«Η κυβέρνηση θα μεριμνήσει για την προκήρυξη θέσεων γιατρών, ώστε όλο το ιατρικό προσωπικό το οποίο υπηρετεί σήμερα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου να καταστεί, μετά από κρίση, αορίστου χρόνου» υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «είναι μία δέσμευση την οποία είχαμε αναλάβει και για όλους τους νοσηλευτές οι οποίοι προσελήφθησαν κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης. Επεκτείνεται και σε όλους τους γιατρούς οι οποίοι εργάζονται σήμερα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Είναι μία πράξη αναγνώρισης από την Πολιτεία του σπουδαίου έργου που επιτέλεσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά είναι και μία αδήριτη ανάγκη για τη στελέχωση των νέων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που έχουν ανοίξει τους τελευταίους μήνες»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε επίσης «τρεις μόνο αριθμούς», ώστε να απαοκαταστήσει την «αλήθεια», προσπαθώντας να αντικρούσει κατηγορίες της αντιπολίτευσης:

«Είναι όμως σήμερα μία ευκαιρία να αποκαταστήσουμε την τάξη και την αλήθεια σχετικά με το τι έχει γίνει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αυτούς τους τελευταίους μήνες, γιατί ακούω πολλά «στοιχεία» από την αντιπολίτευση, τα οποία πολύ απλά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Εγώ θέλω να σταθώ σε τρεις μόνο αριθμούς, που νομίζω ότι καταδεικνύουν την απόλυτη προτεραιότητα στην οποία έθεσε η ελληνική κυβέρνηση τη διαδικασία αντιμετώπισης της πανδημίας: Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας πριν την πανδημία ήταν 557, σήμερα έχουμε αναπτυγμένες ΜΕΘ 1.242, το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας πριν την πανδημία ήταν 88.690 εργαζόμενοι, σήμερα έχουν ξεπεράσει τους 100.000. Και βέβαια πριν την πανδημία -για την ακρίβεια το 2018- δαπανήσαμε για την Υγεία 3,8 δισεκατομμύρια περίπου και το 2020 έχουμε δαπανήσει 4,8 δισεκατομμύρια, ένα δισεκατομμύριο παραπάνω. Αυτά για να αποκαταστήσουμε την τάξη και την αλήθεια»

Σημειώνεται ωστόσο ότι όπως έχουν αποκαλύψει επανειλημμένα γιατροί, οι νέες ΜΕΘ προσμετρούν τις ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα αλλά και τις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας, όπως και άλλες κλίνες που «βαφτίζονται» ΜΕΘ από τις διοικήσεις των νοσοκομείων, χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό, αλλά και το προσωπικό. Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι δαπάνες σχετιζόμενες με την αντιμετώπιση του κορονοϊού ανέρχονται στα 786 εκατ. ευρώ, στοιχεία που διαψεύδει η αντιπολίτευση. Τέλος, σχετικά με τις προσλήψεις, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανέφερε τη Δευτέρα ότι η χώρα διαθέτει 1239 κλίνες ΜΕΘ, ενώ εν μέσω πανδημίας, το  Ε.Σ.Υ. ενισχύθηκε με 7.000 άτομα επικουρικό προσωπικό – γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό..«Ποτέ ξανά στην ιστορία του Ε.Σ.Υ., σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, δεν έγιναν τόσες πολλές προσλήψεις»

Τα στοιχεία των διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών

  • 1η ΥΠΕ (Αττικής)

Ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ, Παναγιώτης Στάθης σημείωσε ότι στην Αττική (εκτός Δυτικής Αττικής και Πειραιά που ανήκουν στη 2η ΥΠΕ), λειτουργούν 29 νοσοκομεία και δύο Παίδων, εκ των οποίων τα οκτώ είναι νοσοκομεία αναφοράς, ενώ έχουν αναπτυχθεί και 10 Κέντρα Υγείας Covid. Οι κλίνες που διατίθενται για νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό στην 1η ΥΠΕ, είναι συνολικά 1.191. Όπως υποστήριξε ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ, οι αριθμοί στην Αττική δείχνουν ότι υπάρχει σταθεροποίηση και στα κρούσματα και στη διαχείριση των νοσοκομείων, ενώ ισχυρίστηκε ότι ένα ποσοστό 20% των κλινών ΜΕΘ, είναι ελεύθερο, ενώ η πληρότητα των κλινών απλής νοσηλείας ανέρχεται σε 58,8%.
Ακόμη ο Π. Στάθης σημείωσε ότι είναι σημαντικό ότι «βλέπουμε την επιπέδωση στα κρούσματα και η καμπύλη διακύμανσης μετα το lockdown να έχει φθίνουσα πορεία. Η πρόβλεψη λέει πως στο προσεχές δεκαπενθήμερο θα έχουμε μείωση των σοβαρών κρουσμάτων», είπε. Επίσης, υποστήριξε ότι η Αττική κράτησε σε σημείο που να μην μειώσει τα χειρουργεία πάνω από 40%, όταν στο πρώτο διάστημα του Μαρτίου υπήρχε ολική ανάσχεση των χειρουργείων.

  • 2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου)

Ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ, Χρήστος Ροϊλός, αναφέρθηκε αρχικά στις ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης Υγειονομικής Περιφέρειας, η οποία και περιλαμβάνει τη Δυτική Αττική, τον Πειραιά, αλλά και τα νησιά του Αιγαίου. Αναφορικά με τη κατάσταση στα νησιά τη χαρακτήρισε «απολύτως ελεγχόμενη», καθώς όπως είπε δεν υπάρχει σε κάποιο νησί μεγάλη πίεση.

Αναφορικά με τα στοιχεία για κλίνες ΜΕΘ, ο Χ. Ροϊλός ενημέρωσε πως η 2η ΥΠΕ έχει συνολικά διαθέσιμες 505 κλίνες COVID αυτή τη στιγμή, ενώ είπε πως υπάρχει δυνατότητα αυτές να αυξηθούν σε περίπτωση που αυτό καταστεί αναγκαίο. Σχετικά με τις απλές κλίνες κορονοϊού, η συνολική κάλυψη σήμερα βρίσκεται σε ποσοστό περίπου 50% σε όλη την 2η ΥΠΕ, ενώ ειδικότερα στο χερσαίο κομμάτι είναι 60%. Ωστόσο το πρόβλημα στη 2η ΥΠΕ εντοπίζεται στις κλίνες ΜΕΘ COVID, στις οποίες όπως τόνισε υπάρχει σημαντική πίεση και για την αντιμετώπιση της κατάστασης όπως είπε, αξιοποιούνται κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ διαρκώς αναπτύσσονται νέες κλίνες.

  • 3η ΥΠΕ (Μακεδονίας)

Ο Διοικητής της 3ης ΥΠΕ Παναγιώτης Μπογιατζίδης υπογράμμισε ότι στην εφημερία της Δευτέρας στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου καταγράφηκαν συνολικά 51 εισαγωγές και έγινε διαχείριση 24 υπόπτων περιστατικών, στοιχεία που ήταν μειωμένα σε σύγκριση με την προηγούμενη εφημερία του ίδιου νοσοκομείου όταν είχαν καταγραφεί 62 εισαγωγές και μεγάλος αριθμός υπόπτων περιστατικών που στη συνέχεια προχώρησαν στο σύστημα. Όπως ανέφερε, η κάλυψη στις διαθέσιμες απλές κλίνες για νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό φτάνει το 85%, ενώ ταυτόχρονη είναι και η πίεση όσον αφορά τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ.

Ο Π. Μπογιατζίδης τόνισε ότι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με δημιουργία νέων κλινών. Αναφορικά με τα στοιχεία που έδωσε, τον Αύγουστο υπήρχαν 26 κλίνες ΜΕΘ, αριθμός που έχει αυξηθεί σήμερα κατά 70 κλίνες και φτάνει τις 96 στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Στα υπόλοιπα νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ, στις περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, οι κλίνες αυξήθηκαν από 6 σε 28. Συνολικά, από τον Αύγουστο και μετά αναπτύχθηκαν 92 νέα κρεβάτια ΜΕΘ στην 3η ΥΠΕ.

Επίσης, «από 296 κλίνες της 3ης ΥΠΕ που είχαμε στη διάθεσή μας για νοσηλεία περιστατικών COVID φτάσαμε στις 1.227, είχαμε μια αύξηση κατά 931 κρεβάτια» υποστήριξε ο διοικητλης της 3ης ΥΠΕ

  • 4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης)

Ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ, Δημήτρης Τσαλικάκης αναφέρθηκε στη οπίεση που δέχονται τα υπόλοιπα νοσοκομεία πέραν εκείνων της Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας τη πίεση που δέχονται αυτή τη στιγμή νοσοκομεία της Δράμας, των Σερρών και της Χαλκιδικής. Ο Δ. Τσαλικάκης σημείωσε ότι τον Σεπτέμβριο του 2019 στην 4η ΥΠΕ υπήρχαν 74 κλίνες ΜΕΘ και αυτή τη στιγμή υπάρχουν 167. Ειδικότερα, στη Θεσσαλονίκη, η 4η ΥΠΕ διέθετε 32 κλίνες ΜΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2019 και σήμερα έχουν φτάσει τις 90.

Επίσης ανέφερε ότι, το σύνολο των απλών κλινών COVID που έχουν αναπτυχθεί φτάνει τις 1.650 και αυτή τη στιγμή είναι κατειλημμένες 1.191 κλίνες. Ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχει πίεση και ότι έχουν γίνει ήδη ενέργειες ώστε να αποφορτιστεί με την αύξηση της συνολικής χωρητικότητας του συστήματος και τη «συμμετοχή» και του ιδιωτικού τομέα.

  • 5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας)

Ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ, Φώτης Σερέτης, αναφερόμενος στη Λάρισα και στον Βόλο, εκτίμησε, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή ασκείται έντονη πίεση στο σύστημα Υγείας, ωστόσο, όπως είπε, η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. «Η πίεση στα νοσοκομεία οδήγησε αφενός σε τροποποίηση του καταμερισμού βαρών ανάμεσα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και αφετέρου σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα», είπε ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το διοικητή της 5ης ΥΠΕ, το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας έχει μετατραπεί πλέον σε νοσοκομείο υποδοχής αποκλειστικά για ασθενείς με κορονοϊό ενώ το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έχει αναλάβει τον χειρουργικό τομέα και τη μαιευτική κλινική, με καθημερινή εφημερία. Ταυτόχρονα, εδώ και δύο εβδομάδες «υφίσταται οικειοθελής συνεργασία με δύο ιδιωτικά θεραπευτήρια κι έχουν αρχίσει επαφές με δύο ακόμα ιδιωτικές δομές», σημείωσε ο Φ. Σερέτης και εκτίμησε ότι, με βάση τα νεότερα δεδομένα, ο δείκτης Rt έχει μειωθεί στη Λάρισα στο 0,95, έναντι 1,05 τις προηγούμενες ημέρες.

Αναφορικά με τη Μαγνησία, ο δείκτης μετάδοσης είναι κατά τι υψηλότερος, στο 1,17, παρ’ όλα αυτά παρατηρείται μείωση των εισερχόμενων περιστατικών και αύξηση των εξιτηρίων, ενώ όπως είπε ο Φ. Σερέτης ήδη εκτυλίσσονται επαφές με δύο ιδιωτικά θεραπευτήρια για ενδεχόμενη αύξηση των εισαγωγών. Για την αποσυμφόρηση δε, του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου διενεργούνται rapid tests στο Κέντρο Υγείας και σε τρία αντίσκηνα που τοποθετήθηκαν στην αυλή, με τη βοήθεια του στρατού. Ο Φ. Σερέτης προσέθεσε ότι σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας έχουν πλέον αναπτυχθεί κλίνες ΜΕΘ για COVID, με το άθροισμα των κλινών εντατικής θεραπείας να είναι 83, ενώ αρχικά ήταν 20.

  • 6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας)

Ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Ιωάννης Καρβέλης ισχυρίστηκε από πλευράς του ότι παρά τις έκτακτες συνθήκες που συνεπάγεται η πανδημία, «κανένας ασθενής δεν μένει χωρίς τη φροντίδα του ΕΣΥ». Όπως είπε για την 6η Υγειονομική Περιφέρεια, έχουν αναπτυχθεί 529 απλές κλίνες COVID και 55 κλίνες ΜΕΘ για COVID, ενώ διαρκώς προστίθενται νέες κλίνες ΜΕΘ ειδικά για COVID. O Ι. Καρβέλης ανέφερε ότι το σύνολο των κλινών ΜΕΘ στην 6ης ΥΠΕ τον Ιούλιο του 2019 ήταν 65 ενώ σήμερα έχουμε φτάσει στις 129.

Ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ είπε πως παρατηρείται βελτίωση της κατάστασης στα Ιωάννινα, σημειώνοντας παράλληλα ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων μπορεί πλέον να εξυπηρετεί και ασθενείς που προέρχονται και από περιοχές όπως τα Γρεβενά, η Νάουσα και η Κοζάνη. Στην 6η ΥΠΕ έχουν ενισχυθεί επίσης το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, στο Ρίο, καθώς και τα νοσοκομεία του Πύργου και της Καλαμάτας. Ο Ι. Καρβέλης είπε επίσης ότι στο Νοσοκομείο Ζακύνθου έχουν αναπτυχθεί έξι κλίνες ΜΕΘ (όταν προ της πανδημίας δεν υπήρχε καμία). Στην Κέρκυρα έχουν προστεθεί δύο κλίνες ΜΕΘ (σύνολο οκτώ) ενώ έχουν προστεθεί και τρεις κλίνες ειδικά για COVID.

  • 7η ΥΠΕ (Κρήτης)

Η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ, Λένα Μπορμπουδάκη υποστήριξε ότι το επιδημιολογικό προφίλ της Κρήτης είναι σε καλά επίπεδα και παρατηρείται σταθεροποίηση τις τελευταίες ημέρες, έπειτα από την άνοδο των προηγούμενων εβδομάδων.

Σύμφωνα με τη διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ, έχουν αναπτυχθεί συνολικά 388 κλίνες COVID-19 στα οκτώ νοσοκομεία της Κρήτης, ώστε να υπάρχει κάλυψη σε ολόκληρο το νησί. Ακόμη είπε ότι υπήρξε μέριμνα για αύξηση του υγειονομικού προσωπικού πριν την εμφάνιση του κορονοϊού, με 210 γιατρούς συν 650 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό να έχουν αναλάβει καθήκοντα στα νοσοκομεία και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα.

Με βάση τα έργα που είναι σε εξέλιξη σε σε πολλές μονάδες του νησιού η Λ. Μπορμπουδάκη ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα η Κρήτη θα διαθέτει 88 κλίνες ΜΕΘ -εκ των οποίων οι 56 θα προορίζονται για ασθενείς με κορονοϊό. Συμπλήρωσε επίσης ότι γίνεται καταγραφή της διαθεσιμότητας ιδιωτών γιατρών και έχουν υπογραφεί οι πρώτες συμβάσεις.