«Πρέπει να αναθεωρήσουμε ολόκληρο το σύστημα προστασίας των συμφερόντων της κοινωνίας και να εγκαταλειφθεί η τάση καταστολής με την άσκηση υπερβολικής βίας. Η κατάσταση αυτή αλλοιώνει την κοινωνία μας και την καθιστά ηθικά νοσηρή», σύμφωνα με το κείμενο.
Ο Πούτιν δεσμεύεται σε αυτό το πρόγραμμα για την περίοδο 2012-2018, δηλαδή τη διάρκεια της θητείας του στο Κρεμλίνο αν εκλεγεί, ότι «θα δημιουργηθούν πραγματικοί μηχανισμοί ελέγχου των δραστηριοτήτων των αρχών από την κοινωνία των πολιτών», κυρίως για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Οι υποσχέσεις διατυπώνονται τη στιγμή που ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας αντιμετωπίζει ένα πρωτοφανές κίνημα αμφισβήτησης μετά, το οποίο ξέσπασε μετά τις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου που σημαδεύτηκαν, σύμφωνα με παρατηρητές και την αντιπολίτευση, από νοθεία.
Δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι διαδήλωσαν στη Μόσχα στις 10 και 24 Δεκεμβρίου ζητώντας ελεύθερες εκλογές υπό το σύνθημα: «Ρωσία χωρίς τον Πούτιν». Ο Πούτιν είχε δηλώσει ότι οι διαδηλωτές υποκινήθηκαν από το εξωτερικό, κατηγορώντας κυρίως τις ΗΠΑ.
Στο επίπεδο στην εξωτερικής πολιτικής, το πρόγραμμα του Πούτιν ακολουθεί τη συνήθη γραμμή του και υπόσχεται στους Ρώσους ότι θα καταπολεμήσει όλες τις απόπειρες των δυτικών χωρών να επιβάλουν τη βούλησή τους στη Μόσχα.
«Τα μονομερή μέτρα των εταίρων μας, που αψηφούν την άποψη της Ρωσίας και τα συμφέροντά της, επιβάλλεται να αξιολογηθούν και χρήζουν κατάλληλης αντίδρασης», τονίζει στο κείμενο.
«Οι κανόνες του παιχνιδιού της διεθνούς πολιτικής και οικονομίας δεν μπορούν να καθορίζονται στην πλάτη της Ρωσίας ή παρακάμπτοντας τα συμφέροντά της».
Ο Πούτιν υπολογίζει να επιστρέψει μετά τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου στο Κρεμλίνο, από το οποίο αναγκάστηκε να αποχωρήσει, καθώς το ρωσικό Σύνταγμα δεν επιτρέπει τρίτη συνεχή θητεία μετά αυτές του 2000-2008.