«Ο νόμος όχι μόνο δεν δημιουργεί την κατάλληλη ρυθμιστική βάση, αλλά θέτει και εμπόδια στον αγώνα κατά της διαφθοράς», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας ο οποίος έθεσε βέτο στον νόμο που ζήτησε η Κομισιόν, μία μέρα μετά ην ανάληψη της εναλλασσόμενης προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τη Βουλγαρία.


Πρωτιά στη φτώχεια και στη διαφθορά

 
Σύμφωνα με την οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια, η Βουλγαρία, το φτωχότερο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι και η χώρα με τον υψηλότερο δείκτη διαφθοράς στην ΕΕ.
 
Με τον καινούργιο νόμο, ένας και μοναδικός θεσμός, σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής, θα αντικαταστήσει την πλειάδα των υπαρχόντων οργάνων, τα οποία, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, δεν έχουν αποδώσει αποτελέσματα.
 
Ο Ρούμεν Ράντεφ θέτει υπό αμφισβήτηση τη συγκρότηση αυτού του μοναδικού θεσμού, τονίζοντας μάλιστα ότι η προστασία των ατόμων που κάνουν μία καταγγελία δεν είναι εγγυημένη από τον νέο νόμο.
 
Από το 2007, οπότε και εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βουλγαρία, όπως και η Ρουμανία, παρακολουθούνται στενά από τις Βρυξέλλες για την θεωρούμενη ανεπαρκή πρόοδο της βουλγαρικής Δικαιοσύνης στην αντιμετώπιση της διαφθοράς. Κανένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος δεν έχει καταδικασθεί μέχρι στιγμής για διαφθορά.
 
Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον περασμένο Ιανουάριο προχωρεί στη διαπίστωση ότι «ο αγώνας κατά της διαφθοράς αποτελεί τομέα στον οποίο έχει καταγραφεί η μικρότερη πρόοδος στη Βουλγαρία» εδώ και έξι χρόνια.
 
Το προεδρικό βέτο υποχρεώνει το κοινοβούλιο να επανεξετάσει τα κείμενα χωρίς να είναι υποχρεωμένο να τα τροποποιήσει, εάν δεν το θεωρήσει αναγκαίο. Έπειτα από αυτήν την επανεξέταση, ο πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να υπογράψει τον νόμο ώστε να τεθεί σε ισχύ.