουμε και να καταστήσουμε δικαιότερο το σύστημα βάσει κοινών κανόνων και δικαιότερου επιμερισμού της ευθύνης».
 
Συγκεκριμένα ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε: 
 
«Αν έδειξε κάτι η τρέχουσα προσφυγική κρίση, αυτό είναι ότι ότι το κοινό μας ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, ως έχει, δεν αποτελεί λύση. Έχει έρθει η ώρα να μεταρρυθμίσουμε και να καταστήσουμε δικαιότερο το σύστημα βάσει κοινών κανόνων και δικαιότερου επιμερισμού της ευθύνης. Με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση του συστήματος του Δουβλίνου, την ενίσχυση του Eurodac και τη μετατροπή της EASO σε ένα πραγματικό Ευρωπαϊκό Οργανισμό για το Άσυλο, κάνουμε σήμερα ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και τη δημιουργία δομών και μέσων σε ευρωπαϊκό επίπεδο που είναι απαραίτητα για ένα βιώσιμο ολοκληρωμένο σύστημα. Θα καταβάλλουμε τώρα κάθε δυνατή προσπάθεια για να εργαστούμε στενά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη. Θα πρέπει να κάνουμε τις προτάσεις αυτές πραγματικότητα το συντομότερο δυνατό».

Για τις προτάσεις της Κομισιόν για τη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου με τη δημιουργία «δικαιότερου, αποδοτικότερου και πιο βιώσιμου συστήματος για την κατανομή των αιτήσεων ασύλου μεταξύ των κρατών μελών», η βασική αρχή, τόνισε παραμένει η ίδια: «Οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει, εκτός εάν έχουν οικογένεια αλλού, να υποβάλουν αίτηση για άσυλο στην πρώτη χώρα εισόδου τους. Όπως είπε, «ένας νέος μηχανισμός ισότιμης αντιμετώπισης θα εξασφαλίζει ότι δεν θα ασκείται δυσανάλογη πίεση στο σύστημα ασύλου κανενός κράτους-μέλους.