Μετά τον θάνατο του 52χρονου χειριστή κλαρκ που εργαζόταν σε εργοστάσιο χημικής βιομηχανίας, το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών και Υπάλληλων Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας επισημαίνει σε ανακοίνωση του ότι υπάρχει κίνδυνος οι βιομηχανικές ζώνες να λειτουργήσουν ως εστίες διασποράς του κορονοϊού, όπως συνέβη προ εβδομάδων και στη βόρεια Ιταλία.
Ο 52χρονος εργαζόμενος κόλλησε τον ιό στη διάρκεια της εργασίας του και στη συνέχεια προσήλθε σε εφημερία του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» με συμπτώματα της νόσου, όπου παρέμεινε και διασωληνώθηκε πριν καταλήξει. Σημειώνεται ότι εργαζόμενος στην ίδια επιχείρηση κατήγγειλε πως δεν έχουν ληφθεί ακόμα τα απαραίτητα μέτρα, παρά το ότι υπάρχουν ύποπτα κρούσματα σε σύνολο 400 εργαζομένων.
Καταγγελίες για τα ελλιπέστατα μέτρα εργοστασίου όπου εργαζόταν 52χρονος – θύμα του κορονοϊού
Το Συνδικάτο τονίζει πως σε ενδεχόμενο ύπαρξης κρουσμάτων πρέπει να γίνει άμεση διακοπή των εργασιών για όσο διάστημα απαιτείται, ενώ σε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει διασφάλιση των μισθών και του μεροκάματου, όπως και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων σε τέτοια περίπτωση με ευθύνη της κυβέρνησης και των εργοδοτών.
«Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές της πανδημίας, χιλιάδες εργαζόμενοι καθημερινά “δε μένουνε σπίτι”, αλλά εργαζόμαστε κανονικά στις βιομηχανίες. Και όλα αυτά ενώ υπάρχει το παράδειγμα της γειτονικής Ιταλίας, όπου όπως καταγγέλλεται, η διασπορά του ιού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στο ότι με ευθύνη των βιομηχάνων και της κυβέρνησης δεν διέκοψε τη λειτουργία της η μεγάλη βιομηχανική ζώνη του Βορρά, λειτουργώντας ως βασική εστία διασποράς. Αλλά και όσες βιομηχανίες παίρνουν μέτρα μείωσης της διασποράς, σε πολλές περιπτώσεις όπως έχει καταγγείλει και επώνυμα το ΠΑΜΕ, το κάνουν εις βάρος μας και με εκβιαστικά διλήμματα μας βάζουν να διαλέξουμε τη δουλειά ή την υγεία μας».
Παράλληλα, διεκδικούν τα εξής:
Μόνιμη παρουσία γιατρού Εργασίας στις βιομηχανίες με διασφάλιση της ύπαρξης του απαραίτητου εξοπλισμού.
Τακτική απολύμανση των χώρων όπου συγκεντρώνονται οι εργαζόμενοι (αποδυτήρια, εστιατόρια, καντίνες, γραφεία κλπ.)
Απολύμανση των λεωφορείων που μεταφέρουν τους εργαζόμενους σε καθημερινή βάση, αποσυμφόρηση με περισσότερα δρομολόγια από και προς τη μονάδα.
Παροχή όλων των απαραίτητων μέσων (γάντια, μάσκες, γυαλιά, ολόσωμες φόρμες, αντισηπτικά κλπ.) με ευθύνη των εργοδοτών.
Παροχή με ευθύνη των εργοδοτών νέων ΜΑΠ για την αντικατάσταση των φθαρμένων και παλιών ΜΑΠ που αποτελούν εστίες μόλυνσης.