Σοβαρά προβλήματα που εκθέτουν για μία ακόμα φορά την έλλειψη προετοιμασίας επί μήνες του υπουργείου Παιδείας, σημειώνονται το πρωί της Δευτέρας με την τηλεκπαίδευση σε Γυμνάσια και Λύκεια. Το σύστημα που έχει επιλέξει το υπουργείο Παιδείας κατέρρευσε στις 9 το πρωί περίπου, κατά τη δεύτερη διδακτική ώρα, με αποτέλεσμα χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί να μην μπορούν να συνδεθούν.
Η πλήρης κατάρρευση του συστήματος προκάλεσε κύμα αγανάκτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ καταγγελίες για το ζήτημα δέχθηκε και το TPP, από περιοχές της Αθήνας. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Παιδείας είχε τουλάχιστον 6 μήνες να προετοιμάσει κατάλληλα την τηλεκπαίδευση, ενόψει του δεύτερου κύματος την πανδημίας.
Δουλεύει άψογα η τηλεκπαίδευση!!!#κεραμεως pic.twitter.com/opz9SemJPX
— Pepe (@pepe_hoop) November 9, 2020
Άρχισαν τα #προβληματα κυρία #Κεραμεως μπράβο και στην εταιρεία #webex #Greece pic.twitter.com/n1gMB074tj
— Αntonia (@antonia_skr) November 9, 2020
Σε συνέντευξή της στα «Παραπολιτικά» το Σαββατοκύριακο, η υπουργός Παιδείας,. Νίκη Κεραμέως υποστήριζε ότι «η τηλεκπαίδευση θα λειτουργήσει αποτελεσματικά και θα αναδειχθεί εκ νέου σε πολύτιμο εργαλείο για τη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας υπό τις αντίξοες συνθήκες που διανύουμε».
Αναλυτικά η απάντησή της σε σχετική ερώτηση:
Είναι επαρκώς «εξοπλισμένοι» οι καθηγητές και οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά και καθολικά η τηλεκπαίδευση τις επόμενες τρεις εβδομάδες; Ποια νέα μέτρα έχετε λάβει;
Αξιοποιώντας και την εμπειρία που αποκομίσαμε από το πρώτο κύμα της πανδημίας, προβήκαμε έγκαιρα σε συντονισμένες ενέργειες, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η τηλεκπαίδευση θα λειτουργήσει αποτελεσματικά και θα αναδειχθεί εκ νέου σε πολύτιμο εργαλείο για τη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας υπό τις αντίξοες συνθήκες που διανύουμε. Διασφαλίσαμε α) την αναβάθμιση των δημοσίων δικτύων και πλατφορμών του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, β) τη συνεργασία μεταξύ του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και της CISCO-Webex δίχως χρέωση προς το Δημόσιο για τη διενέργεια της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης, γ) μηδενική χρέωση δεδομένων για την πρόσβαση σε όλες τις εκπαιδευτικές πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το Υπουργείο από τους παρόχους Cosmote, Vodafone, Wind, Forthnet, δ) ενίσχυση του εξοπλισμού σχολείων με περισσότερες από 80.000 φορητές συσκευές. Επιπλέον, έχουν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για την κατάρτιση προγραμμάτων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ενώ προχωρήσαμε σε επιμορφωτικά σεμινάρια εκπαιδευτικών για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.