Εντείνονται τις τελευταίες ημέρες οι δημόσιες παρεμβάσεις, οι διεργασίες και οι επαφές μεταξύ στελεχών του ΠΑΣΟΚ – και όχι μόνο– καθώς οι τελευταίες εξελίξεις πυροδοτούν ευρύτερες αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό.
Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης η Α. Διαμαντοπούλου και ο Γ. Ραγκούσης εκλήθησαν σε συνάντηση που έγινε στο σπίτι του κυρίου Δοξιάδη, όπου βρέθηκαν και άλλα στελέχη κινήσεων πολιτών και πολιτικού προβληματισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, κοινός τόπος υπήρξε η ανάγκη ίδρυσης νέου πολιτικού φορέα.
Πηγές αναφέουν πως επίσης εισηγήσεις γι’ αυτό το ζήτημα έχουν δεχθεί ο Γ. Παπανδρέου και ο Ευ. Βενιζέλος Βενιζέλος έχουν δεχθεί σχετικές εισηγήσεις για νέο κόμμα. Και οι δύο, ωστόσο, φαίνεται να είναι εξαιρετικά φειδωλοί στις εκμυστηρεύσεις τους, προσπαθώντας να κερδίσουν πολιτικό χρόνο, τόσο όσον αφορά την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου όσο και ζυγίζοντας το πολιτικό κλίμα και συνολικά εξελίξεις που θα διαμορφωθούν το προσεχές διάστημα. Η έκβασή τους, εκτιμούν αρκετοί που έχουν πρόσβαση σε αυτούς, μπορεί από μόνη τους να δημιουργήσει τις συνθήκες απαρχής ενός νέου κόμματος.
Κείμενο 12 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ
Ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων ο Χάρης Καστανίδης και βουλευτές τους οποίους συνάντησε το Σαββατοκύριακο ο Γιώργος Παπανδρέου, έδωσαν στη δημοσιότητα κείμενο-παρέμβαση για το μέλλον της Κεντροαριστεράς.
Στο κείμενό τους οι βουλευτές μιλούν για ανατροπή του Γ. Παπανδρέου εκ των έσω (αναφερόμενοι στην αποχώρησή του από το πρωθυπουργικό αξίωμα) και ζητούν να υπάρξει μία νέα ιδρυτική διακήρυξη της κεντροαριστεράς.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης είχε υποστηρίξει ότι ο Γ.Παπανδρέου «έπεσε μέσα από την κοινοβουλευτική ομάδα του, με τη σύμπραξη μέσων μαζικής ενημέρωσης». «Τον έριξε μερίδα βουλευτών, που του έλεγαν: “Ή θα δηλώσεις ότι θα φύγεις και θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης ή θα σε ρίξουμε μέσα στη Βουλή”», είχε πει.
Συνεχίζει την κριτική ο Μ. Χρυσοχοΐδης
«Όποιος καθυστερεί την πορεία της χώρας προς τα εμπρός και τις διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ ή δεν καταλαβαίνει ή έχει κρυφή ατζέντα», επανήλθε σήμερα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι ο Γ. Παπανδρέου «δεν πρέπει να είναι υποψήφιος» και δεν μπορεί να παραμένει στην παράταξη».
Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του το Σαββατοκύριακο υπέρ της εκλογής νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ πριν από τις βουλευτικές εκλογές, με τις οποίες υποστήριξε ότι ο Α. Παπανδρέου δεν μπορεί να εκπροσωπεί την παράταξη, καθώς, όπως είπε, έχουν διαρραγεί οι σχέσεις εμπιστοσύνης με το λαό και τους ξένους.
«Μόνο σε αποικία θα ήταν υποψήφιος αρχηγός με τέτοια προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως «αν ο ηγέτης δεν μπορεί να εκπροσωπεί τα ουσιώδη τότε πρέπει να αποχωρεί».
Ο Μ. Χρυσοχοΐδης υποστήριξε ότι αμέσως μετά τις γιορτές πρέπει να ανοίξουν οι διαδικασίες για την εκλογή νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, και το κόμμα να πάει στις εκλογές με μια νέα ηγεσία και μια νέα πολιτική πρόταση.
«Εμείς συζητάμε ακόμη αν και πότε θα ανοίξουν οι διαδικασίες. Δεν είναι μια σοβαρή και υπεύθυνη συζήτηση. Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει σοβαρά και συντεταγμένα. Δεν καθυστερήσαμε απλώς, σφυρίζουμε αδιάφορα κάνοντας ότι δεν συμβαίνει τίποτε.Αν δεν το ανοίξουν αυτοί που πρέπει να το ανοίξουν τότε θα το ανοίξουμε εμείς», επισήμανε.
Εξαπέλυσε μύδρους κατά της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας «ότι οδήγησε σε αδιέξοδα, σε φτώχεια και κοινωνική αποσύνθεση, σε πρωτοφανή βαθιά οικονομική ύφεση που φτάνει το 5% και πλέον, σε εθνική ταπείνωση και εθνική αναξιοπρέπεια και σε κρατική αποδιοργάνωση. Ημασταν ιδεολογικά γυμνοί και πολιτικά απροετοίμαστοι», συμπλήρωσε.
«Αυτός που έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη είναι ο ηγέτης της παράταξης, ωστόσο κανείς δεν είναι άμοιρος ευθυνών.Κάνω έκκληση σε όλους τους συντρόφους μου να πάρουν θέση. Είναι θέμα ευθύνης και ο πολιτικός έχει ευθύνη και τώρα πια είμαστε αρκετά μεγάλοι για να μιλάμε και να υπηρετούμε την ευθύνη και την αλήθεια. Όποιος δεν το κάνει θα πάει στα σκουπίδια της ιστορίας. Μαζί και εγώ αν δεν το κάνω».
Ποικίλλες οι αντιδράσεις
H πρώτη αντίδραση στις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης ήρθε από τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Χρυσοχοΐδη για «αλαζονεία, αχαριστία και προπέτεια».
Ακολούθως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Χρήστος Πρωτόπαπας, ο σημείωσε: «Ίσως πρέπει να θυμίσουμε σε όλους αυτούς που ήταν σε ηγετικές θέσεις αυτά τα δύο χρόνια ότι βρίσκονταν στο ίδιο καράβι, με την ίδια γραμμή πορείας, ούτε σε άλλο καράβι ούτε σε άλλη χώρα. Ο καθένας μας –και αυτοί πρώτοι– οφείλει να κάνει το δικό του απολογισμό για να κριθεί από το λαό».
Η Αννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας στη Βουλή, και αναφερομενη στο χρόνο διεξαγωγής των εκλογών σημείωσε: «Εκλογές δεν μπορεί να γίνουν πριν από την απόλυτη σταθεροποίηση της οικονομίας και επίτευξη όλων των στόχων αυτής της κυβέρνησης. Όλες οι προσπάθειες και όλες οι άλλες διαδικασίες που αφορούν κόμματα και πρόσωπα μπορεί να εξελίσσονται με έναν όρο: ότι δεν θα μεταφέρουν το τοπίο των συγκρούσεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης, της οποίας το κυρίαρχο έργο αυτή τη στιγμή είναι η δρομολόγηση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, και των επενδυτικών πρωτοβουλιών. Πράγμα για το οποίο καθένας μας έχει τη δική του ευθύνη».