Το πρόγραμμα, με συνολική διάρκεια 15 μήνες (Φεβρουάριος 2022 – Απρίλιος 2023), συντονίζεται από το «Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας» με φορείς-εταίρους το Αρχηγείο της Αστυνομίας της Ισλανδίας και «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι παρακάτω φορείς:

• Υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας
• Υπουργείο Δικαιοσύνης, Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
• Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας, Επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας
• Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων (Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ)
• Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ)
• Δήμος Αγίου Δημητρίου
• Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Κοργιαλένειο – Μπενάκειο Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Πολύτιμη εξωτερική εμπειρογνωμοσύνη παρέχουν στο πρόγραμμα η κα Ξένη Δημητρίου, τέως Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και η κα Όλγα Θεμελή, Καθηγήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Η κα Σοφία Μπεκατώρου, Χρυσή Ολυμπιονίκης της Ιστιοπλοΐας, Ψυχολόγος Bsc., στηρίζει αλλά και συμμετέχει σε όλα τα στάδια του προγράμματος, τροφοδοτώντας το με την αστείρευτη κινητήρια δύναμη της για αλλαγή.

Σκοπός του έργου είναι να ενισχυθεί η στήριξη και προστασία γυναικών και παιδιών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα, κατά τα πρότυπα της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, μέσω οικοδόμησης ουσιαστικής σύμπραξης μεταξύ αστυνομίας, δικαστικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών, αξιοποιώντας τις καλές πρακτικές, τα εργαλεία, την εμπειρία και τεχνογνωσία της Αστυνομίας και άλλων αρμόδιων φορέων της Ισλανδίας.

Οι κύριες δράσεις του προγράμματος περιλαμβάνουν:

1. Καταγραφή των παραγόντων που δυσχεραίνουν την αποτελεσματική στήριξη και προστασία γυναικών με εμπειρίες ενδοοικογενειακής βίας και των παιδιών τους στην Ελλάδα
2. Σύσταση διατομεακής και διεπιστημονικής Ομάδας Δράσης κατά της ενδοοικογενειακής βίας με εκπροσώπους της αστυνομίας, των δικαστικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών
3. Ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ Ισλανδίας και Ελλάδας
4. Δημιουργία, πιλοτική δοκιμή και αξιολόγηση τυποποιημένων διαδικασιών ανταπόκρισης σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες
5. Ενίσχυση των δεξιοτήτων των επαγγελματιών
6. Δράσεις συνηγορίας

Στις 22-23 Μαρτίου 2022 πραγματοποιήθηκε διήμερη συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους από όλους τους φορείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα όπου συζητήθηκε αναλυτικά το πλάνο δράσεων του έργου. Στις 21 Μαρτίου 2022 η Αρχηγός της Αστυνομίας της Ισλανδίας με την αντιπροσωπεία της και στελέχη του Ε.Δ.κ.Β. συναντήθηκαν με την Υφυπουργό Εργασίας αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, κα Μαρία Συρεγγέλα, τον Γενικό Γραμματέα Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Πάνο Αλεξανδρή και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Μιχαήλ Καραμαλάκη.Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν: η κα Sigríður Björk Guðjónsdóttir, Αρχηγός της Αστυνομίας της Ισλανδίας, ο Ταξίαρχος κος, Βαρδιάμπασης Στυλιανός, Δ/ντής της Δ/νσης Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ο κ. Πάνος Αλεξανδρής, Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η κα Μαρία Ανδρούτσου, Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, η κα Κική Πετρουλάκη, Ψυχολόγος, Ph.D., Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της Βίας, η κα Σοφία Μπεκατώρου, Χρυσή Ολυμπιονίκης της Ιστιοπλοΐας, Ψυχολόγος Bsc., ο κ. Στέφανος Αλεβίζος, Ψυχολόγος, Συντονιστής Εθνικού Κέντρου για τις Εξαφανίσεις και τα Παιδιά Θύματα Εκμετάλλευσης του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και η κα Τζένη Λαζάρου, Διαχειρίστρια έργων του Active Citizens Fund από το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, η Αρχηγός της Αστυνομίας της Ισλανδίας, Sigrídur Bjork Gudjonsdottir, τόνισε ότι οφείλουμε να έχουμε ως προτεραιότητα την ενδοοικογενειακή βία και ανέφερε: «το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας δεν διαφέρει από χώρα σε χώρα, διαφέρει ο τρόπος αντιμετώπισης αλλά όλες οι χώρες αντιμετωπίζουμε τις ίδιες προκλήσεις. Ακόμα και στην Ισλανδία δεν βρισκόμασταν πριν από 10 χρόνια στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα. Όταν μελετήσαμε τα δεδομένα, είδαμε ότι ελάχιστες υποθέσεις έφταναν στην δικαιοσύνη και ότι οι περισσότερες υποθέσεις αντιμετωπίζονταν ως οικογενειακές διαμάχες και όχι ως ενδοοικογενειακή βία. Για να γίνει η αλλαγή χρειάζεται διεπιστημονική και διατομεακή συνεργασία, να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των θυμάτων και να υπάρχει πολιτική βούληση και δέσμευση από την ηγεσία».

Η Σοφία Μπεκατώρου, ανέφερε ότι «η Ελλάδα είναι τελευταία στη λίστα στα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία από την έμφυλη βία, και όταν συμβαίνει αυτό πρέπει να απευθυνθούμε στους καλύτερους, και έχουμε μαζί μας τους καλύτερους από την Ισλανδία. Το πρόγραμμα αυτό μας δίνει την δυνατότητα να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για να επιφέρουμε αλλαγές προς όφελος των επιζωσών».