Εισαγγελέας Εφετών είναι από την Παρασκευή η έως σήμερα αντεισαγγελέας Εφετών, Ελένη Ράικου, κατόπιν απόφασης του Ανώτατου Δικαστικού Συμβούλιου (ΑΔΣ) του Αρείου Πάγου, για την ίδια και τέσσερις ακόμα αντεισαγγελείς Εφετών προήχθησαν στο βαθμό του εισαγγελέα Εφετών.

Συγκεκριμένα, προήχθησαν στο βαθμό του εισαγγελέα Εφετών οι Ιωάννης Κούτρας, Ελένη Ράικου, Βασιλική Βλάχου, Γεώργιος Τσιρώνης και Σταματίνα Περιμένη.

Η εξέλιξη έρχεται μόλις μία ημέρα μετά την δημοσιοποίηση των δύο διαφορετικών πορισμάτων σττα οποία κατέληξαν οι δύο Αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Βάσει του πρώτου, του Ευ. Ζαχαρή, διώκεται πλέον η εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, με τα ελεγχόμενα αδικήματα να αφορούν κατάχρηση εξουσίας (κακούργημα), κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, ψευδή βεβαίωση κατ’ εξακολούθηση, παραβίαση δικαστικού απορρήτου και παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων (πλημμελήματα). Η δικογραφία έχει διαβιβαστεί προκειμένου να την αναλάβει ανακριτής.

Δίωξη κατά της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη και έρευνα για Ράικου, Αγγελή, Μανιαδάκη, Φρουζή και Μανία

Το έτερο πόρισμα, του Αντεισαγγελέα Λ. Σοφουλάκη, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εισαγγελείς Διαφθοράς ενήργησαν σύννομα και δεν προέκυψαν στοιχεία σε βάρος τους τα οποία να δικαιολογούν την άσκηση ποινικής δίωξης για τις πράξεις που τους αποδίδονται. Επιπλέον, στο πόρισμα αναφέρεται ότι προέκυψαν αυτεπαγγέλτως διωκόμενα ποινικά αδικήματα σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων, τα οποία ζητά να ερευνηθούν από τον αρμόδιο εισαγγελέα πλημμελειοδικών.

Συγκεκριμένα, κατά το πόρισμα φέρονται να υπάρχουν ενδείξεις για διάπραξη αδικημάτων για τους Ιωάννη Αγγελή, Ελένη Ράικου, Νικόλαο Μανιαδάκη, Κωνσταντίνο Φρουζή και Νικόλαο Μανία. Ειδικότερα, για τον Αγγελή ζητείται ο έλεγχος για ψευδορκία και ψευδή καταμήνυση για όσα έχει καταθέσει σε εισαγγελείς και προανακριτική επιτροπή. Επιπλέον, καταλογίζεται στον Αγγελή παράβαση καθήκοντος λόγω της άρνησης του να παραλάβει στοιχεία για την υπόθεση από τους Αμερικανούς αλλά και για την ανάσυρση από το αρχείο των μηνύσεων πολιτικών προσώπων (Σαμαρά, Βενιζέλου, Αβραμόπουλου) τις οποίες ο ίδιος είχε αρχειοθετήσει.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εξέλιξη της προαγωγής της Ελένης Ράικου σε εισαγγελέα Εφετών θεωρούταν προειλημμένη, παρότι η συνεδρίαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου της 30ης Ιουνίου για το ζήτημα διακόπηκε, με δικαστικές πηγές που επικαλούνται δικαστικά ρεπορτάζ να μεταφέρουν πως αυτό συνέβη επειδή η πλειοψηφία των ανώτατων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών δεν θα ενέκριναν την προαγωγή της. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη σημερινή συνεδρίαση, εισηγητής ήταν ο Ιωάννης Αγγελής, μαζί με τον οποίο πρόκειται να ελεγχθούν για το αδίκημα της ψευδορκίας και της ψευδούς καταμήνυσης.

Σημειώνεται ακόμα πως, την Παρασκευή, η νυν εισαγγελέας Διαφθοράς Τουλουπάκη προχώρησε στην κατάθεση αίτησης ακυρότητας για την εις βάρος της ποινική δίωξη

Αίτηση ακύρωσης από Τουλουπάκη για την εις βάρος της ποινική δίωξη