Το πρόγραμμα Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP), ειδικά για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού ανακοίνωσε την Τετάρτη η ΕΚΤ, με την Κρ. Λαγκάρντ να σημειώνει πως «οι εξαιρετικές περιστάσεις απαιτούν εξαιρετική δράση».
Όπως έγινε γνωστό, η επικεφαλής της ΕΚΤ διαμήνυσε πως σκοπεύει να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να υπερασπιστεί το ευρώ και «δεν υπάρχει όριο» στη δέσμευσή της στο κοινό νόμισμα, ανακοινώνοντας την αποδέσμευση 750 δισεκατομμύρια ευρώ για την επαναγορά δημόσιου και ιδιωτικού χρέους.
«Δεν υπάρχουν όρια όσον αφορά τη δέσμευσή μας στο ευρώ. Είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε το πλήρες δυναμικό των εργαλείων που διαθέτουμε, εντός των ορίων της εντολής μας» ανέφερε η Λαγκάρντ με ανάρτησή της.
Extraordinary times require extraordinary action. There are no limits to our commitment to the euro. We are determined to use the full potential of our tools, within our mandate. https://t.co/RhxuVYPeVR
— Christine Lagarde (@Lagarde) March 18, 2020
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, η ένεση ρευστότητας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων έρχεται να προστεθεί στην αγορά αξιόγραφων αξίας 120 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2020, που είχε αποφασιστεί έξι ημέρες νωρίτερα και θα γίνουν μέχρι το τέλος της χρονιάς. Σκοπός είναι να μειωθεί το κόστος του δανεισμού στις χώρες της ευρωζώνης.
«Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ έχει δεσμευτεί να διαδραματίσει τον ρόλο του στη στήριξη όλων των πολιτών της ζώνης του ευρώ σε αυτή τη δύσκολη εποχή» ανέφεραν οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ, συμπληρώνοντας «το διοικητικό συμβούλιο θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο στο πλαίσιο της εντολής του».
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ:
Θα ξεκινήσει ένα νέο προσωρινό πρόγραμμα αγοράς εταιρικών και κρατικών τίτλων για την αντιμετώπιση των σοβαρών κινδύνων στον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής και τις προοπτικές της ευρωζώνης που δημιουργεί η εξάπλωση και κλιμάκωση του κορονοϊού. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το νέο «έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού για την πανδημία» θα έχει συνολικό ύψος 750 δισ. ευρώ.
Οι αγορές θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2020 και θα περιλαμβάνουν όλες τις κατηγορίες assets που είναι επιλέξιμες στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων. Για τις αγορές κρατικών τίτλων, θα εξακολουθήσει να ισχύει η κλείδα κεφαλαίου (capital key) των εθνικών κεντρικών τραπεζών. Παράλληλα, οι αγορές στο πλαίσιο του νέου προγράμματος θα διεξαχθούν με ευέλικτο τρόπο. Αυτό επιτρέπει διακυμάνσεις στην κατανομή των ροών των αγορών μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων.
Αναφορικά με την Ελλάδα, η ΕΚΤ δίνει ειδικό waiver, έτσι ώστε οι τίτλοι που εκδίδονται από την ελληνική κυβέρνηση θα μπορούν να συμπεριλαμβάνονται σε αυτό το έκτακτο πρόγραμμα. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα τερματίσει τις αγορές μόλις κρίνει ότι η κρίση του κορονοϊού έχει τερματιστεί, αλλά σε κάθε περίπτωση, όχι πριν από το τέλος του 2020.
Ακόμη, αποφασίστηκε επέκταση του φάσματος των επιλέξιμων περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς του εταιρικού τομέα (CSPP) σε μη χρηματοοικονομικούς τίτλους και έτσι όλα τα εταιρικά ομόλογα επαρκούς πιστωτικής ποιότητας είναι επιλέξιμα για αγορά. Παράλληλα, αποφασίστηκε να διευκολυνθούν τα πρότυπα εγγυήσεων (collateral standards) προσαρμόζοντας τις κυριότερες παραμέτρους κινδύνου του πλαισίου εγγυήσεων.
Σημειώνεται πως η ΕΚΤ πρόκειται να επεκτείνει το Additional Credit Claims (ACC) για να συμπεριλάβει απαιτήσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση του εταιρικού τομέα.
Ικανοποίηση ευρωπαίων ηγετών με τις αποφάσεις
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αυτός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χαιρέτισαν σήμερα το «έκτακτο» σχέδιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ύψους 750 δισεκ. ευρώ το οποίο παρουσιάστηκε τη νύκτα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού στην οικονομία.
«Εκφράζω την ικανοποίησή μου για το έκτακτο σχέδιο (αγοράς ομολόγων) της ΕΚΤ», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
«Δεν θα φεισθούμε καμίας προσπάθειας για να περιορίσουμε την covid-19 και να προστατεύσουμε τις οικονομίες μας από νέες ζημίες», δεσμεύθηκε, τασσόμενος υπέρ «μιας ενεργητικής οικονομικής απάντησης της ΕΕ» στην κρίση.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι χαιρέτισε το γεγονός ότι η ΕΚΤ «διασφάλισε την ευρωπαϊκή οικονομία προστατεύοντας τις οικογένειες, τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις».
«Πλήρης στήριξη» από τον Μακρόν
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε σήμερα την πλήρη στήριξή του στα μέτρα που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με στόχο να βοηθήσει την ευρωζώνη να αντιμετωπίσει την κρίση που έχει προκληθεί από την επιδημία του κορονοϊού.
«Πλήρης στήριξη στα έκτακτα μέτρα που έλαβε σήμερα το βράδυ η ΕΚΤ. Τώρα εναπόκειται σε εμάς, τα ευρωπαϊκά κράτη, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων μέσω των δημοσιονομικών μας παρεμβάσεων και να επιδείξουμε μεγαλύτερη δημοσιονομική αλληλεγγύη στην καρδιά της ευρωζώνης», έγραψε ο Μακρόν στο Twitter.
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε χθες ότι αποδεσμεύει 750 δισεκατομμύρια ευρώ για την επαναγορά δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, μια ένεση ρευστότητας για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Πανηγυρισμοί με πυρά στον ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση
Για τεράστια επιτυχία «που δεν έγινε τυχαία και από μόνη της», κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο για τις αποφάσεις της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού, με τη συμπερίληψη της Ελλάδας.
Οι ίδιες πηγές σχολίαζαν πως είναι «τεράστια προσωπική επιτυχία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη», καθώς έγινε έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο ίδιος χθες το πρωί με την επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ. «Κάτι που δεν μπόρεσαν να κάνουν ο ΣΥΡΙΖΑ κ ο Τσίπρας επί 4,5 χρόνια», ανέφεραν χαρακτηριστικά. Ενήμεροι για το τηλεφώνημα ήταν μόνο ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.
Σημειώνεται πως το νέο πακέτο μέτρων συμπεριλαμβάνει μέρος του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, που δεν είχε συμπεριληφθεί σε προηγούμενες αγορές αξιογράφων από την ΕΚΤ, με το υπουργείο Οικονομικών να χαρακτηρίζει την εξέλιξη «ανάσα» για τα ελληνικά ομόλογα.
Από τις πρώτες ώρες λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς η απόδοση του 10ετούς ομολογου υποχώρησε δραστικά στο 2,8% από το 4,5% που είχε φθάσει την Τετάρτη, ενώ λίγο πριν το μεσημέρι της Πέμπτης, τα ελληνικά 10ετή ομόλογα σημείωναν τη μεγαλύτερη μείωση στην Ευρωζώνη (οι οποίες είχαν αυξηθεί κατά σχεδόν 300 μονάδες βάσης -3 ποσοστιαίες μονάδες- τις δύο τελευταίες εβδομάδες), υποχωρώντας περισσότερο από 160 μονάδες βάσης στο 2,2%, σύμφωνα με τις τιμές της πλατφόρμας διαπραγμάτευσης Tradeweb που επικαλείται δημοσίευμα του Reuters.
Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας με αυτό το νέο πρόγραμμα η ΕΚΤ θα μπορέσει να αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 12 δισ. ευρώ.
«Η σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που δίνει τη δυνατότητα αγοράς περίπου 12 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων, αναμένεται να αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, και κατ’ επέκταση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων με πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται για τη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο ΥΠΟΙΚ.