Με την Αθήνα να παραμένει η μοναδική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα χωρίς επίσημο τζαμί, όσοι από τους πάνω από 250.000 μουσουλμάνους που ζουν στην πόλη νιώθουν την ανάγκη να προσευχηθούν ή να κοινωνικοποιηθούν, όπως είναι και η κυριακάτικη συνύπαρξη για τους χριστιανούς, αναγκάζονται να πάνε σε αυτοσχέδια τζαμιά, για τα οποία δεν έχει δοθεί επίσημη άδεια από το κράτος. Οι ανεπίσημοι χώροι προσευχής υπολογίζεται ότι είναι 74 στην πρωτεύουσα, 4 στην Κρήτη και 2 στη Θεσσαλονίκη. Το τι μέλλει γενέσθαι με αυτούς τους χώρους αναμένεται να τεθεί επί τάπητος μετά τη λειτουργία του επίσημου τεμένους.

Για το υπό κατασκευή τζαμί στον Βοτανικό – το οποίο θα έχει χωρητικότητα 350 ατόμων και δεν θα έχει μιναρέ – έχουν υπάρξει κατά καιρούς αντιδράσεις από τη Χρυσή Αυγή και ακροδεξιούς, ενώ υπάρχει ο φόβος ότι αντιδράσεις θα υπάρξουν και όσο πλησιάζει η επίσημη λειτουργία του χώρου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του news24/7, «υπάρχουν και διαφορετικές εισηγήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως για παράδειγμα να μεταφερθούν τα εγκαίνια για μετά το Πάσχα. Εισηγήσεις υπάρχουν επίσης και για να γίνει αγιασμός του κτιρίου από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών».

Το τέμενος θα διοικείται από επταμελή Επιτροπή που απαρτίζεται από δύο εκπροσώπους του υπουργείου Παιδείας, έναν εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών, δύο εκπροσώπους του δήμου Αθηναίων και δύο εκπροσώπους των μουσουλμανικών οργανώσεων της Αθήνας. Επικεφαλής θα είναι ο προϊστάμενος της διεύθυνσης θρησκευτικής διοίκησης του υπουργείου Παιδείας, Κωνσταντίνος Πιτταδάκης.

Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα δεν έχει ούτε μουσουλμανικό νεκροταφείο. Όπως είχε πει σε παλαιότερο ρεπορτάζ του TPP ο Ναΐμ Ελγαντούρ, ο πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδος που κατάγεται από την Αίγυπτο και ζει στην Ελλάδα εδώ και 43 χρόνια: «Θάβουμε τους δικούς μας ανθρώπους στην Κομοτηνή ή τους στέλνουμε πίσω στη χώρα καταγωγής τους. Στους Αιγύπτιους, αυτό το έξοδο καλύπτεται από την πρεσβεία, αλλά οι Πακιστανοί, για παράδειγμα, πρέπει να μαζέψουν λεφτά μόνοι τους και αυτό κοστίζει 4.500 ευρώ».