Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ενέκρινε την πώληση στην Τουρκία κιτ εκσυγχρονισμού για το σύστημα τακτικής ζεύξης δεδομένων (TDL) Link-16, γνωστό και ως «σύστημα διανομής πολλαπλών πληροφοριών», με σκοπό τον εκσυγχρονισμό των επικοινωνιακών δυνατοτήτων των υφιστάμενων μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει το δικαίωμα να υποβάλει ένσταση κατά της απόφασης του Υπουργείου εντός 15 εργάσιμων ημερών για εγκρίσεις πωλήσεων σε μέλη του ΝΑΤΟ και 30 εργάσιμων ημερών σε χώρες εκτός ΝΑΤΟ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως συνηθίζεται, κοινοποιεί ανεπίσημα τα σχέδια πωλήσεων στο Κογκρέσο και προβαίνει στην επίσημη κοινοποίηση μετά την ανατροφοδότηση που λαμβάνει.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν πρόκειται να προχωρήσει στην πώληση ενός μικρού πακέτου εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων αεροσκαφών F-16 της Τουρκίας. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών θα μπορούσε να στείλει την κοινοποίηση για την επίσημη πώληση, η οποία περιλαμβάνει ραντάρ και ηλεκτρονικά συστήματα, ήδη από τη Δευτέρα, ανέφεραν πηγές στο Reuters.

Το Link-16, επίσης γνωστό ως tactical data link (TDL), είναι ένα στρατιωτικό ραδιοδίκτυο που χρησιμοποιείται από το ΝΑΤΟ και τις συμμαχικές χώρες. Το δίκτυο αυτό παρέχει τακτική ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ αεροσκαφών, ελικοπτέρων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV), πλοίων και στρατευμάτων στην ξηρά.

Το Link-16 είναι γνωστό για την υψηλή ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων, την αυτόματη ανανέωση δεδομένων, τη δυναμική δρομολόγηση και την ευρεία κάλυψη. Η δυνατότητα αυτή προσφέρει μια σειρά από τρόπους επικοινωνίας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αεράμυνα, την αεροπορική επίθεση, τον ναυτικό πόλεμο και άλλες τακτικές επιχειρήσεις.

Όπως μετέδωσε από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν την είδηση με ενθουσιασμό και πλέον στην Άγκυρα βρίσκονται σε αναμονή για το βασικό κιτ εκσυγχρονισμού: «Έχουμε μια είδηση της τελευταίας στιγμής, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενημέρωσε επίσημα το Κογκρέσο πως δίνει την έγκριση του για την παραχώρηση των κιτ εκσυγχρονισμού των F-16. Το σύστημα εκσυγχρονισμού αφορά το Link-16 το οποίο είναι το ραδιοδίκτυο ανταλλαγής πληροφοριών. Με την απόφαση αυτή θα ενημερωθεί το Κογκρέσο και θα εγκριθεί. Αν εντός 15 ημερών δεν υπάρξει κάποια ένταση στο Κογκρέσο, τότε θα επισημοποιηθεί η πώληση», ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

Από την πλευρά του το τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global σημείωσε: «Ξέρουμε πως ο Μπάιντεν έχει δηλώσει πως υποστηρίζει την πώληση και τον εκσυγχρονισμό των F-16 στην Τουρκία. Αλλά τα ελληνικά και το αρμένικα λόμπι προσπαθούσαν να εμποδίσουν αυτή την προσπάθεια και για αυτό υπήρχε η πληροφορία πως η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν μετέφερε αυτό το αίτημα στο Κογκρέσο. Μια λεπτομέρεια που ήρθε τώρα το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ να ενημερώσει το Κογκρέσο πως εγκρίνει την πώληση των συστημάτων Link-16 που αφορά τις επικοινωνίες και τη μετάδοση δεδομένων των F-16».