ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΙΟΥΝΗ

19:30 | Συζήτηση

Με την σωστή πλευρά της ιστορίας: Ενώνουμε δυνάμεις για τις συγρούσεις που έρχονται, αναζητώντας μια σύγχρονη κομμουνιστική προοπτική

Ομιλητές:

Δημήτρης Καλτσώνης – αν. Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Κώστας Μάρκου – Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο

Χρίστος Τουλιάτος – Αριστερή Ανασύνθεση

Αφροδίτη Παπαναστασίου – Νέοι/ες για ένα Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο

Συντονίζει η Έλενα Γρίβα – Αριστερή Ανασύνθεση

Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από οργανώσεις και ανένταχτους αγωνιστές/στριες

Ζούμε σε πρωτόγνωρη εποχή, μια εποχή που ανατρέπονται δεδομένα δεκαετιών προς το χειρότερο και ο αντίπαλος προελαύνει εις βάρος των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας και όλων των καταπιεσμένων. Κρίση, πανδημία, πόλεμος συνθέτουν την εικόνα του σύγχρονου καπιταλισμού που προσφέρει κυρίως αίμα, δάκρυα και ιδρώτα για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

Πως μπαίνει φρένο σε αυτή την πορεία? Και ακόμα περισσότερο πως μπορεί να ανατραπεί προς όφελος των εργαζομένων και των λαών? Αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα για όσους αναφέρονται ακόμα σε μια άλλη κοινωνική προοπτική. Μόνο αναζητώντας έμπρακτα τα βήματα αυτής της ανατροπής μπορεί να περιγραφεί και η πορεία για μια άλλη κοινωνία, αλλιώς θα είναι σχέδιο επί χάρτου.

Συζητάμε για τους σημερινούς αναγκαίους αγώνες, για τα κινήματα που θα μπορούν να ανατρέψουν την επιθετικότητα του σύγχρονου καπιταλισμού και ιμπεριαλισμού. Αλλά και για την αναγκαία πολιτική έκφραση τους, για ένα ασυμβίβαστο αριστερό ανατρεπτικό μέτωπο, για την κομμουνιστική οργάνωση και την πορεία προς το κομμουνιστικό κόμμα που έχει ανάγκη η εποχή μας. Με επίγνωση των ορίων της μέχρι τώρα πορείας όλων μας, με θέληση να μάθουμε από τα λάθη κρατώντας ο,τι καλύτερο μας έχει δώσει το εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα για το μέλλον.

Κάθε πορεία προς το αύριο αρχίζει με το πρώτο μικρό βήμα, αυτό επιχειρούμε σήμερα. Για να ενωθούν τα βήματα πολλών, ολοένα και περισσότερων και να σχηματιστεί το μεγάλο ποτάμι ανατροπής που έχουμε όλες και όλοι ανάγκη!

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΙΟΥΝΗ

19:30 | Συζήτηση

Ποιος φοβάται την φοιτητική νεολαία; Μετά τις εκλογές, οι νέες προκλήσεις για το φοιτητικό κίνημα και την Αριστερά

Ομιλητές:

Σίβυλλα Ράικου – Αριστερή Ανασύνθεση

Ηλίας Κωνσταντινίδης – Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο

Αθανασία Σκάντζα – Αναμέτρηση – οργάνωση για μια νέα κομμουνιστική αριστερά

Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από οργανώσεις και ανένταχτους αγωνιστές/στριες

Ποιες είναι οι όψεις της αστικής στρατηγικής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και πως αυτές υλοποιούνται μέσα από παλιούς και νέους νόμους. Είναι απαραίτητο να εξετάσουμε το πως εξειδικεύεται και που αποσκοπεί το προχώρημα της νεοφιλελεύθερης εκπαιδευτικής πολιτικής και η περαιτέρω αυταρχική θωράκιση των πανεπιστημίων.

Φοιτητικές εκλογές: Νικητές και ηττημένοι. Η επόμενη μέρα για τους φοιτητικούς συλλόγους. Τι αποτυπώνουν τα αποτελέσματα των εκλογών για την νεολαία; Χρειάζεται να συζητήσουμε τόσο για τις νίκες του προηγούμενου διαστήματος, όσο και να αποτιμήσουμε τα νέα εργαλεία τα οποία κληθήκαμε να χρησιμοποιήσουμε. Την επόμενη μέρα των φοιτητικών εκλογών είναι αναγκαίο να ανοίξει και η κουβέντα γύρω από την φοιτητική αριστερά.

Με ποια φοιτητική αριστερά; Τα καθήκοντα του φοιτητικού κινήματος το επόμενο διάστημα κόντρα στην αναδιαρθρωτική πολιτική. Η αναγκαιότητα να στρέψουμε τα μάτια μας ξανά στους φοιτητικούς συλλόγους, να ανασυγκροτήσουμε τις δομές και τα όργανα των συλλόγων και του φοιτητικού κινήματος, να επανανοηματοδοτήσουμε την έννοια του φοιτητικού συνδικαλισμού και των συλλογικών πρακτικών. Για ένα φοιτητικό κίνημα πανελλαδικό, μαζικό, με διάρκεια, κλιμάκωση και προοπτική νίκης

Ολόκληρο το πολιτιστικό πρόγραμμα στον παρακάτω σύνδεσμο: https://thepressproject.gr/politiko-politistiko-festival-24-25-iouniou-2022-panteio-panepistimio/