«Δεσμεύομαι ότι το επόμενο διάστημα θα επιδιώξω με πατριωτική ευθύνη μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Γιατί, αν ότι είναι αληθινό είναι και εθνικό, τότε αυτή είναι σήμερα η μοναδική εθνική επιλογή δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς

Αναφορικά με το «εξαιρετικά κρίσιμο και δύσκολο θέμα που αφορά τις διαφορές μας με την ΠΓΔΜ», ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ενημέρωσε διεξοδικά τους πολιτικούς αρχηγούς και τους εξήγησε «ότι το 2018 έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για λύση, καθώς η νέα πολιτική ηγεσία της γείτονος υπό τον κο Ζάεφ επιδεικνύει βούληση να διαπραγματευτούμε και να βρούμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση σε ένα πρόβλημα
 

Ενστάσεις πολιτικών αρχηγών


«Οι χειρισμοί του κ. Τσίπρα δεν πείθουν. Οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται τον κ. Τσίπρα να διαπραγματευτεί τίποτα» ήταν το πρώτο σχόλιο του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τη συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα και έστειλε μήνυμα ότι δεν θα πρέπει να «ψάχνει για άλλοθι, επέλεξε να βαδίσει μόνος του».
 
 «Προσήλθε στη διαπραγμάτευση χωρίς να έχει εξασφαλίσει καν τη στήριξη του κυβερνητικού του εταίρου» σχολίασε μεταξύ άλλων και κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα ότι «δίχασε τους Έλληνες, περιφρόνησε τους πολίτες που εκφράζουν πατριωτική τους ευαισθησία. Αντί να επιδιώξει ισχυρό εθνικό μέτωπο, επιδίδεται σε μικροπολιτικά παιχνίδια».
 
Στις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη απάντησε το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, το οποίο κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι επέλεξε «τον εύκολο δρόμο της ανευθυνότητας και του τυχοδιωκτισμού».

 

Η «αμετάφραστη» πρόταση του Θεοδωράκη
 

Προσπαθώντας να συνδράμει στη λύση της ονομασίας, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, έθεσε ως πρόταση να χρησιμοποιηθεί μια σύνθετη ονομασία, που κατά προτίμηση θα είναι μια λέξη στα σλαβικά. Κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορούμε να βρούμε καλύτερες λύσεις από το «Βόρεια Μακεδονία» ή το «Άνω Μακεδονία», εξήγησε.
 
Κατηγόρησε δη τον Τσίπρα ότι έχει χειριστεί με προχειρότητα το ονοματολογικό, εστιάζοντας στην επιλογή του πρωθυπουργού να μην ενημερώσει τα κόμματα εξ αρχής ώστε να συγκροτηθεί εθνική διαπραγματευτική γραμμή, ενώ άσκησε κριτική για τη «διγλωσσία» της κυβέρνησης και τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου, είναι «γελοίο και επικίνδυνο» ο υπουργός Άμυνας να διατυπώνει διαφορετική θέση από τον πρωθυπουργό.
 
Στο ίδιο κλίμα απαισιοδοξίας κινήθηκαν και οι υπόλοιπες συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, τη Φώφη Γεννηματά και τον Βασίλη Λεβέντη.
 
Ο Β. Λεβέντης είπε ότι κάλεσε τον Τσίπρα να διαπραγματευτεί από «μηδενική βάση» για το ονοματολογικό, χωρίς να προσφέρει εξ αρχής τη λύση της σύνθετης ονομασίας, ενώ έκανε λόγο για την κυβέρνηση Καραμανλή ότι είχε προτείνει τη μετονομασία της ΠΓΔΜ σε «Δημοκρατία της Μακεδονίας – Σκόπια», πληροφορία την οποία υποστηρίζει, έλαβε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
 
Ο Δ. Κουτσούμπας ερωτηθείς αν από τη συνάντηση αισθάνεται ότι το Σκοπιανό οδεύει προς λύση, απάντησε: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοια πιθανότητα αυτήν τη στιγμή». Απαντώντας στην ερώτηση αν ο πρωθυπουργός άφησε να διαφανεί ότι δεν ποντάρει στον Π. Καμμένο είπε «ο κ. Καμμένος έχει τη δική του άποψη. Το τι θα κάνει φαντάζομαι δεν το ξέρει ούτε ο κ. πρωθυπουργός».
 
Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υπογράμμισε ότι «η διγλωσσία και οι ακραίες φωνές δυσκολεύουν τη διαπραγμάτευση και δεν εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα». τόνισε και πάλι στον πρωθυπουργό «την ανάγκη για μια συνολική λύση στο θέμα των Σκοπίων, με σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για όλες τις χρήσεις και με όλες τις νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της ιστορίας».
 

Προς εθνική συναίνεση η ΠΓΔΜ

 
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ φάνηκε αισιόδοξος πως μπορεί να επιτευχθεί εθνική συναίνεση, μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, όπου  επί εξάωρο εξετάσθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του ονόματος και το πλαίσιο για την επίλυση του ζητήματος αυτού.
 
«Απόψε παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν οι προτάσεις του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και στη συνέχεια ανταλλάξαμε απόψεις για τις συνομιλίες που είχα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα» εξήγησε ο Ζάεφ.
 
«Είναι απαραίτητη η πολιτική βούληση και θάρρος από την πλευρά μας, όμως η λύση είναι δυνατή εφόσον υπάρχει αντίστοιχη πολιτική βούληση και από την ελληνική πλευρά. Η ολοκλήρωση, μαζί με τις μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό, είναι σημαντικά για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών. Το χρωστάμε αυτό στους πολίτες. Γι' αυτό εμείς, ως κυβέρνηση, θα συνεχίσουμε να συνομιλούμε με όλες τις πολιτικές δυνάμεις στο εσωτερικό, όπως και με τους πολιτικούς εκπροσώπους της Ελλάδας», σημείωσε.