*φωτογραφίες Yiannis Panagopoulos / POOL / SOOC,  Panayiotis Tzamaros / POOL / SOOC και Nick Paleologos / SOOC

Η ζοφερή εικόνα που περιγράφεται από τα νοσοκομεία, τα οποία αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις εκατοντάδες εισαγωγές και τις μεγάλες ανάγκες για Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δεν ήταν αρκετά για να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι κατά την έναρξη λειτουργίας του αποκατεστημένου κτιριακού συγκροτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης το απόγευμα της Τετάρτης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόβσκι να εμφανίζονται σε ζωντανή σύνδεση από την ΕΡΤ ως οικοδεσπότης, υποδεχόμενος τους εκλεκτούς καλεσμένους για τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη.

Μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συνοδευόμενη από τον Παύλο Κοτσώνη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Άντρη Αναστασιάδη, ο πρίγκιπας της Ουαλίας και η δούκισσα της Κορνουάλης, ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν, ο πρέσβης της Γαλλικής Δημοκρατίας Πατρίκ Μεζονάβ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου Κέιτ Σμιθ, η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη με τον σύζυγό της Θεόδωρο Αγγελόπουλο, ο πρόεδρος του Μουσείου του Λούβρου Jean-Luc Martinez.

Στην εκδήλωση, που μεταδόθηκε ζωντανά στη θέση της αναβληθείσας καθιερωμένης ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας, παρέθεσε ομιλία η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο πρωθυπουργός και η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, με τους προσκεκλημένους να ξεναγούνται έπειτα στην Πινακοθήκη, πριν οδηγηθούν στο Προεδρικό Μέγαρο στο οποίο θα τους παραθέσει δείπνο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Με μεγάλη περηφάνια και συγκίνηση σας καλωσορίζω στην Αθήνα. Στην 200η επέτειο της ανεξαρτησίας της Ελλάδας αλλά και στα εγκαίνια ενός κοσμήματος της πρωτεύουσας αλλά και ολόκληρης της χώρας, της νέας Εθνικής Πινακοθήκης» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κ. Μητσοτάκης, με τον ίδιο και την υπουργό να επιχειρούν να αναφερθούν αναλυτικά στην πορεία του κτιρίου και την ιστορία του.

Ως σημαντικό σταθμό της ιστορίας της ανέφερε το 1896 όταν ο λόγιος και νομικός Αλέξανδρος Σούτσος κληροδότησε στο δημόσιο την προσωπική του περιουσία αλλά και την προσωπική του συλλογή για τη δημιουργία της Εθνικής Πινακοθήκης, παρότι όπως έχει γίνει γνωστό, κατά τις εργασίες του κτιρίου, το όνομα του Αλ. Σούτσου έχει εντέχνως αφαιρεθεί από την ταμπέλα.

Ο ίδιος ανέφερε ακόμα ότι είναι πραγματικά μεγάλη του τιμή που «δώδεκα χρόνια μετά την εκκίνηση των εργασιών για τη Νέα Πινακοθήκη αυτή να ανοίγει τις πόρτες της για πρώτη φορά μία μέρα πριν την επέτειο των 200 ετών από την Εθνική Παλιγγενεσία». Επεσήμανε ότι είχε τεθεί ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που επετεύχθη χάρη στην υπομονή του υπουργείου Πολιτισμού, την επιστράτευση της εργατικότητας όλων των στελεχών του Υπουργείου, των εξωτερικών συνεργατών και χάρη στο ελληνικό φιλότιμο.

«Ας απαντήσουμε λοιπόν με τη σειρά μας και εμείς στην ιστορία μένοντας συνεργάτες και στην ειρήνη και στις νέες προκλήσεις που φέρνει για όλους μας το μέλλον» έκλεισε την ομιλία του ο πρωθυπουργός.