Ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νιλς Μουίζνιεκς, γνωστοποίησε πως η ισπανική κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ταχεία διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τις κατηγορίες σχετικά με το όργιο αστυνομικής βίας κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία την 1η Οκτωβρίου στην Καταλονία.

«Ενεργήσαμε υπέρ της ελευθερίας των πολιτών»

Απαντώντας στο αίτημα του Συμβουλίου, ο Ιγνάθιο υποστηρίζει ότι οι αστυνομικές δυνάμεις ενήργησαν όπως ακριβώς έπρεπε, έχοντας ως στόχο την προστασία των ελευθεριών των πολιτών και πρόσθεσε πως το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας αποτελεί απειλή κατά της συνταγματικής τάξης.

«Η οργάνωση του δημοψηφίσματος αυτού κηρύχθηκε παράνομη από το συνταγματικό δικαστήριο που ζήτησε από τις αρχές να εμποδίσουν κάθε πρωτοβουλία που θα αντίκειται στην απόφαση αυτή. Οι δυνάμεις ασφαλείας ενήργησαν κατά συνετό, προσήκοντα και αναλογικό τρόπο, με στόχο τον σεβασμό του νόμου και στην προστασία των ελευθεριών των πολιτών. Καμία δημοκρατία δεν μπορεί να αποδεχθεί απειλή κατά της συνταγμαιτκής τάξης και της εδαφικής ακεραιότητας που συνιστά η βούληση επιβολής δια της βίας ενός αποσχιστικού σχεδίου», καταλήγει επιμένοντας ότι η Ισπανία υποστηρίζει την δράση του Συμβουλίου της Ευρώπης «για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πλουραλιστικής δημοκρατίας και τις υπερίσχυσης του δικαίου».