
Aξιωματούχος του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε ότι περικοπή του μεγαλύτερου μέρους της διεθνούς βοήθειας των ΗΠΑ εγείρει κίνδυνο να χειροτερέψει ακόμη περισσότερο η ανθρωπιστική κατάσταση σε εμπόλεμες ζώνες, όπου τα συστήματα υγείας ήταν ήδη αντιμέτωπα με μεγάλες δοκιμασίες, όπως ιδίως στη Λωρίδα της Γάζας ή στο Σουδάν. Οι ΗΠΑ έχουν εξαγγείλει την αποχώρησή τους από τον ΠΟΥ.
«Ο ΠΟΥ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαφύλαξη των συστημάτων υγείας, την αποκατάστασή τους, την εκπαίδευση και την ανάπτυξη ιατρικών ομάδων για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων», επισήμανε η Χανάν Μπάλχι, περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ αρμόδια για την ανατολική Μεσόγειο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο στο Ριάντ.
«Πολλά από τα προγράμματα αυτά έχουν σήμερα σταματήσει ή δεν μπορούν να συνεχιστούν», προειδοποίησε η κυρία Μπάλχι, όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Στη Λωρίδα της Γάζας υπό πολιορκία, όπου η υγειονομική κατάσταση είναι καταστροφική και οι υλικές ζημιές πελώριες, έπειτα από ενάμισι χρόνο πολέμου ανάμεσα στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν πάψει να λειτουργούν.
«Η υποστήριξη των ιατρικών ομάδων αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών, ο εφοδιασμός με φάρμακα, η αποκατάσταση υποδομών υγείας πλήττονται άμεσα από το πάγωμα της αμερικανικής βοήθειας», εξήγησε η κ. Μπάλχι.
Στο Σουδάν, ο οργανισμός είναι αντιμέτωπος με αυξανόμενες δυσκολίες, καθώς ο πόλεμος που μαίνεται για πάνω από δυο χρόνια πλέον ανάμεσα στον τακτικό στρατό και τους παραστρατιωτικούς ξερίζωσε εκατομμύρια ανθρώπους.
Τομείς της χώρας πλήττονται ταυτόχρονα από τουλάχιστον τρεις επιδημίες -ελονοσία, δάγκειος πυρετός, χολέρα-, επισήμανε η κ. Μπάλχι.
«Εργαζόμαστε με εντατικό τρόπο για να αναγνωρίζουμε αναφυόμενους και επανεμφανιζόμενους παθογόνους παράγοντες, για να προστατεύσουμε τους Σουδανούς, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο», επισήμανε.
Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τον ΠΟΥ θα υπονομεύσει επίσης διαύλους επικοινωνίας που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες με τα καλύτερα πανεπιστήμια, τα κέντρα έρευνας και τους θεσμούς δημόσιας υγείας της χώρας.
Αυτό θα ήγειρε κίνδυνο να εμποδίζεται η ανταλλαγή πληροφοριών, κρίσιμη για την αποτροπή υγειονομικών κρίσεων όπως μια μελλοντική πανδημία, πλήττοντας επομένως «τη δυνατότητά μας να εγγυώμαστε την επιτήρηση και τον εντοπισμό ασθενειών» σε παγκόσμια κλίμακα, πρόσθεσε η αξιωματούχος του ΠΟΥ.
Καθώς, όπως θύμισε, «αυτά τα βακτήρια κι οι ιοί δεν γνωρίζουν σύνορα κι αδιαφορούν για την ανθρώπινη πολιτική συγκυρία».