Όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι της Υπηρεσίας Ασύλου «στις 25η Ιανουαρίου 2017, οι Συμβασιούχοι Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ) της Υπηρεσίας Ασύλου ενημερωθήκαμε μέσω e-email από το Οικονομικό Τμήμα της Υπηρεσίας, ότι η έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας καθίσταται αδύνατη για άγνωστο χρονικό διάστημα. Η αδυναμία αυτή οφείλεται, σύμφωνα με το Οικονομικό Τμήμα, σε γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται για την ενοποίηση των οικονομικών υπηρεσιών του νεοσύστατου Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.» Οι εργαζόμενοι προσθέτουν ότι στο email «τονίζεται μάλιστα ότι η νεοσύστατη Οικονομική Υπηρεσία πρέπει πρώτα να στελεχωθεί» διαδικασία που το ίδιο το Οικονομικό Τμήμα χαρακτήριζε ως «εξαιρετικά χρονοβόρα».

Η κατάσταση αυτή είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει τους περίπου 370 συμβασιούχους της Υπηρεσίας Ασύλου σε όλη την Ελλάδα. Για παράδειγμα, μεγάλη μερίδα των εργαζομένων πληρώνεται το διάστημα 10-15 κάθε μήνα. «Καθημερινά καλούμαστε να διαχειριστούμε ένα δύσκολο έργο καθώς ο πληθυσμός που εξυπηρετούμε είναι πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν έρθει αντιμέτωποι με πολέμους, διώξεις ενώ συνεχίζουν να διαβιούν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Έχοντας συναίσθηση της ευθύνης αυτής συνεχίσαμε απρόσκοπτα και με ζήλο να εργαζόμαστε, πράγμα που όμως αδυνατούμε να κάνουμε σε συνθήκες έντονης οικονομικής ανασφάλειας» εξηγούν οι εργαζόμενοι.

Οι συμβασιούχοι επίσης προσθέτουν ότι «σε κάποιους συναδέλφους ήδη οφείλονται οι μισθοί των μηνών Δεκεμβρίου 2016 και Ιανουαρίου 2017, ενώ κάποιοι δουλεύουν ανασφάλιστοι και αρκετοί έχουν ήδη έρθει αντιμέτωποι με επανειλημμένες καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών τους».

Οι συμβασιούχοι της Υπηρεσίας Ασύλου ζητούν συνάντηση με τον υπουργό, Γιάννη Μουζάλα, ενώ αναφέρουν ότι σε περίπτωση που τα αιτήματα τους δεν ικανοποιηθούν, τότε θα προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία, με την υποστήριξη της ΑΔΕΔΥ, τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών την ίδια μέρα.

«Σύντομη διευθέτηση του ζητήματος» επιθυμεί το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής μιλώντας στο TPP αναφέρουν ότι πράγματι αυτήν τη στιγμή προχωρά η διαδικασία σύστασης της νέας υπηρεσίας, που θα ολοκληρωθεί «σε σύντομο χρονικό διάστημα». Εκτιμούν επίσης ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε λίγες μέρες και πριν φτάσει η μέρα καταβολής της μισθοδοσίας των συμβασιούχων

Όσον αφορά τους απλήρωτους από προηγούμενους μήνες συμβασιούχους, οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι «πρόκειται για περίπου 60 εργαζόμενους» ενώ «γίνεται συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομίας ώστε να απελευθερωθούν το ταχύτερο κονδύλια του ΕΣΠΑ ώστε να πληρωθούν». Ωστόσο «επειδή είναι μία διαδικασία που αφορά και άλλο υπουργείο και ευρωπαϊκά κονδύλια, δεν εξαρτάται μόνο από εμάς» προσθέτουν