της Νεκταρίας Ψαράκη
Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιμένει ότι ο πληθωρισμός και οι ανατιμήσεις είναι εισαγόμενοι με μοναδικό αίτιο τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς ξεκαθαρίζει στο TPP ότι η χώρα θα ήταν αδύνατον να επηρεαστεί σε τόσο μεγάλο βαθμό από τον πόλεμο που μετρά μόλις ένα μήνα.
«Πολύ φοβάμαι ότι το ενεργειακό κόστος θα κλείσει επιχειρήσεις. Πάρα πολλές επιχειρήσεις ανατέλλουν τη λειτουργίας τους, λόγω αυξημένου κόστους ενάργειας και αυξημένου κόστους πρώτων υλών την ίδια ώρα που η ζήτηση είναι μειωμένη. Σκέφτονται «κλείνω και ξανανοίγω όταν ισορροπήσει η αγορά». Η οικονομία περνάει πάρα πολύ δύσκολη εποχή. Η κρίση που αντιμετωπίζει όμως, έχει να κάνει με το χρέος της προηγούμενης δεκαετίας, με την πανδημία, την ενεργειακή κρίση και τέλος με τον πόλεμο στην Ουκρανία, του οποίου τα αποτελέσματα παγκοσμίως δεν έχουν φανεί ακόμη, αλλά θα επηρεάσει την ελληνική οικονομία για μεγάλο χρονικό διάστημα», αναφέρει, ξεκαθαρίζοντας τα αίτια της οικονομικής κρίσης που έχει χτυπήσει αλύπητα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Οι επιχειρηματίες κρίνουν τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης ως ανεπαρκή. Όπως αναφέρει ο κ. Καββαθάς, παρά το γεγονός ότι είναι σε θετική κατεύθυνση, πάρθηκαν και χρονοκαθυστέρηση, με αποτέλεσμα να μην ελαφρύνουν ουσιαστικά τους πληγέντες.
«Αυτό που ζητούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, είναι να μπει πλαφόν στο κόστος της ενέργειας, να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης ο οποίος επηρεάζει την παραγωγική διαδικασία και αυξάνει το μεταφορικό κόστος, άρα και τις τιμές, να μειωθεί ο ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις στα νοικοκυριά, πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία και να γίνει μία ρύθμιση μεγάλης διάρκειας 120 δόσεων που θα συμπεριλαμβάνει όλες τις υποχρεώσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων», προτείνει ο κ. Καββαθάς.
Όπως εξηγεί, η ρύθμιση των υποχρεώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, έχει καταντήσει ζήτημα γραφειοκρατικό, με αποτέλεσμα να χάνεται ο έλεγχος. Τα «κορονοχρέη», για παράδειγμα, μπαίνουν σε διαφορετικές ρυθμίσεις σε σχέση με τις υπόλοιπες οφειλές, με αποτέλεσμα οι πολίτες να αναγκάζονται να παρακολουθούν μέχρι και δέκα διαφορετικές ρυθμίσεις, πράγμα που οδηγεί σε σφάλματα με οικονομικές επιπτώσεις. Έτσι, η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει να γίνει ένα «πακέτο» ρυθμίσεων, για τη διευκόλυνση των πολιτών.
«Ταυτόχρονα, έχω πολλές καταγγελίες για τον ΕΦΚΑ. Υπάρχει στέρηση ασφαλιστικής ενημερότητας και σημειώνονται καθυστερήσεις στις εγγραφές των πληρωμών στο σύστημα. Στην εξατομικευμένη πληροφόρηση από τον ΕΦΚΑ για παράδειγμα, δεν φαίνεται ότι έχουν αποπληρωθεί οι δόσεις των πολιτών, λόγου χάριν, πράγμα το οποίο δημιουργεί αβεβαιότητα και σύγχυση στη διαχείριση των ρυθμίσεων», εξηγεί.
Οι κλάδοι που έχουν πληγεί περισσότερο από την ενεργειακή και οικονομική κρίση, είναι αφενός η διασκέδαση/αναψυχή, όπου ένα στα δύο νοικοκυριά δηλώνει ότι έχει μειώσει τις δαπάνες του και αφετέρου το λιανεμπόριο, όπου έχουν μειώσει τις δαπάνες τους τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά.
«Αισχροκέρδεια και κατοχικό σύνδρομο αδειάζουν τα ράφια»
Η αισχροκέρδεια μέσω του στοκαρίσματος μεγάλων ποσοτήτων βασικών προϊόντων από μεγαλοεπιχειρηματίες και ο πανικός των πολιτών εξαιτίας της κινδυνολογίας δημιουργούν «τεχνητές» ελλείψεις, όπως χαρακτηρίζει ο κ. Καββαθάς τα φαινόμενα των άδειων ραφιών του σούπερ μάρκετ.
«Δεν είμαι θιασώτης της θεωρίας ότι δεν υπάρχει επάρκεια. Η έλλειψη είναι τεχνητή και οφείλεται κυρίως στην ολιγοπώληση της αγοράς και της αισχροκέρδειας, αλλά και στον πανικό που πηγάζει από το κατοχικό μας σύνδρομο», αναφέρει ο κ. Καββαθάς, τονίζοντας ότι «δεν θα ήταν δυνατόν να έχουν έρθει ακόμα οι επιπτώσεις της Ουκρανίας. Δεν μπορεί να εξαφανίστηκαν τα προϊόντα από τα ράφια μέσα σε ένα μήνα πολέμου. Ουσιαστικά, υπό κανονικές συνθήκες, τώρα θα ήταν η περίοδος σποράς στην Ουκρανία. Άρα τις ελλείψεις θα τις δούμε σε μεταγενέστερο χρόνο».
Οι περιπτώσεις αισχροκέρδειας δεν αποτυπώνονται μόνο στην υπερτιμολόγηση των αγαθών, αλλά και στο στοκάρισμα ακραία μεγάλων ποσοτήτων βασικών αγαθών στις αποθήκες μεγαλοεπιχειρηματιών.
«Το ηλιέλαιο από 15 ευρώ τα 10 λίτρα, ανέβηκε 30 ευρώ. Από την άλλη πλευρά όμως λέμε ότι παρατηρείται έλλειψη. Αυτό δεν μπορεί να ισχύει διότι δεν σημειώνεται σε κάποιον κλάδο υπερκατανάλωση. Δεν έχουν ανοίξει οι τουριστικές επιχειρήσεις, ούτε τα ξενοδοχεία για να σημειώνονται ελλείψεις», εξηγεί ο κ. Καββαθάς, ο οποίος μέσω ενός παραδείγματος εξηγεί τον τρόπο που επιτυγχάνεται η αισχροκέρδεια: «Προσεγγίζουν τους επιχειρηματίες, και τους λένε αγόρασε τώρα και cash, γιατί μετά δεν ξέρω αν θα έχω για να σε προμηθεύω. Άλλοι, φροντίζουν να γεμίζουν τις αποθήκες τους για να πουλήσουν αργότερα και έτσι δημιουργούν ελλείψεις. Ξέρω συνάδελφο που έχει στοκάρει 300 κιλά ηλιέλαιο. Αυτό δεν είναι υγιές», αναφέρει.
Κλείνοντας, ο κ. Καββαθάς αναφέρει ότι η ΓΣΕΒΕΕ θα συμμετέχει στις 6 Απριλίου στη συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας μαζί με τα εργατικά κέντρα και την ΑΔΕΔΥ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ αναμένονται σχετικές συζητήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς.