«Σε λίγο, την πειθώ την οποία μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιήσει η Πολιτεία θα τη διαδεχθεί και η επίσημη θέση για το ζήτημα υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών και εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Η κυβέρνηση θα αποφασίσει με ευαισθησία και σαφή προτεραιότητα στη δημόσια υγεία» δήλωνε από το βήμα της Βουλής πριν από ακριβώς έναν μήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας τότε πως «σύντομα» θα άνοιγε τη συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων εργαζόμενων.
«Δεν επιθυμώ τώρα να δημιουργήσω εστίες αντιπαράθεσης, θα το δούμε σε ουδέτερο χρόνο, από τον Σεπτέμβριο» δήλωνε ωστόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του τον περασμένο Απρίλιο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών, διακηρύξεις που φαίνεται πως ακυρώνει στην πράξη, σύμφωνα με τις δηλώσεις της Αριστοτελίας Πελώνη την Πέμπτη.
Όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, «η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα τις αποφάσεις της σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, καθώς έχει ήδη λάβει τη σχετική εισήγηση από την Επιτροπή Βιοηθικής», επιβεβαιώνοντας την πίεση υπό την οποία λαμβάνει αποφάσεις η κυβέρνηση.
Αξίζει να σημειωθεί πως η κυβερνητικής εκπρόσωπος δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, ούτε για το ποιες ομάδες εργαζομένων αναμένεται να λάβουν προτεραιότητα. Την ίδια ημέρα ωστόσο, η εφημερίδα «Τα Νέα» του συγκροτήματος Μαρινάκη κυκλοφορούν με πρωτοσέλιδο «Υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί – Όλο το σχέδιο της κυβέρνησης», παραθέτοντας ακόμα και χρονοδιάγραμμα, που τοποθετεί στην αρχή τα γηροκομεία, έπειτα τους υγειονομικούς, τους εκπαιδευτικούς, τους ενστόλους, και ακολούθως τους αθλητές, τοποθετώντας χρονικά την έναρξη της διαδικασίας «άμεσα», και την κλιμάκωσή της έως τον Οκτώβριο.
Σημειώνεται πως κατά τις ανακοινώσεις της Επιτροπής Βιοηθικής τον Ιούνιο, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα έπρεπε να επιβληθεί μόνο ως «έσχατη λύση», και μάλιστα για συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων, όπως το ιατρονοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό δομών υγείας, ή εργαζόμενοι σε δομές περίθαλψης ηλικιωμένων, ατόμων με χρόνιες παθήσεις, ατόμων με αναπηρία και άλλες ευπαθείς ομάδες. Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή Βιοηθικής ανακοίνωσε:
α) Προσαρμοσμένες σε κάθε επαγγελματική ομάδα (ιατροί, νοσηλευτές, εργαστηριακοί, προσωπικό μονάδων φροντίδας, κ.λπ.) εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για εκούσιο εμβολιασμό, οι οποίες βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία που επικαιροποιούνται συνεχώς, με προϋπόθεση την προηγούμενη κατανόηση των φόβων και των γενικότερων αντιλήψεων.
β) Μέτρα ενθάρρυνσης/αποθάρρυνσης που θα μπορούσαν να σχεδιαστούν από την Πολιτεία σε συνεργασία με τη διοίκηση των μονάδων υγείας, όπως π.χ. διευκόλυνση του ραντεβού για τον εμβολιασμό, ελαστικότητα στο ωράριο εργασίας τις ημέρες του εμβολιασμού, προτεραιότητα στη επιλογή αδειών, ή υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και εξοπλισμού ατομικής προστασίας.
γ) Πρόβλεψη υποχρεωτικότητας ως έσχατη λύση, η οποία πρέπει να έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και να εφαρμοσθεί μόνον εφόσον τα προηγούμενα μέτρα δεν αποφέρουν σημαντική αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού. Η ακριβής εφαρμογή τέτοιου μέτρου αφενός πρέπει να ορίζεται με βάση το εργατικό ή το δημόσιο δίκαιο, αφετέρου απαιτεί να συνυπολογίζονται τυχόν συνέπειες στον καταμερισμό καθηκόντων και στελέχωση των δομών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ώστε να αποφεύγεται η υπολειτουργία των τελευταίων ή η εργασιακή επιβάρυνση των άλλων εργαζομένων.
Αναλυτικά, η σύσταση της Επιτροπής Βιοηθικής, που δημοσιεύτηκε στις 14 Ιουνίου: