Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ, στις 29 Ιουλίου του 2019, είχε επιβάλλει στον Ομοσπονδιακό προπονητή, Δημήτρη Κυτέα, ποινή απαγόρευσης εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους, καθώς και συμμετοχής στις εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας για διάρκεια ενός έτους, με αναστολή, εξαιτίας των ρατσιστικών επιθέσεων στις οποίες είχε προβεί εις βάρος του πρωταθλητή του επί κοντώ, Εμμανουήλ Καραλή.

Η ποινή με ανασταλτικό χαρακτήρα, ήταν προσαυξημένη κατά έξι μήνες σε σχέση με την αρχική απόφαση της Δικαστικής Επιτροπής και είχε επιδοθεί στον προπονητή μετά από καταγγελίες του Καραλή, οι οποίες επιβεβαιώνονταν από τέσσερις ένορκες καταθέσεις, μεταξύ των οποίων μία αθλητή και δύο αθλητριών του στίβου.

Ωστόσο όπως αναφέρει το «Sport24», που είχε πραγματοποιήσει και το αρχικό ρεπορτάζ αναφορικά με την υπόθεση, σχεδόν ένα χρόνο μετά, η Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύματος (ΕΦΙΠ) επέβαλε προκλητικά ελαφριά ποινή στον Δημήτρη Κυτέα, για τις επιθέσεις σε βάρος του Καραλή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αν και η ΕΦ.Ι.Π. δέχεται πέραν πάσης αμφιβολίες τις πολλαπλές επιθέσεις ρατσιστικού χαρακτήρα κατά του αθλητή, δέχεται παράλληλα και εντελώς αντιφατικά τον ισχυρισμό του Κυτέα ότι εκτιμά και σέβεται τον Καραλή. Η απόφαση της ποινής στέρησης φιλάθλου ιδιότητας για έναν χρόνο ήταν ομόφωνη, αλλά για τον ανασταλτικό της χαρακτήρα η απόφαση ήταν 3-2.

Δυο εκ των μελών της Επιτροπής, και συγκεκριμένα οι Κωνσταντίνα Μώρου και Καλομοίρα Κωτσαλά, έκριναν ότι η συμπεριφορά του Κυτέα αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του φίλαθλου πνεύματος και των θεμελιωδών αρχών και κανόνων της αθλητικής ηθικής και δεοντολογίας. Επίσης υποστήριξαν ότι η διατύπωση εκτίμησης και σεβασμού στο πρόσωπο του αθλητή είναι προσχηματική και δεν επαρκεί για την χορήγηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής.

Αντίδραση για την απόφαση

Η απόφαση της ΕΦΙΠ προκάλεσε αντιδράσεις, με τον πρωταθλητή του Τάε κβον ντο, Αλέξανδρο Νικολαΐδη να την καταδικάζει ανοιχτά με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο twitter.

Όπως έγραψε ο αθλητής, «σύμφωνα με την ΕΦΙΠ μπορείς να πεις τον Καραλή βλάκα επειδή είναι μαύρος, ότι μυρίζει, ότι κάνει βουντού τους αντιπάλους του και ότι είναι ανώμαλος και βιντεοσκοπεί σεξουαλικές πράξεις μαζί με τον πατέρα του, αλλά είναι όλα καλά γιατί τον σέβεσαι».