Αν και δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης έχει υπάρξει μεγάλη πρόοδος και υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω κοινωνική δικαιοσύνη, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για την οικονομική και νομισματική πολιτική, Πιερ Μοσκοβισί. «Οι Έλληνες θα δουν τώρα ότι άξιζαν οι κόποι τους» συμπλήρωσε.
 
Ο Π. Μοσκοβισί επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει φτάσει σε σημείο να την εμπιστεύονται οι αγορές και ότι έχει την ελευθερία να διαμορφώνει μόνη της την πολιτική της, καθώς έχει επανέλθει η ανάπτυξη και η ανεργία μειώνεται αν και παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Παρατήρησε, επίσης, ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα υπήρχε ήδη πριν από την έναρξη του προγράμματος το 2010.
 
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, δεν ήταν η πολιτική λιτότητας που οδήγησε στην κρίση, αλλά αντίθετα η κρίση κατέστησε αναγκαίες τις μεταρρυθμίσεις. Αν δεν υπήρχαν οι μεταρρυθμίσεις η κρίση θα ήταν χειρότερη, τόνισε.
 
«Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν κάναμε λάθη, τα οποία δεν μπορούν να αποφευχθούν, όταν κανείς αναπτύσσει τελείως νέα εργαλεία για να αντιμετωπίσει άγνωστες έως τώρα προκλήσεις. Στην αρχή της κρίσης, μεταξύ 2008 και 2009, υποτιμήσαμε το μέγεθος του προβλήματος και αργότερα χάσαμε χρόνο όταν έπρεπε να αναπτύξουμε τα εργαλεία για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας που χρηματοδοτείται από τα δάνεια, κατέστη λειτουργικός από το 2011 και μετά, εάν είχε λειτουργήσει νωρίτερα η κρίση θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί ακόμη καλύτερα» συμπλήρωσε.
 
Επιπλέον, υπενθύμισε ότι η Κομισιόν απέρριπτε κάθε μορφή Grexit, τονίζοντας ότι θα ήταν «τεράστια ζημία για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη, έχοντας τελείως απρόβλεπτες συνέπειες και ίσως αποτελούσε την αρχή του τέλους της Ευρωζώνης». Ταυτόχρονα, δριμύ κριτική άσκησε εναντίον του Γερμανού πρώην υπουργού Οικονομικών, Βόλγφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, όπως παρατήρησε ο Π. Μοσκοβισί, το 2015 αντέδρασε πολύ επιθετικά, όταν δεν απέκλειε κατηγορηματικά ένα Grexit. Ωστόσο, εξήγησε ότι η στάση του Σόιμπλε οφείλεται στο θυμό του απέναντι στον πρώην Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.
 
Ο Π. Μοσκοβισί εκτίμησε ότι θα παραταθεί η αποπληρωμή του χρέους για μεγάλο χρονικό διάστημα, και ότι η Ελλάδα δεν θα χρειάζεται να πληρώνει τόκους μέχρι το 2032, γεγονός που προσφέρει αποφασιστικό δημοσιονομικό περιθώριο για μεγάλο χρονικό διάστημα, περιθώρια για βιώσιμη ανάπτυξη και επενδύσεις, και, κατά την άποψή του, αυτή η συμφωνία της 21ης Ιουνίου ήταν η καλύτερη που θα μπορούσε να επιτευχθεί.