Μιλώντας στο OPEN, η υφυπουργός Μετανάστευσης, όταν ρωτήθηκε για το γεγονός ότι οι μισές φωτιές πλέον αφήνουν πίσω τους υπερδιπλάσιες εκτάσεις καμένης γης, η ίδια απάντησε: «Αυτό είναι προπαγάνδα των αριθμών. Ο αριθμός των πυρκαγιών δεν έχει να κάνει με το μέγεθος των πυρκαγιών. Μία μέγα-φωτιά μπορεί να κάψει τα πάντα, ενώ δεν υπάρχουν άλλες φωτιές γύρω».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, τα οποία προκύπτουν από την ανάλυση των δεδομένων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές (https://effis.jrc.ec.europa.eu) που επεξεργάστηκε η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), το καλοκαίρι του 2023 στην Ελλαδα, είχαμε 52% λιγότερες μεγάλες δασικές πυρκαγιές, αλλά ταυτόχρονα αύξηση των καμένων εκτάσεων κατά… 195%.

Όταν ο δημοσιογράφος της επεσήμανε πως πρόκειται για στοιχεία του meteo, με την ίδια να απαντά πως «είναι οι μισές αλλά είναι μεγάλες και ευμετάβλητες». Υποστήριξε στη συνέχεια πως «δεν αμφισβητώ τι λένε οι επιστήμονες. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί που καίγεται η Τενερίφη για 10η μέρα, ψάχνω στα ισπανικά στα αντιπολιτευόμενα Μέσα και δεν υπάρχει λέξη. Δεν γίνεται αυτή η συζήτηση».

Tις δηλώσεις της Σοφίας Βούλτεψη σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι:

«Ο Έβρος καίγεται για δέκατη ημέρα με την καταστροφή να είναι ανυπολόγιστη και το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να κρύψει τις ευθύνες της, ακόμη και με επιθέσεις στους επιστημονικούς φορείς της χώρας.

Σήμερα, η κυρία Βούλτεψη, μιλώντας για «προπαγάνδα των αριθμών», δεν δίστασε να επιτεθεί στο Αστεροσκοπείο Αθηνών για τα στοιχεία του Meteo, σύμφωνα με τα οποία με τις μισές μεγάλες δασικές πυρκαγιές φέτος κάηκε τριπλάσια έκταση σε σχέση με την περίοδο 2002-2022.

Είχε προηγηθεί βέβαια ο κ. Σκυλακάκης ο οποίος αμφισβήτησε τα στοιχεία για τις καμένες εκτάσεις στην Ελλάδα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus.

Κανένα εθνικό σχέδιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την εμπλοκή των επιστημόνων. Ωστόσο, στην προσπάθεια της να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αντί να τους ακούσει, επιλέγει τον δρόμο της αντιπαράθεσης μαζί τους.».