του Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Προάσπιση της Δημοκρατίας και της Αλήθειας της Βενεζουέλας οργανώθηκε από τη Διοίκηση της Εθνικής Εκστρατείας «Αριστόμπουλο Ιστούριθ» και ήταν η κορύφωση των «Συναντήσεων για τη Δημοκρατία και την αλήθεια της Βενεζουέλας», που έλαβαν χώρα το προηγούμενο διάστημα σε τέσσερις ηπείρους. Οικοδεσπότης ήταν ο Μπολιβαριανός επαναστάτης καθηγητής Αντάν Τσάβες Φρίας, αδερφός του ιστορικού ηγέτη της Βενεζουέλας και σήμερα πρέσβης της χώρας στην Κούβα, ο οποίος ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν δημοσιογράφοι, φίλοι και αλληλέγγυοι της Βενεζουέλας από όλο τον κόσμο.

Στο εισαγωγικό του μήνυμα ο Αντάν Τσάβες σημείωσε πως «όλα δείχνουν ότι οι εκλογές της 21ης Νοεμβρίου θα αποτελέσουν ακόμα μια υπέροχη νίκη της Μπολιβαριανής επανάστασης. Ωστόσο συνεχίζουμε να δουλεύουμε σκληρά, καθώς ξέρουμε πως ο κύριος εχθρός, συνεχίζει να δρα προσπαθώντας να υπονομεύσει την εκλογική διαδικασία». Στις εκλογές θα συμμετέχουν περισσότεροι από 300 διεθνείς παρατηρητές, με περισσότερους από 100 να βρίσκονται ήδη στη χώρα, με τον Αντάν δηλώνει ευγνώμων για την αλληλεγγύη υποσχόμενος την κλιμάκωση της οργάνωσης του στρατηγικού σχεδίου κοινής δράσης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μαδούρο:Προασπίζοντας το δικαίωμα στην κυριαρχία και τη δημοκρατία

Ο Νικολάς Μαδούρο ξεκίνησε την παρέμβασή του δηλώνοντας πως «βρισκόμαστε πάντα σε έντονη μάχη για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των λαών μας στην ειρήνη, την ανάπτυξη και την κυριαρχία. Είναι δομικά δικαιώματα στην ιστορία του αγώνα όλων των λαών μας». «Η Βενεζουέλα είναι σε μια έντονη μάχη ενάντια στην επιθετικότητα, την πολιορκία και τα ψέματα της αυτοκρατορικής εξουσίας και των συμμάχων της στη διεθνή Δεξιά και των νέων εμμέσων συμμάχων της», τους οποίους ο ανέφερε ως «δειλή Αριστερά που φορά τον μανδύα της τάχα προοδευτικότητας».

Στο ίδιο πνεύμα, καταδίκασε για άλλη μια φορά τη «μόνιμη εκστρατεία που όμοιά της δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση και σε όλες τις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κατά της ανάπτυξης κυρίαρχων πολιτικών διαδικασιών όπως αυτές της Βενεζουέλας, μετασχηματιστικών για την οικοδόμηση εναλλακτικών στο νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό, στο νεοαποικιακό καπιταλισμό της εξάρτησης».

«Είναι ντροπιαστικό για τους άλλους, είναι ντροπή το πώς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σκοπεύει να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας και σκοπεύει να ακυρώσει τις εκλογές που προετοιμάζονται με προσοχή, επαγγελματισμό και με το καλύτερο αυτοματοποιημένο σύστημα ψηφοφορίας στον κόσμο» προσέθεσε. Δήλωσε σκωπτικά πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ήθελαν να έχουν ένα σύστημα εκλογικών εγγυήσεων που έχει η Βενεζουέλα» και ότι «υπήρξε μια προεκλογική διαδικασία πλήρους ελευθερίας στους δρόμους, στα μέσα ενημέρωσης, στις κοινωνικά δίκτυα», σε μια διαδικασία που αφορά περισσότερους από 70 χιλιάδες άνδρες και γυναίκες άνδρες και γυναίκες.

Ο Πρόεδρος Μαδούρο ανανέωσε την έκκλησή του προς τον λαό της Βενεζουέλας να ψηφίσει, πέντε ημέρες πριν από τις μεγάλες εκλογές της Κυριακής 21 Νοεμβρίου. «Ο λαός να ψηφίσει, να εκλέξει τους κυβερνήτες του, να εκλέξει τους δημάρχους του, (…) την επόμενη Κυριακή θα είναι ένα όμορφο ξημέρωμα», για την υπεράσπιση της «δημοκρατίας, της ειρήνης και της ευημερίας της χώρας». Υπενθύμισε επίσης ότι πρόκειται για τις 29ες εκλογές της δημοκρατικής περιόδου που παγιώθηκε με την άφιξη της Μπολιβαριανής Επανάστασης στην εξουσία το 1999. Επιπρόσθετα, τόνισε ότι η κοινωνία της Βενεζουέλας έχει σημειώσει πρόοδο στο σύστημά της για άμεση συμμετοχική δημοκρατία, με εκατομμύρια πολίτες να δραστηριοποιούνται πλέον σε συμβούλια της κοινότητας.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι στο «Εθνικό Κοινοβούλιο συζητούνται δύο θεμελιώδεις νόμοι που θα δώσουν περισσότερη εξουσία στις κομμούνες και στον πολίτη. Ο νόμος που θα δώσει στις κομμούνες μεγάλη εξουσία αυτοδιοίκησης, τη λειτουργία της άμεσης δημοκρατίας, και ένας ακόμα νόμος του Κοινοβουλίου των Κομμούνων, που θα επαναθεμελιώσει την εξουσία τους». «Η μεγαλύτερη υπεράσπιση της δημοκρατίας μας είναι η συμμετοχικότητα, γιατί μετριέται σύμφωνα με τη διαδικασία πραγματικής ενδυνάμωσης του κοινού πολίτη, της πραγματικής δύναμης που έχουν οι κοινωνικοί τομείς», συμπλήρωσε. Το σχέδιο ενοποίησης μεταξύ της εθνικής, περιφερειακής και δημοτικής διακυβέρνησης ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια μιας εργάσιμης ημέρας αφιερωμένης στην ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών σε ολόκληρη την εθνική επικράτεια. «Σε αυτή τη νέα περίοδο, οι αρχές θα ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της λαϊκής εξουσίας» δήλωσε κάνοντας λόγο για νέο στάδιο της Μπολιβαριανής επανάστασης.

«Η δημοκρατία της Βενεζουέλας είναι μια δημοκρατία που δοκιμάστηκε, πολιορκήθηκε, δέχτηκε επίθεση και ενισχύθηκε», είπε, δηλώνοντας ότι οι Βενεζουελάνοι «μπορούν να βγουν για να υπερασπιστούν τη δημοκρατία και την αλήθεια της δημοκρατίας, για να πουν στον κόσμο: εδώ είναι η Βενεζουέλα όρθια και νικήτρια». «Κανείς δεν πρόκειται να έρθει να μας επιβάλει τίποτα, μόνο ο λαός της Βενεζουέλας είναι ο ιδιοκτήτης και ο εγγυητής της ζωής, των θεσμών και της δημοκρατίας μας», ανέφερε.

Απέναντι στη τρομοκρατική ακροδεξιά δράση και τη ξένη παρέμβαση

Ενώ ο διάλογος με την φιλο-ιμπεριαλιστική ακροδεξιά αντιπολίτευση έχει παγώσει μετά την απαγωγή του Άλεξ Σάαμπ, η Βενεζουέλα εισέρχεται και σε αυτή την εκλογική διαδικασία με αυξημένη την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών και των προσκείμενων σε αυτές δυνάμεων στο εσωτερικό της χώρας. Πρόσφατα ο υπουργός Ενέργειας Νέστορ Ρεβερόλ κατήγγειλε την μια ακόμη επίθεση δολιοφθοράς στην ηλεκτρική υπηρεσία της χώρας, με στόχο να επηρεάσει το σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας της. Aπέναντι στους τρομοκρατικούς σχεδιασμούς, εγγύηση αποτελεί η παρουσία των 1.090 αξιωματικών των Μπολιβαριανών Εθνικών Ενόπλων Δυνάμεων (FANB) για την προστασία της εκλογικής διαδικασίας.

Για τις επιθέσεις στα κτίρια του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (CNE) στην πολιτεία Μιράντα, έχει ζητηθεί ήδη η έκδοση του Σάντσες Ράμος Γουίλιαμ Ρικάρντο ή «Antorcha» («Αντόρτσα») από την Ισπανία. Ο Σάντσες έχει στενές επαφές με τον ακροδεξιό πρώην συνεργάτη του Γουαϊδό, Λεοπόλδο Λόπεζ. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθή οι Αλμπέρτο ​​Γκονζάλες Ντίμας ή Αντερτέικερ, ο εθνικός συντονιστής της επιχείρησης Χοσέ Μιγκέλ Ακούνα Χούστο και άλλοι.Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο από τον υπουργό ενόπλων δυνάμεων Ρεεμίζιο Σέμπαλος, τα τέσσερα άτομα μετέφεραν εκρηκτικά, εύφλεκτα υλικά και αρκετές δεκάδες φυλλάδια που σχετίζονται με την επιχείρηση με την ονομασία «Ηπειρωτική Αμερική 2020». Στον σχεδιασμό φέρονται να εμπλέκονται ο Βενεζουελάνος ακροδεξιός Ιβάν Σιμόνοβις, αλλά και ο πρώην και νυν πρόεδρος της Κολομβίας, Ιβάν Ντούκε και Άλβαρο Ουρίμπε.

Παράλληλα με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο εσωτερικό της χώρας, οι ΗΠΑ έχουν σπεύσει για ακόμα μια αφορά να απονομιμοποιήσουν προκαταβολικά το αποτέλεσμα των εκλογών, απειλώντας με νέες δολοφονικές κυρώσεις. Την Τρίτη, 16 Νοεμβρίου, ο υφυπουργός Εξωτερικών για το Δυτικό Ημισφαίριο, Μπράιαν Νίκολς, επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αναγνωρίζουν τον πρώην αναπληρωτή Χουάν Γκουαϊδό «και την κυβέρνησή του». Πέρα από το διπλωματικό πόλεμο και την πολιτική αποσταθεροποίηση, η αναγνώριση του επίδοξου πραξικοπηματία έχει να κάνει με τη ληστεία του χρυσού της χώρας και των πόρων εταιρείας Citgo.

Σε προηγούμενη αναφορά του ο Νικολάς Μαδούρο κάλεσε το λαό της Βενεζουέλας να ψηφίσει ενάντια στην αυτοκρατορική επιθετικότητα και υπέρ της δημοκρατίας, απορρίπτοντας την ιμπεριαλιστική παρέμβαση. Ο Πρόεδρος υποστήριξε ότι αυτός ο πιο πρόσφατος ελιγμός του Λευκού Οίκου είναι μέρος της μόνιμης συνωμοσίας του εναντίον των προοδευτικών κυβερνήσεων και των εκλογικών τους περιφερειών, για παράδειγμα στη Νικαράγουα, στην Κούβα και σε αυτή την περίπτωση, στη Βενεζουέλα, ενώ κάλεσε τους υποψηφίους να αποκηρύξουν τις πολωτικές δηλώσεις που ζητούνται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, άμεσα ή έμμεσα, και ζήτησε σεβασμό για τις εκλογές στη Βενεζουέλα.

Οι πολιτικές δυνάμεις της Βενεζουέλας έτοιμες για εκλογές

Σύμφωνα, με την Καμπάνια Αλληλεγγύης της Βενεζουέλας, οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές της 21ης Νοεμβρίου αφορούν τις θέσεις των κυβερνητών πολιτειών, δημάρχων, περιφερειακών νομοθετών και τοπικών συμβούλων. Πάνω από 70.000 υποψήφιοι από 111 πολιτικά κόμματα θα λάβουν μέρος, ενώ το κυβερνών Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας έχει μόνο έναν υποψήφιο για καθεμία από τις 3.082 εκλεγμένες θέσεις, εκτός από τις υποψηφιότητες των κρατικών νομοθετικών συμβουλίων, στα οποία έχουν οριστεί και εναλλακτικοί υποψήφιοι. Αντίθετα περισσότεροι από 66.000 υποψήφιοι υποστηρίζονται από διάφορες οργανώσεις της δεξιάς αντιπολίτευσης. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι προέρχονται από άλλες οργανώσεις της συμμαχίας του Μεγάλου Πατριωτικού Πόλου με επικεφαλής το PSUV.

Η συμμετοχή αυτών των πιο μετριοπαθών κομμάτων της αντιπολίτευσης προέκυψε μέσω μιας διαδικασίας διαλόγου με την κυβέρνηση Μαδούρο, η οποία οδήγησε σε βελτιώσεις από το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE). Συνολικά, δεκαέξι έλεγχοι της διαδικασίας διενεργούνται από την αρχή μέχρι το τέλος, παρουσία εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων που συμμετέχουν. Σε συνδυασμό με τη βιομετρική ταυτότητα που απαιτείται για την ψηφοφορία και την αυτοματοποιημένη ψηφοφορία καθ’ όλη τη διάρκεια, αυτό σημαίνει ότι η νοθεία των εκλογικών αποτελεσμάτων είναι τεχνικά αδύνατη στο εκλογικό σύστημα της Βενεζουέλας. Ανάμεσα στους οργανισμούς που στέλνουν διεθνείς παρατηρητές στις εκλογές είναι το Συμβούλιο Εκλογικών Εμπειρογνωμόνων της Λατινικής Αμερικής (CEELA), η Κοινότητα της Καραϊβικής (CARICOM), η Αφρικανική Ένωση, αλλά και το αμερικανικό ίδρυμα Κάρτερ και η ΕΕ.

Ο Σαλβαδόρ Ρομέρο, εκπρόσωπος του ιδρύματος Κάρτερ στις εκλογές της Βενεζουέλας, ήταν εθνικός συντονιστής στη Βολιβία για το ίδρυμα FUNDEMOS, το οποίο λειτουργούσε με χρηματοδότηση της γερμανικής κυβέρνησης, ενώ σύμφωνα με το Wikileaks υπήρξε πληροφοριοδότης του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στη Βολιβία Φίλιπ Γκόλντμπεργκ και του διαδόχου του, πρεσβευτή Μάικλ Άρμανντ Χάμερ. Επιπλέον, ο Ρομέρο βρέθηκε να ευνοεί τη ροή μετρητών του Εθνικού Ταμείου για τη Δημοκρατία (NED) στην Ονδούρα μετά την ανατροπή της κυβέρνησης του προέδρου Μανουέλ Σελάγια. Ο Φερντινάντο Νελί Φερότσι συμμετείχε στις εργασίες παρατήρησης του Carter Center κατά τις αμφισβητούμενες εκλογές του 2017 στην Ονδούρα, στις οποίες το Carter Center δεν έκανε κανένα αρνητικό σχόλιο ή κριτική. Η τρίτη εκπρόσωπος του ιδρύματος Κάρτερ, Τζέννι Κ. Λίνκολν, υπήρξε σύμβουλος της Νότιας Διοίκησης των ΗΠΑ (Southcom), του στρατιωτικού βραχίονα των ΗΠΑ στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής, που αντιπροσωπεύει μια ανοιχτή στρατιωτική απειλή για τη Βενεζουέλα, ενώ υπηρετεί ως επίκουρος καθηγητής στο Ινστιτούτο Διοίκησης Βοήθειας Ασφαλείας του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ στην αεροπορική βάση Ράιτ-Πάτερσον.

Στη Βενεζουέλα έφτασε και η Σούζαν Σαμέρα Αντέλι, πρόεδρος του Εθνικού Συνδέσμου Δικηγόρων, ο οποίος είναι ο παλαιότερος και μεγαλύτερος προοδευτικός δικηγορικός σύλλογος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Αντέλι είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Δημοκρατικών Δικηγόρων από το 2014, είναι ιδρύτρια του Δικτύου Εργατικής Αλληλεγγύης της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής και είναι συμπρόεδρος της Συμμαχίας Εργαζομένων στην Τροφική Αλυσίδα.

Το διακύβευμα των εκλογών

Παρά τις αντιφάσεις της και την εξωτερική οικονομική επίθεση, η Μπολιβαριανή επανάσταση έχει σημειώσει σημαντικά  επιτεύγματα για τα λαϊκά στρώματα της Βενεζουέλας μέσω κοινωνικών προγραμμάτων που βασίστηκαν στην κυρίαρχη χρήση των πόρων της χώρας. Το μπολιβαριανό πολιτικό σχέδιο παραμένει ωστόσο ένα εν εξελίξει επαναστατικό σχέδιο.

Ένα νέο πρόγραμμα παροχής στέγης έχει σχεδόν εκπληρώσει το στόχο να κατασκευάσει και παραδώσει 3 εκατομμύρια 800 χιλιάδες σπίτια σε όλη τη χώρα, σε συνεργασία με τις τοπικές κομμούνες. Ακόμα το Εθνικό Ινστιτούτο Αστικής Γης (INTU), πραγματοποίησε το προηγούμενο μια μαζική παράδοση τίτλων αστικής γης σε συνολικά 1.956 άτομα εθνικό επίπεδο.

Η νίκη των λαϊκών Μπολιβαριανών δυνάμεων αποτελεί μονόδρομο για να προχωρήσει η επαναστατική διαδικασία να καταστεί ο λαός της Βενεζουέλας κυρίαρχος και όρθιος στον τόπο του.