Υπενθυμίζεται ότι, παράλληλα με αυτήν την επιστολή, αποκαλύφθηκε ότι η στήριξη που προσέφερε η Ελλάδα, μέσω του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις ΗΠΑ για τη δολοφονία του Ιρανού υποστράτηγου, Κασέμ Σολεϊμανί, έχει προκαλέσει τη διαμαρτυρία του Ιράν, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. «Καταλαβαίνω πως η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ και στηρίζουμε αυτήν την απόφαση» είχε τονίσει ο Πρωθυπουργός, με την πρεσβεία του Ιράν να στέλνει διάβημα διαμαρτυρίας στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Παράλληλα, οι ιρανικές αρχές έχουν τονίσει, σε σκληρή γλώσσα, ότι σε πιθανό νέο χτύπημα των ΗΠΑ, κάθε βάση που θα χρησιμοποιηθεί για επιθετική ενέργεια, θα γίνει αυτόματα στόχος τους. «Οπου έχει βάση η Συμμαχία υπό τις ΗΠΑ, κάθε περιοχή που αποτελεί κίνδυνο να γίνει βάση εχθρικής και επιθετικής ενέργειας κατά του Ιράν, θα γίνει στόχος, με κάθε διαθέσιμο τρόπο.»
Διαβάστε επίσης: Ο αμερικανικός εφιάλτης του Μητσοτάκη
Με αφορμή ένα άρθρο της Καθημερινής, η προειδοποίηση γίνεται πιο συγκεκριμένη, αυτήν τη φορά προς την Ελλάδα. Στο ρεπορτάζ του, ο δημοσιογράφος της εφημερίδας, Βασίλης Νέδος, μεταφέρει πληροφορίες ότι «σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα έχει κάποια συμμετοχή στην περιοχή, αν και όχι με πολεμικό πλοίο, όπως όλα δείχνουν, λόγω της εξαιρετικά εύθραυστης ισορροπίας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ανατολική Μεσόγειο», κάνοντας ειδική αναφορά στη βάση της Σούδας. Προσθέτει επίσης ότι οι ελληνικές αρχές έχουν αρνηθεί τρεις φορές να στείλουν στρατιωτική δύναμη σε περιπολίες στον Περσικό Κόλπο.
Το ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρεται στο πώς θα διαχειριστεί η Ελλάδα τις προσπάθειες των ΗΠΑ για πιο έντονη παρουσία στην περιοχή. Η επιστολή – απάντηση της ιρανικής πλευράς δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο από την Καθημερινή το βράδυ της Παρασκευής, στη στήλη «Γράμματα Αναγνωστών». «Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν έχει δηλώσει πολλές φορές ότι επιθυμεί φιλικές και ισότιμες σχέσεις με όλες τις χώρες του κόσμου, αλλά δεν πρόκειται να μείνει αδιάφορη και με σταυρωμένα χέρια απέναντι σε οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια κατά της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας» αναφέρει σε ένα σημείο, ενώ στη συνέχεια προειδοποιεί ότι « σε περίπτωση επιβολής πολέμου κατά της χώρας από την Αμερική, η διάθεση βάσεων από οποιαδήποτε χώρα στον αμερικανικό εισβολέα θα θεωρηθεί εχθρική ενέργεια».
Ακολουθεί ολόκληρη:
Σενάρια πολέμου και φιλικές σχέσεις
Κύριε διευθυντά
Αναφορικά με το άρθρο του κ. Βασίλη Νέδου στο φύλλο της Κυριακής (5/1/2020), με τίτλο «Ανησυχία στην Αθήνα για την κλιμάκωση ΗΠΑ – Ιράν» και συγκεκριμένα τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα θα έχει κάποια συμμετοχή σε ενδεχόμενη αμερικανική επέμβαση κατά του Ιράν, θα θέλαμε να παραθέσουμε τα
παρακάτω:Λαμβάνοντας υπόψη τις φιλικές παραδοσιακές και ιστορικές σχέσεις των δύο χωρών Ιράν και Ελλάδος και την απουσία οποιασδήποτε διαφοράς και έντασης μεταξύ τους στους τελευταίους αιώνες, πιστεύουμε ότι η τοποθέτηση αυτή δεν μπορεί να είναι επίσημη θέση της κυβέρνησης της Ελλάδος και οι φιλικές και ιστορικές μας σχέσεις θα συνεχιστούν και στο μέλλον.
Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν έχει δηλώσει πολλές φορές ότι επιθυμεί φιλικές και ισότιμες σχέσεις με όλες τις χώρες του κόσμου, αλλά δεν πρόκειται να μείνει αδιάφορη και με σταυρωμένα χέρια απέναντι σε οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια κατά της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Είναι προφανές ότι η Τεχεράνη θα σταθεί ηρωικά απέναντι σε οποιαδήποτε παραβίαση και προσπάθεια επιβολής πολέμου και θα δώσει αποφασιστική απάντηση στους εισβολείς.
Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι σε περίπτωση επιβολής πολέμου κατά της χώρας από την Αμερική, η διάθεση βάσεων από οποιαδήποτε χώρα στον αμερικανικό εισβολέα θα θεωρηθεί εχθρική ενέργεια και το Ιράν διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει με σαφή και αποφασιστικό τρόπο.
Τμήμα Τύπου της Πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν