«Προπαγάνδα» χαρακτηρίζει τα περί προόδου της ελληνικής οικονομίας ο οικονομολόγος Χανς Βέρνερ Ζιν, ενώ παράλληλα εξέφρασε τις ανησυχίες του για την είσοδο της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην ευρωζώνη χαρακτηρίζοντας την είσοδο τους ως «Ελλάδα εις το τετράγωνο».
Alexandros Michailidis / SOOC
Ο γερμανός οικονομολόγος, που μέχρι προσφάτως διηύθυνε το Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών IFO του Μονάχου, έχει θέσει επανειλλημένα το ζήτημα της προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Απαντώντας σε δήλωση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ο οποίος μίλησε την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναφέρει πως «όλα αυτά είναι προπαγάνδα. Πρέπει να αναλογιστείτε ότι στην ευρωζώνη δεν υπάρχει ισορροπία στις σχετικές τιμές: ο Νότος είναι πολύ ακριβός και αυτό πάμε να το
αντισταθμίσουμε διογκώνοντας το κρατικό χρέος. Είναι ο απόλυτος κεϋνσιανισμός.
αντισταθμίσουμε διογκώνοντας το κρατικό χρέος. Είναι ο απόλυτος κεϋνσιανισμός.
Είναι ένα πυροτέχνημα, που συνεχώς τροφοδοτούμε με όλο και μεγαλύτερα χρέη. Σε όλες σχεδόν τις χώρες τις ευρωζώνης το ποσοστό του χρέους επί του ΑΕΠ όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά και αυξήθηκε με το σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας που υπερηφάνως διαπραγματευόταν η κ.Μέρκελ το 2012», όπως αναφέρει η Deutsche Welle.
Ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ είχε δηλώσει ότι πρέπει να συνεχιστεί η «έξυπνη εφαρμογή» του συμφώνου σταθερότητας, ώστε να διασφαλίζεται μεν η δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά και να μην καταπνίγεται η οικονομική ανάπτυξη.
Επίσης είχε υποστηρίξει ότι ο δρόμος για το ευρώ είναι ανοιχτός για όλα τα κράτη-μέλη που θέλουν να ενταχθούν και εκπληρώνουν τα σχετικά κριτήρια, ενώ υπογράμμισε πως στην Ευρώπη έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας που όμως δεν θα είναι ανοιχτό για πάντα, γι αυτό απαιτούνται άμεσες και στρατηγικές αποφάσεις.
Αμφιβολίες για είσοδο Ρουμανίας και Βουλγαρίας σε ευρώ
Επικαλούμενος και πάλι το παράδειγμα της Ελλάδας, ο Χανς Βέρνερ Ζιν υποστηρίζει ότι οι χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης θα έπρεπε να μείνουν, επί του παρόντος, εκτός ευρωζώνης. «Θέλουν τώρα να βάλουν τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία στο ευρώ. Έχω σοβαρές αμφιβολίες γι αυτό. Μιλάμε για μία Ελλάδα στο τετράγωνο. Οι Ρουμάνοι και οι Βούλγαροι έχουν ήδη πάρει πολλά δάνεια σε ευρώ και τώρα θέλουν μία εξασφάλιση γι αυτά, αποκτώντας το δικαίωμα να τυπώνουν και ευρώ…», υποστηρίζει.
Υπενθυμίζει επίσης τις παλαιότερες σχετικές εξαγγελίες του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος δήλωνε πως «ξέρουμε ότι η ευρωζώνη έχει λάβει πλέον υπερβολική έκταση και περιλαμβάνει χώρες που δεν τα καταφέρνουν με το ευρώ. Όπως είχε προτείνει ο Σόιμπλε το 2015, θα έπρεπε να αναλογιστούμε τη δυνατότητα μίας προσωρινής εξόδου από το ευρώ ώστε να ενισχυθούν οι χώρες αυτές, αντί να τις διατηρούμε στο ευρώ θεσπίζοντας κατ΄αυτόν τον τρόπο μία ένωση μεταφοράς πόρων, στην οποία οι χώρες του Βορρά θα χρηματοδοτούν τις χώρες του Νότου».