«Οι δύσκολες στιγμές για την Ελλάδα δεν έχουν τελειώσει ακόμα» σημειώνει σε δημοσίευμά του το διεθνές οικονομικό Bloomberg, κάνοντας ειδική αναφορά στην εφαρμογή των 140 προαπαιτούμενων που συμφωνήθηκαν κατά την τελευταία αξιολόγηση του μνημονίου, καθώς και περισσότερες από 100 συμπληρωματικές δράσεις, που θα ανοίξουν τον δρόμο στα υπόλοιπα 29,6 δισ. ευρώ, που προβλέπονται ως χρηματοδότηση μέχρι τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι πιέσεις των δανειστών για τη λήψη πιο αυστηρών μέτρων λιτότητας αυξάνουν συνεχώς, με τη συνέχεια να αναμένεται ασφυκτική.
«Οι απαιτήσεις των δανειστών για επιπλέον μέτρα απειλούν να καταστήσουν εκρηκτική την πολιτική σκηνή στην Ελλάδα, καθώς το κόστος της οικονομικής κρίσης είναι δυσβάσταχτο για πολίτες και επιχειρήσεις» αναφέρει το δημοσίευμα, τονίζοντας πως η εκταμίευση των επόμενων δόσεων θα κριθεί από την πορεία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.
«Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο εισόδημα ενός μέσου νοικοκυριού» σχολιάζει ο Γεράσιμος Μοσχονάς, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, του οποίου δηλώσεις φιλοξενούνται. Παράλληλα, γίνεται ειδική αναφορά σε όλες τις μεταρρυθμίσεις που οι δανειστές αναμένουν από την Ελλάδα, όπως είναι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.
«Το εισόδημα ενός μέσου νοικοκυριού έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 40% κατά τη διάρκεια της κρίσης, ο κίνδυνος φτώχειας έχει αυξηθεί κατά 35,6%, οι περικοπές των συντάξεων είναι τεράστιες και υπάρχει υπερβολική φορολογία», ανέφερε ο καθηγητής.
Ακόμη, το δημοσίευμα αναφέρεται και στην πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, χρησιμοποιώντας παράλληλα ως παράδειγμα την περίπτωση του Ελληνικού, για το οποίο ασκείται έντονη κριτική για τις «καθυστερήσεις» στην υλοποίησή του.
Σχεδόν 100 προαπαιτούμενα σε αναμονή
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση καλείται να προετοιμάσει τον προϋπολογισμό του ερχόμενου έτους υλοποιώντας 95 προαπαιτούμενα που έχουν ήδη συμφωνηθεί, με την Καθημερινή να σημειώνει πως λόγω των καθυστερήσεων της δεύτερης αξιολόγησης ενδέχεται να υποχρεωθεί να λάβει επιπλέον μέτρα το 2018.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί έως το τέλος του τρέχοντας έτους, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η αλλαγή της εργατικής νομοθεσίας (για την προκήρυξη απεργίας να απαιτείται η ψήφος τουλάχιστον του 50% των εργαζομένων), περικοπές στα οικογενειακά επιδόματα, το άνοιγμα ορισμένων κλειστών επαγγελμάτων και οι αλλαγές στον δημόσιο τομέα.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, κατά τη διαπραγμάτευση για την τρίτη αξιολόγηση, αναμένεται να υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία εφαρμογής του προϋπολογισμού του 2017.
Ακόμη, αναφέρεται πως κατά τα όσα προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, για το 2018 προβλέπεται ανάπτυξη 2,4%, από τις ιδιωτικοποιήσεις που προωθούνται υπολογίζονται έσοδα 2,1 δισ. ευρώ, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να προκύψει στο 3,53% του ΑΕΠ (6,62 δισ. ευρώ), όπως ορίζει το μνημόνιο.
Σημειώνεται πως για την ερχόμενη χρονιά, μεταξύ άλλων, αναμένονται η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, η μείωση των οικογενειακών επιδομάτων, καθώς και του επιδόματος θέρμανσης. Ακόμη, κατάργηση της έκπτωσης ποσοστού 1,5% κατά την παρακράτηση φόρου εισοδήματος, επιβολή φόρου υπεραξίας στα ακίνητα, φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, καθώς και επέκταση του προσωρινού φόρου στις ναυτιλιακές εταιρείας και για το 2018.
Ο βραχνάς του ΔΝΤ
Σημειώνεται, ακόμη, πως ένα ακόμη αγκάθι που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι το ξεκαθάρισμα των σχέσεών του με το ΔΝΤ. Όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, παρά την απόφαση του Ταμείου να συντάξει νέα δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα, διάρκειας 13 μηνών, η συμμετοχή του παραμένει στον αέρα.
Για να αποσαφηνίσει το ΔΝΤ το τι θα κάνει, έχει ξεκαθαρίσει πως ζητά εγγυήσεις για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, κάτι που όπως σημειώνεται, δεν πρόκειται να συμβεί πριν ολοκληρωθούν οι γερμανικές εκλογές.
Υπογραμμίζεται πως, μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ζήτησε δημόσια από το ΔΝΤ, με συνέντευξή του στην Καθημερινή, να ξεκαθαρίσει έως τα Χριστούγεννα τη στάση του. «Μπορούμε να δουλέψουμε με το ΔΝΤ μέσα και με το ΔΝΤ έξω. Αυτό που δεν γίνεται είναι να συνεχίσει επ’ αόριστον με ένα πόδι μέσα και με ένα πόδι έξω. Και άρα οφείλεται έως τα Χριστούγεννα να πάρει τις τελικές αποφάσεις του» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Ευ. Τσακαλώτος.