«Πριν από λίγη ώρα καλέστηκα να πάω στο Μαξίμου, όπου εκεί έγινε μία συζήτηση και μου ζητήθηκε να πατήσω pause στην επικοινωνία, να βάλουμε μία άνω τελεία μέχρι να έρθει ο Πρωθυπουργός. Ενδεχομένως να μας δει; Να κόψει τον Γόρδιο Δεσμό; Κάτι τέτοιο» ανέφερε συγκεκριμένα ο Κώστας Γιαννόπουλος στην εκπομπή του «Νόστιμον Ήμαρ» στο TPP, το βράδυ της Τρίτης.

«Το θέμα είναι ότι υπάρχει μία διαδικασία που είναι δαμόκλειος σπάθη για φορείς που κάνουν ποιοτική δουλειά, όπως το Χαμόγελου του Παιδιού. Όχι για κάποιους που δεν κάνουνε, γιατί αυτοί που δεν κάνουνε έχουνε πρόβλημα έτσι κι αλλιώς» τόνισε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προβλέψεις του νέου Νόμου και της σχετικής Υπουργικής Απόφασης της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνας Μιχαηλίδου.

«Μιλάνε μόνο για νέες οικοδομικές ρυθμίσεις. Δεν μιλάνε για αδειοδοτήσεις. Για όλα αυτά τα ποιοτικά που τα έχει το Χαμόγελο του Παιδιού. Δεν μιλάνε για ποιοτική φροντίδα, δεν μιλάμε για όλα αυτά που έχουμε και υπερβαίνουν όλα τα ζητήματα. Εδώ μιλάμε για κάτι που είναι περισσότερο διαδικαστικό, οικοδομικές ρυθμίσεις, αλλά που σου δημιουργεί πρόβλημα, γιατί σε ένα παλιό σπίτι, δεν μπορείς να το κόψεις στα δύο να βάλεις έξι τουαλέτες, ούτε μπορείς να βάλεις 20 τετραγωνικά κουζίνα και 20 τετραγωνικά δωμάτιο».

Αποσαφήνισε επίσης ότι «εμείς έχουμε κάνει προτάσεις, γιατί πρέπει να είμαστε κάτω από ρυθμίσεις, διαδικασίες και ελέγχους. Θέλουμε να λειτουργούμε κάτω από διαδικασίες και ελέγχους, γιατί μόνο έτσι αποδεικνύεις τη δουλειά που κάνεις».

Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν θετικές παρεμβάσεις τα τελευταία χρόνια, που να βοηθούν οργανώσεις όπως το Χαμόγελο του Παιδιού, η απάντησή του ήταν «όχι βέβαια».

Ως παράδειγμα μίας απόπειρας παρέμβασης που κατά την άποψή του θα είχε αντίστροφο αποτέλεσμα, ανέφερε πως «προσπάθησαν να βάλουν όλες τις γραμμές , γραμμές που υπολειτουργούν, γραμμές που λειτουργούν μόνο με εθελοντές, την κρατική γραμμή που δέχεται μόνο 800 κλήσεις τον χρόνο, μαζί με τη δική μας γραμμή, σε μία. Και τους είπαμε, “πώς θα τις βάλετε όλες μαζί, με τι ποιότητα;”. Εμείς έχουμε μία ποιότητα που πληρώνεται αδρά, με επαγγελματίες. Πληρώνονται οι άνθρωποι, δεν είναι εθελοντές. Μας παίρνει μία κοπέλα και μας λέει ότι η φίλη της 14 χρονών πήρε χαπάκια και κινδυνεύει. Αμέσως κινητοποιείται όλη η επαγγελματική ομάδα μας, γιατροί εισαγγελείς, ΕΚΑΒ, και σώθηκε το παιδί».

«Εγώ ό,τι ήταν να κάνω το έκανα με την επιχειρηματική μου δραστηριότητα. Τώρα δίνω την ψυχή μου και το σώμα μου καθημερινά, γιατί το θέλω, γιατί έδωσα μια υπόσχεση στον γιο μου. Το φαντάζεστε να φύγω από τη ζωή και να αφήσω στον επόμενο νομοθετικές ρυθμίσεις που μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα» ανέφερε επίσης ο Κώστας Γιαννόπουλος.

Μετά την επικοινωνία με το Μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος». Τέλος, αναφέρθηκε στη συγκινητική συμπαράσταση του κόσμου και τις αντιδράσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. «Αυτό που έγινε, με το Χαμόγελο του Παιδιού να γίνεται πρώτο trend και το σχετικό άρθρο στο facebook που έγραψα να φτάνει το 1 εκατ. views είναι συγκινητικό. Μας παίρνουν τηλέφωνα από όλη την Ελλάδα, αλλά και την Ομογένεια. Μέσω εσάς, των Μέσων, έχουν καταφέρει τόσοι άνθρωποι να κινητοποιηθούν και να αισθανθούμε για πρώτη φορά τόσο πολύ την ασφάλεια του κόσμου, την αγάπη του κόσμου»

 «Έχετε μια εμπάθεια για “Το Χαμόγελο του Παιδιού”»

Το «μορατόριουμ» που ζήτησε η κυβέρνηση από το «Χαμόγελο του Παιδιού», μέχρι την επιστροφή Μητσοτάκη από τις ΗΠΑ δεν κράτησε πολύ, καθώς το πρωί της Τετάρτης η Υφυπουργός, Δόμνα Μιχαηλίδου, εμφανίστηκε στον ΑΝΤ1 για να παρουσιάσει τη δική της πλευρά.

«Οι κανόνες που βάζουμε είναι σε έναν χώρο που δεν έχουν μπει κανόνες εδώ και 200 χρόνια, ενώ παράλληλα υπάρχει σχέδιο προεδρικού διατάγματος και για τις δημόσιες. Δεν μπορεί να υπάρχει καμία δομή, κανένα Ίδρυμα να μην έχει κανόνες. Καθίσαμε όλοι σε ένα τραπέζι, εγώ δεν τους έβγαλα από το κεφάλι μου τους κανόνες. Δεν ερχόμαστε να κάνουμε ρύθμιση στο «Χαμόγελο του Παιδιού». Ερχόμαστε να κάνουμε ρύθμιση για όλα τα ιδρύματα και τα ορφανοτροφεία» υποστήριξε και συνέχισε λέγοντας.

«“Το χαμόγελο του Παιδιού” έχει την οικονομική άνεση και έχει κοινωνικούς λειτουργούς. Δεν μπορεί μια δομή να λειτουργεί χωρίς κοινωνικούς λειτουργούς. Βάζουμε τους κανόνες για τους καλύτερους που πρέπει να τους τηρούν και όσοι είναι κάτω από αυτούς. Η υπουργική απόφαση ρυθμίζει 82 δομές, όχι «Το Χαμόγελο του Παιδιού». «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει 11 σπίτια. Δεν είναι 11 από τα 82, είναι ένα».

«Καθήκον της πολιτείας είναι να προσέχει τα παιδιά, αν δεν μπορεί, εκχωρεί το καθήκον αυτό σε ιδρύματα. Οι προδιαγραφές είναι πρωτίστως στελέχωσης, αλλά είναι και κτηριακές. Δίνουμε έναν χρόνο για να προσαρμοστούν οι δομές σε αυτές τις προδιαγραφές. Μπορεί να έχουμε και κάποιο λάθος. Αν έχουμε, να το δούμε»,

Στην εκπομπή παρενέβη ο Κώστας Γιαννόπουλος, δηλώντας ότι «αποδεσμεύτηκα από αυτό που μου ζήτησε ο κ.Γεραπετρίτης χθες, να σταματήσουμε τη δημοσιότητα, για να πω ότι έγιναν συναντήσεις με φορείς, χωρίς να κληθούμε εμείς, για να τα βάλουν με “Το Χαμόγελο του Παιδιού”. Να θυμίσω και να το πω έντονα, τις προτάσεις που έχουμε κάνει εμείς πολύ έγκαιρα. Έχουμε πει ότι γίνονται πολύ σωστές κινήσεις για την υιοθεσία και την αναδοχή, ως φορέας είμαστε από τους πρώτους που ενθαρρύνουμε την αναδοχή και την υιοθεσία. Δεν δημοσιεύθηκαν ποτέ τα σχόλια μας αυτά στην διαβούλευση».

Κατήγγειλε μάλιστα πως «πονάει αυτό το πράγμα που γίνεται. Έχετε μια εμπάθεια για “Το Χαμόγελο του Παιδιού”. Στους διαδρόμους του Υπουργείου έχουν δημιουργηθεί κάποια θέματα. Στα λόγια που μιλάμε όλα είναι καλά, αλλά υπάρχει δαμόκλειος σπάθη για την λειτουργία μας», είπε ο κ. Γιαννόπουλος.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου απάντησε λέγοντας «μην με κατηγορείτε για πράγματα που δεν ισχύουν», ενώ πρόσθεσε ότι «διαβεβαίωσα τον κ. Γιαννόπουλο και όλους τους Έλληνες πως δεν πρόκειται να κλείσει καμία δομή. Έχει μια κουζίνα που είναι 15 τ.μ. και η απόφαση λέει 20 τ.μ. δεν θα κλείσετε, θα το δούμε. Έχει 4 μπάνια και η απόφαση λέει 5, θα το δούμε. Αν δεν θέλετε τους κανόνες είναι άλλο πράγμα».

«Δεν θα κλείσει, αλλά δεν μπορεί να αφήσουμε την “δαμόκλειο σπάθη”. Αυτός είναι μεγαλύτερος καρκίνος από τον καρκίνο που έχω περάσει. Μόνο ο Πρωθυπουργός μπορεί να λύσει τον «γόρδιο δεσμό». Δεν θα φύγω από την ζωή αφήνοντας αυτήν την δαμόκλειο σπάθη. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι η μόνη δομή που λειτουργεί 24 ώρες και έχει την αναγνώριση όλης της κοινωνίας, των Εισαγγελέων, όλων των αστυνομικών».