Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», η κυβέρνηση προωθεί νέο αντεργατικό νομοσχέδιο για την περαιτέρω «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, όπως είχε προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προ ημερών από τη Θεσσαλονίκη. Το νομοσχέδιο αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση τον Νοέμβριο.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σύμφωνα με το νομοσχέδιο οι εργοδότες θα έχουν τη δυνατότητα να μην πληρώνουν τις υπερωρίες στους εργαζόμενους, με αντάλλαγμα μια «έξτρα μέρα» ρεπό.
Συγκεκριμένα, θα δίνεται η δυνατότητα σε εργοδότη και εργαζόμενο να συμφωνούν την «κάλυψη» της υπέρβασης του χρόνου απασχόλησης μιας ημέρας με αντίστοιχη μείωση του χρόνου εργασίας σε άλλη ημέρα, με ρεπό ή πρόσθετη άδεια, κατόπιν αιτήματος του εργαζομένου ή του εργοδότη, που ο αντισυμβαλλόμενος μπορεί να αρνηθεί μόνο για σοβαρό λόγο.
Με τις εργασιακές σχέσεις να είναι ήδη σε πολύ μεγάλο βαθμό «ξηλωμένες», μετά τους νόμους που έχουν επιβληθεί μέσω των μνημονίων, είναι φανερό ότι ενισχύεται ακόμα περισσότερο το «εργοδοτικό οπλοστάσιο», με τους εργαζόμενους να καλούνται να «συμφωνήσουν» το αν θα λαμβάνουν την αμοιβή για την εργασία των υπερωριών.
«Δημοσιονομικό μάζεμα» μετά την πανδημία στην Ελλάδα ζητά ο ESM
Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη «συμφωνία» θα μπορεί εύκολα να επιτυγχάνεται προς όφελος του εργοδότη, υπό τον φόβο της απόλυσης. «Τα Νέα» αναφέρουν πως οι παρεμβάσεις του νομοσχεδίου θα εναρμονίζονται με τη φιλοσοφία του πορίσματος της Επιτροπής Πισσαρίδη, η οποία προτείνει τον «εξορθολογισμό της χρήσης και του κόστους των υπερωριών», επισημαίνοντας ότι η ευελιξία στη χρήση τους είναι σημαντική για την οικονομική δραστηριότητα.
Στο πόρισμα αναφέρεται ότι το κόστος των υπερωριών είναι «απαραίτητο να ευθυγραμμιστεί με εκείνο στα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προκειμένου οι εργασιακές σχέσεις «να εναρμονίζονται» με τις οδηγίες της Ένωσης.
Σημειώνεται ότι πρόσφατα υπήρξε πρόσφατη απόφαση από ευρωπαϊκό δικαστήριο η οποία δικαίωσε ισπανική εταιρεία που θέλησε αντί να δώσει εγχρήματη αποζημίωση για τις υπερωρίες που έκαναν οι εργαζόμενοί της, να επιλέξει άλλους τρόπους αποζημίωσης, όπως χορήγηση μεγαλύτερου χρόνου άδειας πέραν της κανονικής ή να μειώσει το ωράριο εργασίας τους τις επόμενες ημέρες. Πάνω σε αυτή τη δικαστική απόφαση, η Επιτροπή Πισσαρίδη προτείνει αλλαγές στο καθεστώς των υπερωριών ανεβάζοντας παράλληλα και το πλαφόν των 120 ωρών ανά εξάμηνο.