Σύμφωνα με τις τελευταίες διαρροές κι ενώ η επιτροπή συνεδριάζει αυτή την ώρα, το άνοιγμα της εστίασης φαίνεται πως «κλείδωσε» για τις 3 ή 4  Μαϊου , αμέσως μετά την Κυριακή του Πάσχα. Εστιατόρια και καφέ αναμένεται να ανοίξουν για πρώτη φορά μετά από έξι μήνες ακριβώς (3 Νοεμβρίου έκλεισαν), με τραπέζια αποκλειστικά έξω και με μία σειρά περιοριστικών μέτρων για την ασφάλεια πελατών και εργαζομένων.

Δυνατό τεστ με μεγάλο αριθμό πελατών θα αποτελέσει το άνοιγμα της εστίασης εκείνες τις ημερομηνίες, δεδομένου ότι η Δευτέρα του Πάσχα είναι αργία, όπως και η Τρίτη 4 Μαϊου, καθώς έχει μετατεθεί για αυτή την ημέρα η αργία της Πρωτομαγιάς.  Όπως έχουν επισημάνει και επιστήμονες, το συντεταγμένο άνοιγμα της εστίασης με αυστηρές προϋποθέσεις και υγειονομικά πρωτόκολλα (τήρηση αποστάσεων, άνοιγμα μόνο σε εξωτερικούς χώρους, περιορισμένος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι) μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό των συναθροίσεων σε πλατείες και παραλίες.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, η κυβέρνηση εισηγήθηκε στην επιτροπή να μην επιτραπούν οι μετακινήσεις μεταξύ νομών, καθώς αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο οποιαδήποτε περαιτέρω χαλάρωση. Μεταξύ των θεμάτων που η κυβέρνηση έχει προτείνει είναι να υπάρξει μια παράταση σε ό,τι αφορά το χρονικό επιτρεπόμενο όριο κυκλοφορίας, καθώς και να εξεταστεί μια ελαστικότητα στις μικρές οικογενειακές συναθροίσεις. Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε πως το άνοιγμα της εστίασης προγραμματίζεται για τις αρχές του επόμενου μήνα.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν από την κυβέρνηση. Οι επίσημες ανακοινώσεις των αποφάσεων αναμένονται μετά τη συνεδρίαση.