Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό του ΑΝΤ1, μίλησε για τη σταδιακή άρση των περιορισμών. Δήλωσε ότι η χαλάρωση των μέτρων πρόκειται να ανακοινωθεί πριν τις 27 Απριλίου, ημερομηνία στην οποία λήγει το υφιστάμενο «πακέτο» περιοριστικών μέτρων, ενώ σημείωσε ότι κάποιοι θα πρέπει «να πειστούν κάποιοι ότι πρέπει να μείνουν στο σπίτι τους μια εβδομάδα παραπάνω, σε σχέση με το να κλειστούν όλοι στο σπίτι τους».
Ακόμα σε σχέση με τους περιορισμούς κατά τις ημέρες του Πάσχα υπογράμμισε ότι «εχθρός μας είναι ο συνωστισμός, γι’ αυτό δεν θέλουμε τις συγκεντρώσεις ατόμων». Παράλληλα, σε σχέση με το ενδεχόμενο απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μέχρι και τη Κυριακή του Πάσχα, είπε ότι δεν μπορεί ούτε να το διαψεύσει ούτε να το επαληθεύσει.
Σε σχέση με την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων σημείωσε ότι «όλοι τείνουν σε ένα σταδιακό άνοιγμα των σχολείων, σε αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε κι εμείς. Σκεπτόμαστε σενάρια σταδιακής επανόδου των σχολείων όλων των βαθμίδων σε λειτουργία», ενώ συνάμα διαβεβαίωσε ότι «οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα γίνουν το καλοκαίρι και όχι το φθινόπωρο».
Στην αναζήτηση του «testing»
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε δική του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ερωτηθείς για την άρση των περιορισμών, επεσήμανε ότι «ανάλογα με το πώς θα εξελίσσεται η πορεία της καμπύλης της νόσου, μέχρι τέλη Απριλίου θα αποφασίσουμε ποιες θα είναι οι αρχικές κινήσεις μας το Μάιο».
Στη συνέχεια τόνισε ότι το πιο σημαντικό κριτήριο για την άρση των περιορισμών «είναι η προστασία των ευάλωτων ομάδων και των ηλικιωμένων, που κατά κύριο λόγο κινδυνεύουν από τον ιό αυτό. Και βέβαια όλα, όπως καταλαβαίνετε, αξιολογούνται και επαναξιολογούνται ανάλογα με το feedback που έχουμε και από το πώς αντιδρά ο κόσμος».
Αναφέρθηκε επίσης και στο μοντέλο με το οποίο θα γίνονται οι έλεγχοι σε κομμάτια του πληθυσμού, εξηγώντας ότι «Ψάχνουμε να βρούμε το testing, δηλαδή τον τρόπο που θα ελεγχθούν συγκεκριμένα κομμάτια του πληθυσμού, τον τρόπο με τον οποίον θα απελευθερώσουμε κάποιες καραντίνες και τη σταδιακή σχέση μεταξύ του ενός μέτρου από το άλλο, έτσι ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε, να επαναξιολογούμε και να μην πάθουμε ζημιά».
Τέλος αναφερόμενος στις διαγνωστικές εξετάσεις για τον κορονοϊό σημείωσε ότι αυτές θα γίνουν ιεραρχικά και πρώτοι θα πρέπει να είναι οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το παραϊατρικό προσωπικό. Μετά, όπως είπε, θα συνεχιστούν με τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους και τέλος «με τους συμπολίτες μας που θέλουμε να επαναφέρουμε στην παραγωγική διαδικασία».