Υπό κράτηση βρίσκεται ο Γιάννης Λαγός με τις εξελίξεις στην υπόθεση του το τελευταίο 24ωρο να τρέχουν. Εντός των επόμενων 15 ημερών αναμένεται η δικάσιμος, ενώ τώρα που βρίσκεται προφυλακισμένος αναδεικνύεται το ζήτημα του μισθού του.

«Δεν εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να του αφαιρέσει τον μισθό του» δήλωσε εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο EUobserver μιλώντας για τον συλληφθέντα χρυσαυγίτη Ι. Λαγό και σημείωσε ότι αυτό εξαρτάται από την ελληνική νομοθεσία, καθώς, εάν ο αυτή επιτρέπει σε φυλακισμένο πρόσωπο να διατηρεί την κοινοβουλευτική του ιδιότητα, τότε ο Ι. Λαγός θα εξακολουθήσει να λαμβάνει το μισθό του ευρωβουλευτή.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου αποφάσισε την Μ. Τρίτη την άρση ασυλίας του Ι. Λαγού με 658 ψήφους υπέρ και 25 κατά. Σε συνέχεια της απόφασης, σήμερα, Τετάρτη 28 Απριλίου οι βελγικές αρχές διέταξαν τη σύλληψή του και ο Ι. Λαγός τέθηκε υπό κράτηση, αφού ανακρίθηκε στο ολλανδόφωνο δικαστήριο των Βρυξελλών και δεν αποδέχτηκε την παράδοσή του στις ελληνικές αρχές.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Εισαγγελίας Βρυξελλών, όπως τη μεταφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών:

Σχετικά με το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από τις ελληνικές δικαστικές αρχές κατά του Ι.Λ. και την έκδοσή του από τις βελγικές δικαστικές αρχές, η Εισαγγελία των Βρυξελλών μπορεί να επιβεβαιώσει τα ακόλουθα:

Στις 27 Απριλίου 2021, ο Ι.Λ. συνελήφθη στις Βρυξέλλες βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, το οποίο εκδόθηκε σε εκτέλεση της απόφασης του Εφετείου Αθηνών του Οκτωβρίου 2020.

Όπως προβλέπεται στη διαδικασία, η Εισαγγελία των Βρυξελλών ζήτησε στη συνέχεια από ανακριτή να προχωρήσει στην εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης.

Το εν λόγω άτομο ανακρίθηκε το πρωί της 28ης Απριλίου από ανακριτή του ολλανδόφωνου πρωτοδικείου των Βρυξελλών, ο οποίος έχει αναλάβει την υπόθεση.

Ο Ι.Λ. δεν συμφώνησε στην παράδοσή του στις ελληνικές αρχές. Ο ανακριτής αποφάσισε την προφυλάκισή του.

Το προανακριτικό τμήμα των Βρυξελλών θα λάβει απόφαση σχετικά με την εκτέλεση αυτού του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης εντός 15 ημερών. Η ημερομηνία της ακρόασης του προανακριτικού τμήματος δεν είναι ακόμη γνωστή- οι πληροφορίες αυτές θα ανακοινωθούν αργότερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ρεπορτάζ της Μ. Δευτέρας ανέφεραν ότι ο Ι. Λαγός ετοιμάζεται να μεταβεί στη Νορβηγία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το OPEN, το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας ο χρυσαυγίτης ευρωβουλευτής εθεάθη στο εξεταστικό κέντρο του Ευρωκοινοβουλίου προκειμένου να κάνει τεστ κορονοϊού και να ταξιδέψει.

«Η μισθοδοσία του θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την απόφαση των αρχών της Αθήνας» σημείωσε η εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου, τονίζοντας ότι το ελληνικό κράτος θα πρέπει να τερματίσει την θητεία του χρυσαυγίτη και πως αν το πράξει θα πρέπει να ενημερώσει την Ευρωβουλή.

Σύμφωνα με απόφαση του δικαστηρίου της ΕΕ, η Ελλάδα θα πρέπει να είναι αυτή που θα αποφασίσει για την συμπλήρωση της κενής έδρας, καθώς, όπως αναγράφεται στη σχετική διάταξη, «κάθε κράτος μέλος θεσπίζει τις κατάλληλες διαδικασίες προκειμένου, σε περίπτωση κενώσεως έδρας κατά τη διάρκεια της πενταετίας που προβλέπει το άρθρο 3, η έδρα αυτή να καταλαμβάνεται για το υπόλοιπο της περιόδου αυτής». Στην ίδια απόφαση αναγράφεται πως σε «περίπτωση που η κένωση της βουλευτικής έδρας απορρέει από την εφαρμογή των εθνικών διατάξεων που ισχύουν σε ένα κράτος μέλος, αυτό το κράτος μέλος ενημερώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο λαμβάνει σχετικώς γνώση».

Στο δημοσίευμα του EUobserver επισημαίνεται, επίσης, πως παρά το γεγονός ότι ο Ι. Λαγός καταδικάστηκε τον Οκτώβριο για τον ρόλο του στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, «ζούσε επί μήνες στο Βέλγιο υπό την προστασία της ασυλίας λόγω της ιδιότητάς του, απολαμβάνοντας τον μισθό και τις παροχές που δικαιούται ως ευρωβουλευτής». Σημειώνεται μάλιστα ότι «παρά την επικείμενη σύλληψή του, ο Ι. Λαγός διατηρούσε τη δυνατότητα να ψηφίσει, να υποβάλει τροπολογίες και να συμμετάσχει σε διαβουλεύσεις του Ευρωκοινοβουλίου. Μία φορά μάλιστα διαμαρτυρήθηκε ότι δεν μπόρεσε να λάβει την ημερήσια αποζημίωση 323 ευρώ λόγω περιορισμών του Covid στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Την ίδια ώρα που πηγές του Ευρωκοινοβουλίου επισημαίνουν πως η Ελλάδα είναι αυτή που καλείται να λάβει την απόφαση σχετικά με την μισθοδοσία του καταδικασμένου χρυσαυγίτη, δεν γίνεται μέχρι στιγμής καμία αντίστοιχη νύξη για τον ρόλο της χώρας από ελληνικά μέσα. Συγκεκριμένα, ο Ant1 μετέδωσε ότι αν και ήρθη η ασυλία του Ι. Λαγού, θα παραμείνει ευρωβουλευτής ως το τέλος της θητείας του το 2024, εκτός και αν υπάρξει αμετάκλητη καταδίκη από δευτεροβάθμιο δικαστήριο, πράγμα που σημαίνει πως θα συνεχίσει να λαμβάνει την ευρωβουλευτική αποζημίωση που ξεπερνά τα 6.000 ευρώ το μήνα, χωρίς ωστόσο να συμμετέχει στις εργασίες του ευρωκοινοβουλίου. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, εάν στη συνέχειαο Ι. Λαγός καταδικαστεί αμετάκλητα σε β’ βαθμό τότε μάλλον χάνει την έδρα.