Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε την Τρίτη ότι πρόκειται σύντομα να ληφθούν μέτρα για την πρόληψη των «αποτρόπαιων πρακτικών που μπορούν να προκαλέσουν ψυχική και σωματική βλάβη» στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, ξεκινώντας με μια διαβούλευση για τον καλύτερο τρόπο προστασίας των ανθρώπων και τον τρόπο εξάλειψης των καταναγκαστικών πρακτικών. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, η Βρετανία αναμένεται να προχωρήσει σύντομα στην απαγόρευση των «θεραπειών» μεταστροφής (conversion therapy), ενώ προτίθεται να παράσχει υποστήριξη στα θύματα αυτών των καταναγκαστικών πρακτικών δημιουργώντας ταμείο υποστήριξής τους. Οι εν λόγω εξαγγελίες έρχονται σε συνέχεια της ανακοίνωσης της βασίλισσας ότι «θα ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των φυλετικών και εθνοτικών ανισοτήτων και την απαγόρευση των θεραπειών μεταστροφής».
«Ως παγκόσμιος ηγέτης των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤ κοινότητας, αυτή η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να εξαλείψει για πάντα πρακτική της θεραπείας μεταστροφής» ανέφερε η υπουργός Λιζ Τρας, αρμόδια για θέματα ισότητας και γυναικών και συμπλήρωσε ότι «θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι σε αυτήν τη χώρα προστατεύονται και η πρόθεσή μας αυτή συνεπάγεται την προσπάθειά μας κανείς να μην υποβάλλεται σε καταναγκαστικές και αποτρόπαιες θεραπείες μετατροπής. Παράλληλα με αυτήν τη νομοθεσία, θα διαθέσουμε νέα χρηματοδότηση για να διασφαλίσουμε ότι τα θύματα θα έχουν την καλύτερη πρόσβαση στην υποστήριξη που χρειάζονται».
«Μόλις ο κοινοβουλευτικός χρόνος το επιτρέψει, και έπειτα από διαβούλευση, η απαγόρευση θα εισαχθεί στην κοινοβουλευτική νομοθεσία. Κατά τη συνοδευτική διαβούλευση θα ζητηθεί επίσης η άποψη του κοινού και των βασικών ενδιαφερομένων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η απαγόρευση θα αντιμετωπίσει την πρακτική προστατεύοντας παράλληλα το ιατρικό επάγγελμα,την υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου και την θρησκευτική ελευθερία». Σημειώνεται ότι σε έρευνα του 2018 στη Βρετανία, διαπιστώθηκε ότι το 2% των συμμετεχόντων έχει υποβληθεί σε θεραπεία μεταστροφής, ενώ το 5% των συμμετεχόντων έχει δεχθεί αντίστοιχη πρόταση και μάλιστα, στις περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις, η «θεραπεία» προσφέρθηκε ή διεξήχθη από θρησκευτικούς φορείς.
«Οι σημερινές ανακοινώσεις ενισχύουν τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου ως διεθνούς ηγέτη για την ισότητα των ΛΟΑΤ, που έχει νομιμοποιήσει τον γάμο των ομοφυλοφίλων και έχει εισάγει ένα από τα πιο ολοκληρωμένα νομοθετικά πλαίσια στον κόσμο για την προστασία των ΛΟΑΤ ατόμων από τη βία και τις διακρίσεις» κατέληξε η υπουργός.
Αξίζει να επισημανθεί πως αν και οι «θεραπείες» μεταστροφής έχουν αναγνωριστεί ως ανθρώπινα βασανιστήρια και είναι γνωστός ο αντίκτυπός τους και το τραύμα που επιφέρουν σε ψυχοσωματικό επίπεδο, είναι εξαιρετικά σύνηθες οι κυβερνήσεις να τις απαγορεύουν μεν, χωρίς ωστόσο να τις ποινικοποιούν. Όπως έχουν επισημάνει πολλές φορές ακτιβιστές και οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η παραπάνω τακτική αφήνει πολλά περιθώρια παράκαμψης των εκάστοτε απαγορεύσεων, με αποτέλεσμα να υπονομεύεται επί της ουσίας η φροντίδα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων που τίθεται ως στόχος των απαγορεύσεων.