Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η συνεδρίαση της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, που συγκροτήθηκε με διαδικασίες fast track, προκειμένου να διερευνήσει τα φερόμενα αδικήματα του Ν.Παππά, και ειδικότερα το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), οι μάρτυρες που προτάθηκαν από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήταν οι Χρήστος Καλογρίτσας, Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, Χρίστος Νικολάου, Αντώνης Λιανός, Μισέλ Σαάντ, Γιάννης Στουρνάρας, Γιώργος-Χαράλαμπος Μπασιάς, Μάριος Μπάχας, Αθανάσιος Τσαδάρης, Άννα Κουσκούρη, Ειρήνη Φιλακουρίδου, Τάκης Θεοδωρικάκος, Δημήτρης Τερζόγλου, Κώστας Βαξεβάνης.

Η επιτροπή απέρριψε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρώτος ο Χρήστος Καλογρίτσας, στις καταθέσεις του οποίου έχει στηριχθεί η συγκρότηση της προανακριτικής με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος. Αρνητική ήταν επίσης στο αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσει ο Βλαδίμηρος Ιωάννης Καλογρίτσας, γιος του Χ. Καλογρίτσα. Αντέτεινε, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η «Αυγή», ότι «δεν έχει να συνεισφέρει κάτι» στη διαδικασία, ενώ, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Νέα Δημοκρατία υποστήριξε ότι βάσει του καταστατικού της εταιρείας Τοξότης δεν δικαιολογείται να κληθεί στην επιτροπή το εν λόγω πρόσωπο. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ο Βλ. Καλογρίτσας είχε συμμετάσχει μέσω της εταιρείας του στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, για τον οποίο ελέγχεται ο Ν.Παππάς. Ο αντιπρόεδρος της επιτροπής, Ανδρέας Νικολακόπουλος, παραδέχτηκε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ότι ο Χρ. Καλογρίτσας υπέπεσε σε αντιφάσεις, κατά τις καταθέσεις τους στα Αρχές.

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Θάνος Πλεύρης, ζήτησε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, να κληθούν αρχικά οι Κυριάκος Τόμπρας (στέλεχος των επιχειρήσεων του Χ. Καλογρίτσα, ο οποίος είχε υπό την ευθύνη του τις συζητήσεις με τον λιβανέζικο τεχνικό κολοσσό CCC) , στη συνέχεια οι Χρ. Καλογρίτσας, Χρήστος Νικολάου, και Αντώνης Λιανός, και σε δεύτερο χρόνο οι Δήμος Βερύκιος, Βαγγέλης Μαρινάκης και Κώστας Βαξεβάνης. Επίσης ζητήθηκε από την επιτροπή να κατατεθεί αίτημα, προκειμένου να της διατεθεί από την εισαγγελία ο φάκελος για τα βοσκοτόπια.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής την περασμένη εβδομάδα, η επιτροπή πρόκειται να διερευνήσει εάν διαπράχθηκαν από τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά:

  • Το κακούργημα της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση (άρθρο 159 του Ποινικού Κώδικα).
  • Το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση (άρθρο 259 του Ποινικού Κώδικα).

Η επιτροπή αναμένεται να ολοκληρώσει τις εργασίες της και να καταθέσει το πόρισμά της στην Ολομέλεια εντός δύο μηνών. Για τον σκοπό αυτό αναμένεται να συνεδριάζει τρεις φορές την εβδομάδα (Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη). Την ερχόμενη Τρίτη, θα κληθεί να καταθέσει ο πρώτος μάρτυρας, Κυρ. Τόμπρας.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως η επιτροπή αριθμεί 18 μέλη, κατόπιν πρότασης του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, για συγκρότησή της αναλόγως της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων και με το ΜέΡΑ25 να ανακοινώνει αποχή από τη διαδικασία. Ωστόσο, η συνήθης πρακτική προβλέπει τη συμμετοχή 25 μελών στην επιτροπή, ενώ αίσθηση προκαλεί και η επιλογή των προσώπων από την πλευρά της κυβέρνησης, καθώς σε αντίθεση με την Προανακριτική για Παπαγγελόπουλο, δεν επελέγησαν τελικά πρόσωπα από εκείνα που αντιπολιτεύτηκαν σκληρά την προηγούμενη κυβέρνηση για το εν λόγω ζήτημα.