Αναλυτικά το κείμενο της Πρωτοβουλίας Ενωτικής Συσπείρωσης Αριστεράς Πολιτικών Μηχανικών

 

«Το έγκλημα στα Τέμπη στέρησε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας. Αποδείχθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο το πού μπορεί να οδηγήσει η απαξίωση, ο τεμαχισμός και τελικά η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υποδομών της χώρας όπως ο σιδηρόδρομος. Την ίδια στιγμή φαίνεται ότι η κυβέρνηση δε διστάζει να συνεχίσει τη δολοφονική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων απλώνοντας χέρι και στο πιο πολύτιμο δημόσιο αγαθό το νερό, ενώ η αξία συντήρησης και ελέγχου όλων των υποδομών (δημόσιων και ιδιωτικών) έναντι των καταστροφών φάνηκε επίσης με δραματικό τρόπο στους πρόσφατους σεισμούς σε Τουρκία και Συρία με χιλιάδες θύματα.

Σε αυτή τη συγκυρία, όπου φαίνεται ότι ο αγώνας για τα δημόσια αγαθά και τις υποδομές, αποκτά ξανά τεράστια σημασία μετά από δεκαετίες απαξίωσής τους και ιδιωτικοποιήσεων, διεξάγονται οι εκλογές του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος (ΣΠΜΕ) στις 2 Απριλίου.

Ο ΣΠΜΕ υπό την ηγεσία της ΔΚΜ (παράταξης της ΝΔ) απαξιώθηκε τελείως τα τελευταία χρόνια, έχοντας 7 χρόνια να κάνει εκλογές, και έγινε λάφυρο στα χέρια των γαλάζιων «αρίστων» για αυτοπροβολή. Σημαντικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας μάλιστα με ευθύνες για το έγκλημα στα Τέμπη, όπως ο Χρήστος Βίνης, ο υποτιθέμενα παραιτηθείς πρόεδρος της ΕΡΓΟΣΕ, έχουν διατελέσει μέλη του ΔΣ του Συλλόγου με τη ΔΚΜ.

Απέναντι στην απαξίωση των επιστημονικών συλλόγων, όπως ο ΣΠΜΕ, χρειαζόμαστε ως κοινωνίας συλλόγους που να αφουγκράζονται τις κοινωνικές ανάγκες, να τις επεξεργάζονται και να μπορούν να παράγουν θέσεις υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας. Στο ζήτημα των υποδομών, μια άλλη λειτουργία του ΣΠΜΕ θα μπορούσε να αναδείξει τα προβλήματα τεμαχισμού του σιδηρόδρομου και να αποτρέψει το έγκλημα στα Τέμπη, τη σημασία της αποκλειστικά δημόσιας διαχείρισης του νερού, την ανάγκη διευρυμένης αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής προστασίας, τη σοβαρή απαξίωση του περιβάλλοντος (φυσικού και αστικού) που υποβαθμίζεται συνεχώς μπροστά στην κερδοφορία των λίγων.

Ταυτόχρονα, σημαντικό είναι να αναδειχθεί η απαξιωτική για τον κλάδο κατάσταση στους χώρους εργασίας των μισθωτών πολιτικών μηχανικών, όπου κυριαρχεί το μπλοκάκι, οι χαμηλοί μισθοί και οι ελαστικοποίηση των ωραρίων. Θεωρούμε ότι αγώνες όπως αυτός του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ) για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας θα έπρεπε να στηρίζονται και από τους συλλόγους των μηχανικών. Την ίδια ώρα η πλειοψηφία των αυτο-απασχολούμενων συναδέλφων καλούνται να τα βγάλουν πέρα έχοντας ένα τεράστιο βάρος από οικονομικές υποχρεώσεις. Στο βωμό της «ανάπτυξής» τους οι πολιτικοί μηχανικοί πρέπει να είναι εργαζόμενοι και επιστήμονες με υπό αίρεση δικαιώματα.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι πολύ σημαντική η αλλαγή συσχετισμών στο ΣΠΜΕ και η στήριξη ενός ανατρεπτικού ψηφοδελτίου, που θα φέρει τον σύλλογο πιο κοντά στα αιτήματα της πλειοψηφίας τους κλάδου και της κοινωνίας. Χρειάζεται να φτιαχτεί ένα ανάχωμα υπεράσπισης των δημόσιων αγαθών, διαφύλαξης των υποδομών και υποστήριξης των αιτημάτων των μισθωτών και αυτο-απασχολούμενων πολιτικών μηχανικών και συνολικά του τεχνικού κλάδου.

Στις 2 Απρίλη υπάρχει μια ευκαιρία να αλλάξει ρότα ένας από τους πιο πολυπληθείς επιστημονικούς συλλόγους στη χώρα, κρίσιμος για τα ζητήματα των υποδομών.

Ως ΠΡΕΣΑ (Πρωτοβουλία Ενωτικής Συσπείρωσης Αριστεράς Πολιτικών Μηχανικών) συμμετέχουμε από το 2016 στο ΔΣ του συλλόγου επιχειρώντας να αναδείξουμε τα παραπάνω ζητήματα, όπως και ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα.

  • Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη για ένα άλλο σύλλογο, με άλλη λειτουργία, δημοκρατικές διαδικασίες και με σθεναρή γραμμή απέναντι στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της απαξίωσης των υποδομών.
  • Αγωνιζόμαστε μέσα από τα σωματεία του κλάδου μας ΣΜΤ και ΕΜΔΥΔΑΣ, με τους μηχανικούς που ζουν από τη δουλειά τους, για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας στο χώρο των μισθωτών μηχανικών και την αναβάθμιση των δημοσίων τεχνικών υπηρεσιών με προσλήψεις μηχανικών και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.
  • Συμμετέχουμε στις απεργιακές κινητοποιήσεις με τα σωματεία του κλάδου μας, στηρίζουμε τις διαδηλώσεις της αγωνιζόμενης κοινωνίας απέναντι στις εγκληματικές πολιτικές της κυβέρνησης.

 

Για αυτούς τους λόγους συγκροτήσαμε ένα μαζικό και ανεξάρτητο αριστερό ψηφοδέλτιο (ΠΡΕΣΑ – συνεργαζόμενες/οι) με συναδέλφους πολιτικούς μηχανικούς από όλη τη χώρα, πιστεύοντας ότι είναι και εφικτή και αναγκαία μια αλλαγή κατεύθυνσης για τον ΣΠΜΕ.

 

Στις 2 Απρίλη καλούμε όλες τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους να στηρίξουν την προσπάθειά μας αυτή για έναν άλλον ΣΠΜΕ στο πλευρό της κοινωνίας, των περιβαλλοντικών κινημάτων και των εργασιακών αιτημάτων του τεχνικού κλάδου.

 

Πρωτοβουλία Ενωτικής Συσπείρωσης Αριστεράς Πολιτικών Μηχανικών

31.03.2023»

—————————————————-

 

Χρηστικές πληροφορίες για τις εκλογές του ΣΠΜΕ:

 

  • Στις εκλογές την Κυριακή 2 Απρίλη ψηφίζουμε για το νέο 15μελές Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΠΜΕ.
  • Μπορούμε να ψηφίσουμε σε οποιοδήποτε από τα 67 εκλογικά κέντρα στηθούν κάλπες πανελλαδικά. Η ψηφοφορία διεξάγεται από τις 8.00πμ – 21.00μμ.
  • Στην Αθήνα ψηφίζουμε στο κεντρικό κτίριο του ΤΕΕ (Νίκης 4, Σύνταγμα), για την περιφέρεια εδώ οι πόλεις με τα εκλογικά τμήματα.
  • Στις εκλογές συμμετέχουν όλα τα μέλη του ΣΠΜΕ, μέλη ΤΕΕ ή μη, συνταξιούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι.
  • Η εξόφληση της συνδρομής 6 ευρώ μπορεί να γίνει είτε την ημέρα των εκλογών στα εκλογικά κέντρα, είτε εδώ.