Συνέντευξη στις Γεωργία Κριεμπάρδη & Νεκταρία Ψαράκη

Κι ενώ τα συστημικά ΜΜΕ σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα τις τελευταίες ημέρες ασχολούνται με οτιδήποτε αφορά τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο και τον θάνατό του, όσα ταλανίζουν την χώρα οικονομικά συνεχίζουν την τραγική πορεία τους. Σε εκρηκτικά επίπεδα έχει φτάσει η ακρίβεια στην αγορά με τους καταναλωτές να αντιμετωπίζουν τη σκληρή πραγματικότητα στο ράφι των καταστημάτων. Ο δείκτης του πληθωρισμού στα είδη διατροφής, τον τελευταίο μήνα του 2022 έφτασε το 15,5%, όπως αναφέρει η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ενώ η εκτόξευση του εμπορικού ελλείμματος κατά 60% το 2022, δείχνει ότι γινόμαστε πάλι μια εισαγωγική οικονομία που δεν μπορεί να καλύψει τις βασικές της ανάγκες.

«Μας δουλεύει ο κάθε Άδωνις Γεωργιάδης και η κυβέρνηση και παίζουν με τον πόνο του κόσμου» σχολίασε ο Γιώργος Λεχουρίτης, πρόεδρος ΙΝΚΑ (Ινστιτούτο Καταναλωτών), καλεσμένος στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Press. Χωρίς να μασάει τα λόγια του, μίλησε με στοιχεία για την ακρίβεια στα ράφια των καταστημάτων και την απάτη σε ποιότητα-ποσότητα αλλά και την κυβέρνηση που κλείνει τα μάτια στην αισχροκέρδεια. «Η κυβέρνηση έχει αφήσει να γίνεται πανηγύρι σε βάρος του καταναλωτή, για να φαίνεται ότι πέφτει ο πληθωρισμός. Είναι πλασματικό ότι πέφτει».

«Εξαπατούν τον καταναλωτή. Μέσα στις ίδιες συσκευασίες βάζουν λιγότερο προϊόν. Αυτό συμβαίνει σε διάφορα είδη διατροφής …γιαούρτια, πατατάκια, βούτυρα, γάλατα, είδη υγιεινής… Μειώνουν την ποσότητα και αυξάνουν την τιμή (!)» εξήγησε κι έδωσε παραδείγματα. «Το γιαουρτάκι των 250 γραμμαρίων που έκανε 1,80 €, το μειώνουν κατά 50 γραμμάρια και το πουλάνε 1,90 €. Η μαργαρίνη 250 γραμμάρια έκανε 1,14 € και τώρα κοστίζει 1,45 € και είναι κατά 50 γραμμάρια λιγότερη. Χαρτί υγείας 24 τεμαχίων έκανε 5,20 € και τώρα το ίδιο χαρτί μειωμένο κατά 14 τεμάχια κοστίζει 2,99 €. Ειδικό για αλλεργίες βρεφικό γάλα στις 8 Σεπτεμβρίου 2022 είχε περίπου 12-14 € και μία εβδομάδα αργότερα, το ίδιο, στην ίδια συσκευασία κόστιζε 29-34 €».

Ο ίδιος σχολίασε πολλά από τα λεγόμενα του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης, κ. Γεωργιάδη. «Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη στην εξαπάτηση των πολιτών. Εμείς διαθέτουμε στοιχεία γι’ αυτό και δεν έρχονται σε αντίλογο με εμάς» είπε αρχικά ο κ. Λεχουρίτης. Χαρακτήρισε «επικοινωνιακό σόου» το πέρασμα του υπουργού από τα σούπερ μάρκετ και τις φωτογραφίες με τα «φθηνά» προϊόντα και επιβεβαίωσε ότι «έλεγχοι δεν γίνονται, πρόστιμα δεν κόβονται» στις περιπτώσεις αισχροκέρδειας κι εξαπάτησης. Για τη σελίδα ekatanalotis, για την οποία ο κ. Γεωργιάδης καμαρώνει, ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ, απαντά: «μα είναι δυνατόν να πας στο σούπερ μάρκετ, να έχεις απαραίτητα κινητό νέας γενιάς και να κάνεις σύγκριση τιμών από σούπερ μάρκετ σε σούπερ μάρκετ; Πώς θα το κάνει ο παππούς και η γιαγιά; Ακόμα κι εμείς…». Σχολίασε μάλιστα και την θέση του κ. Γεωργιάδη πως «άμα θες φέτα εκτός καλαθιού, να έχεις λεφτά να την πληρώσεις». «Είναι ταξικό αυτό που είπε. Δεν μπορεί κανένας να καθοδηγήσει τον πολίτη τι θα πρέπει να αγοράζει. Δηλαδή, το στομάχι του υπουργού είναι καλύτερο από το δικό μου και το δικό σας;». Ο κ. Λεχουρίτης σχολίασε μάλιστα και το γνωστό κυβερνητικό αφήγημα πως και η ακρίβεια είναι παγκόσμιο πρόβλημα. «Αυτά είναι κοροϊδία και κυβερνητικά εφευρήματα» είπε χαρακτηριστικά.

Η αίσθησή του και η εικόνα που έχει από την επαφή του με τους καταναλωτές είναι πως όσο περνάει ο καιρός, η κατάσταση χειροτερεύει. «Από 1η Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει το market pass. Θα δίνει μέχρι 10 % επιστροφή, δηλαδή θα αγοράζεις 220 ευρώ σούπερ μάρκετ και θα σου επιστρέφουν 22 €. Αν ψωνίζεις λιγότερα, θα πάρεις και λιγότερα επιστροφή. Δεν είναι δηλαδή ότι όσα και να ψωνίσεις, θα παίρνεις κάθε μήνα 22 ευρώ» εξήγησε, ενώ η τραγική διαπίστωσή του είναι πως ο κόσμος αγοράζει προϊόντα υποβαθμισμένης ποιότητας.  «Ο υπουργός άλλωστε σε συνάντησή του με μία συντεχνία είχε πει “χαμηλώστε την ποιότητα για να πέσει η τιμή”».

«Ρίξτε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης» λέει και ξαναλέει, με τον υπουργό Ανάπτυξης όταν είχε ξαναπέσει στο τραπέζι η πρόταση να απαντά «τότε θα πάμε σε μνημόνιο πάλι». «Δεν είναι ότι δεν πέφτει γιατί δεν το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά. Δεν το επιτρέπει το εμπόριο καυσίμων. Κυκλοφορεί λαθραίο καύσιμο και μπαίνει χρήμα στην τσέπη κάποιων. Ο Ειδικός Φόρος με τον ΦΠΑ είναι σχεδόν το 70% της αξίας του καυσίμου» σχολίασε ο κ. Λεχουρίτης.