Όπως αναφέρει η συλλογικότητα, την Παρασκευή 29/11/2019, «επρόκειτο να γίνουν δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις της ΕΕ του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ). Στη δεύτερη συνεδρίαση υπήρχαν δύο θέματα σχετικά με το προϋπολογισμό. Στην πρώτη, υπήρχαν 33 θέματα, μεταξύ των οποίων η συνέχιση του διαγωνισμού για την κατασκευή νέων ΧΥΤΑ στην κορεσμένη εγκατάσταση της Φυλής. Μετά από παρέμβαση φορέων και συλλογικοτήτων της Δυτικής Αθήνας – Δυτικής Αττικής και του συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, οι συνεδριάσεις αναβλήθηκαν, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε -μπροστά σε όλους- ο προεδρεύων του ΕΔΣΝΑ και στενός συνεργάτης του κ. Πατούλη κ. Βασ. Κόκκαλης».

Κατά την καταγγελία του Δυτικού Μετώπου, οι συνεδριάσεις φέρονται επαναλήφθηκαν την ίδια μέρα, με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς τους εισηγητές των θεμάτων. «Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του ΕΔΣΝΑ, οι συνεδριάσεις πραγματοποιήθηκαν το πρωί του Σαββάτου 30/11/209, με διαφορά ενός τετάρτου της ώρας και με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος. Στο μεταξύ, στην ημερήσια διάταξη της πρώτης συνεδρίασης προστέθηκαν άλλα 10 θέματα, ανάμεσα στα οποία δύο κομβικά για το μέλλον της εγκατάστασης της Φυλής, αφού αφορούν στην παράταση της λειτουργίας του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ), του οποίου η ισχύουσα σύμβαση λειτουργίας λήγει το Φλεβάρη του 2020»:

  • Η πρώτη απόφαση είναι για τη διενέργεια διαγωνισμού με αντικείμενο την «Αναβάθμιση και λειτουργία του ΕΜΑΚ και μετατροπή αυτού σε “πράσινο εργοστάσιο”».
  • Η δεύτερη απόφαση είναι για την ανάθεση σύμβασης για τη λειτουργία και συντήρηση του ΕΜΑΚ, με προσφυγή στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση διακήρυξης (σημ.: προφανώς για το διάστημα από το Φλεβάρη, μέχρι να τελεσφορήσει ο διαγωνισμός).

Όποτε κι αν έγιναν οι συνεδριάσεις η ουσία δεν αλλάζει, τονίζει το Δυτικό Μέτωπο, και υπογραμμίζει πως επιβεβαιώνονται δύο πράγματα:

  • Η διοίκηση Πατούλη συνεχίζει στα βήματα της προηγούμενης διοίκησης της κ. Δούρου, καθώς υιοθετεί πλήρως την πραξικοπηματική τακτική της τελευταίας, όχι μόνο στο θέμα του διαγωνισμού για τους νέους ΧΥΤΑ στη Φυλή, αλλά και για τη συνέχιση της λειτουργίας του ΕΜΑΚ, επιλογές που θα παρατείνουν τη λειτουργία της εγκατάστασης της Φυλής για, τουλάχιστον, άλλα δέκα χρόνια.
  • Η εμμονή του κ. Πατούλη να χειριστεί ο ίδιος το θέμα του ΕΜΑΚ -παρά το έντονο ενδιαφέρον του επιτελείου της κ. Δούρου- δεν φαίνεται να έχει κάποιο ουσιαστικό αντίκρισμα. Πιο πιθανή φαίνεται η πρόθεση πολιτικής – επικοινωνιακής αξιοποίησης του ζητήματος, μέσα από το νεφελώδες -για την ώρα- σενάριο της μετατροπής του ΕΜΑΚ σε «πράσινο εργοστάσιο». Αλήθεια, τι είναι αυτό που μεσολάβησε, μεταξύ Παρασκευής και Σαββάτου, που έκανε κατεπείγουσα την ανάγκη να ληφθούν οι παραπάνω αποφάσεις; Ή, μήπως, ισχύει το: «βρήκαμε παπά, να θάψουμε καμιά δεκαριά»;

«Για άλλη μια φορά, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια συντονισμένη προσπάθεια να αξιοποιηθεί η κρίση διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, για να επιβληθούν φιλοεργολαβικές επιλογές, οι οποίες -εκτός όλων των άλλων- θα διαιωνίζουν το έκτρωμα της Φυλής. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από τους πολίτες της Δυτικής Αθήνας – Αττικής, που θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ακύρωση των διαγωνισμών για νέους ΧΥΤΑ στη Φυλή και για τη λειτουργία του ΕΜΑΚ, για το οριστικό κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής, για την αποτροπή της δημιουργίας νέων ΧΥΤΑ στη Δυτική Αττική και για την άμεση κατασκευή των υποδομών που είναι απαραίτητες για την υλοποίηση ενός μοντέλου δημόσιας διαχείρισης των απορριμμάτων, που θα στοχεύει στη μέγιστη δυνατή προδιαλογή και ανάκτηση υλικών» καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους.

Άμεσο και οριστικό λουκέτο στη Φυλή

Αξίζει να σημειωθεί πως το Δυτικό Μέτωπο έχει εδώ και καιρό καταθέσει θέσεις και προτάσεις για το άμεσο και οριστικό κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής, καθώς και για τις επείγουσες δράσεις και υποδομές, που είναι αναγκαίες για την υλοποίηση της αποκεντρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, με δημόσιο χαρακτήρα και με έμφαση στην προδιαλογή και ανάκτηση υλικών. Όπως τονίζει το Δυτικό Μέτωπο, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία κρίθηκε επιβεβλημένη για τρεις λόγους:

  • Επειδή η –υποτιθέμενη- συνειδητοποίηση της κατάστασης κρίσης, δε συνοδεύεται από αντίστοιχες δράσεις. Εξακολουθεί να κυριαρχεί ο εφησυχασμός, η αναβλητικότητα και η απουσία συγκεκριμένου σχεδίου για την έξοδο από την κρίση.
  • Επειδή κυριαρχεί η διατύπωση γενικών αρχών, η γενικολογία και η αοριστία. Κανείς δεν παίρνει την πρωτοβουλία να περιγράψει με απλό και κατανοητό τρόπο αυτό που διακηρύσσει.
  • Επειδή και τα κινήματα πρέπει –κάποτε- να εκφραστούν ενιαία και επιθετικά, ανακτώντας την πρωτοβουλία των κινήσεων και αφήνοντας πίσω την ηττοπάθεια, τα φοβικά σύνδρομα και τη λογική της ανάθεσης του μέλλοντός μας στο κράτος και στα οικονομικά συμφέροντα.

Διαβάστε αναλυτικά τις θέσεις και προτάσεις του Δυτικού Μετώπου:

Δήμαρχοι Δυτικής Αθήνας: Να κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής

Σε μια κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, εκδηλώνεται μια σημαντική παρέμβαση των δημάρχων της Δυτικής Αθήνας, με την οποία -μεταξύ άλλων- εκφράζεται η αντίθεση στη συνέχιση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής και ζητείται η ανάκληση της απόφασης 248/2019 της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, που σημαίνει δημιουργία νέων ΧΥΤΑ στη Φυλή.

Όπως τονίζει το Δυτικό Μέτωπο, «από τους δημάρχους της Δυτικής Αθήνας περιμένουμε το επόμενο βήμα: να συνδράμουν αποφασιστεί τους φορείς και τις συλλογικότητες της Δυτικής Αθήνας – Αττικής, στη συγκρότηση ενός πλατιού διαδημοτικού αγωνιστικού συντονισμού, για το άμεσο και οριστικό κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής».

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

Πολίτες της Δυτικής Αθήνας,

το τεράστιο και χρόνιο πρόβλημα της Χωματερής (ΧΥΤΑ) της Φυλής, έχει ξεπεράσει κάθε όριο επικινδυνότητας. Επιδημιολογικές μελέτες που δείχνουν τις βλαπτικές συνέπειες στους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας από την έκλυση των ρύπων παραμένουν στο σκοτάδι. Η χωματερή, όχι μόνο δεν απομακρύνεται, αλλά επεκτείνεται με την πρόσφατη απόφαση 248/2019, η οποία προβλέπει επιπλέον 4 εκατομμύρια τόνους απορρίμματα.

Στις 24.10.2019 οι Δήμαρχοι της Δυτικής Αθήνας Ανδρέας Παχατουρίδης (Περιστέρι), Λάμπρος Μίχος (Αγ. Βαρβάρα), Νίκος Ζενέτος (Ίλιον), Σταύρος Τσίρμπας (Αγ. Ανάργυροι-Καματερό), Στέφανος Βλάχος (Πετρούπολη), η Αντιδήμαρχος Χαϊδαρίου Ευμορφία Σάββα και επικεφαλής Δ. Παρατάξεων και φορέων, ανταλλάξαμε απόψεις, προκειμένου να καθορίσουμε από κοινού τα μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος.

Τονίστηκε από όλους ότι η Δ. Αθήνα είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένη, λόγω του ΧΥΤΑ και όχι μόνο. Έχει σχεδιαστεί η επένδυση άλλων 200.000.000,00 ευρώ για την υποδοχή όλων των απορριμμάτων της Αττικής, αλλά και άλλων περιοχών.

Συμφωνούμε:

  1. Να ανακληθεί η 248/2019 απόφαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ και να βρεθεί λύση, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω η περιοχή.
  2. Να σταματήσει κάθε διαδικασία αναβάθμισης-επέκτασης του ΕΜΑΚ Φυλής, η οποία δεν προωθεί την πραγματική ανακύκλωση.
  3. Να εγκαταλειφθεί κάθε σκέψη για το λατομείο Μουσαμά, που βρίσκεται μια ανάσα από Πετρούπολη και Καματερό.
  4. Να απομακρυνθεί ο αποτεφρωτήρας των επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων και να εγκαταλειφθεί οποιοσδήποτε σχεδιασμός για νέα εγκατάσταση στον ΟΕΔΑ Φυλής.
  5. Να καταργηθεί το καθεστώς των αντισταθμιστικών και για όσο χρόνο δίνονται να επενδύονται στην περιβαλλοντική αναβάθμιση.
  6. Η συνέχιση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής δεν είναι μονόδρομος.

Οι νέοι χώροι ασφαλούς διάθεσης των απορριμμάτων δεν πρέπει να λειτουργούν μονόπλευρα και αποκλειστικά στη Δυτική Αθήνα.

Χρειάζεται δίκαιη κατανομή των βαρών, ώστε η ήπια διαχείριση να αφορά όλες τις περιοχές της Αττικής, μέχρις ότου φτάσουμε στον επιθυμητό στόχο, που είναι η διαλογή στην πηγή.

ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ:

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΧΑΤΟΥΡΙΔΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΛΙΟΥ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΕΝΕΤΟΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΚΑΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ-ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ: ΤΣΙΡΜΠΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΝΤΗΝΙΑΚΟΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑΣ: ΛΑΜΠΡΟΣ ΜΙΧΟΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ-ΓΑΒΡΙΗΛ ΒΛΑΧΟΣ