Επισημαίνοντας ότι «έχουμε μπει στο τέταρτο κύμα της πανδημίας σε παγκόσμια κλίμακα και είμαστε μακριά από τον έλεγχο της» ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας, αναφέρθηκε στην μετάλλαξη Δέλτα κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

«Η παραλλαγή Δέλτα έχει επικρατήσει παντού. Η Δέλτα είναι πολύ πιο μεταδοτική και έχουμε ενδείξεις για πιο σοβαρή νόσηση, κυρίως σε μη εμβολιασμένους, ενώ μεταδίδεται και από εμβολιασμένους, αλλά για πολύ μικρότερο διάστημα» είπε, επισημαίνοντας ότι η χρήση των μέτρων προστασίας και ιδιαίτερα της μάσκας είναι απαραίτητα για τη μείωση της διασποράς.

Ως προς το επιδημιολογικό φορτίο στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον καθηγητή, εμφανίζει συνεχή αύξηση. «Έχουμε 12,44% αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα των νοσούντων. Σε αρκετά νησιά σημαντικό πρόβλημα θετικότητας» είπε χαρακτηριστικά.

Πίεση στο ΕΣΥ

Ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων δήλωσε ακόμα ότι «η πανδημία μεταδίδεται πλέον μέσω των νέων, αλλά εμφανίζει και αύξηση σε μεγαλύτερους, οι οποίοι δεν έχουν επαρκή εμβολιαστική κάλυψη» και αναφέρθηκε στην κατάσταση που βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία: «Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί, κάτι που σημαίνει μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα. Η κάλυψη στις κλινικές Covid είναι 44%, ενώ στις ΜΕΘ η κάλυψη είναι 60%. Μεγαλύτερο πρόβλημα στην Κρήτη, με 96% κάλυψη».

«Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό εμβολιασμένων που νοσηλεύονται, με υποκείμενα νοσήματα και άνω των 65. Η συντριπτική πλειοψηφία είναι ανεμβολίαστοι στα νοσοκομεία. Ο εμβολιασμός βοηθάει, καθώς έχουμε το μικρότερο ποσοστό νποσηλειών σε σχέση με τον αριθμό των νοσήσεων» πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως «τα εμβόλια είναι πολύ δραστικά, αλλά δεν είναι τέλεια. Αυτό συμβαίνει σε όλα τα φάρμακα. Ως εκ τούτου μπορούν να νοσήσουν και πλήρως εμβολιασμένοι, με ηπιότερα συμπτώματα. Η εμβολιαστική κάλυψη αποτελεί το κυριότερο εργαλείο για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

«Ο νόμος για τους ανεμβολίαστους θα εφαρμοστεί»

Από πλευράς του, έκκληση στους υγειονομικούς έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, να εμβολιαστούν έναντι της covid-19, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι «το μικρό ποσοστό των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί θα το πράξει μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας» και ξεκαθαρίζοντας ότι για όσους δεν εμβολιαστούν ο νόμος θα εφαρμοστεί.

«Η Βουλή έχει νομοθετήσει σχετικά και σε μία ευνομούμενη Πολιτεία είναι αυτονόητη η υποχρέωση της Πολιτείας να εφαρμόσει το νόμο. Η Πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατεύσει όλα τα μέλη της και κυρίως τα πιο ευάλωτα. Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί με την πανδημία δεν επιτρέπει ούτε επαμφοτερίζουσες τάσεις , ούτε μισόλογα και ναι μεν αλλά , ούτε και αστερίσκους» είπε ακόμα.

Ο κ. Κοντοζαμάνης επανέλαβε ότι πρόκειται για μία ρύθμιση η οποία είναι εθνικά απαραίτητη για την δημόσια υγεία, κοινωνικά ευαίσθητη γιατί προτρέπει τους λίγους για να μην βλάψουν την συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας.